Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lepiej wyjechać za granicę czy pójść na studia magisterskie

Polecane posty

Gość gość

W październiku skończyłam studia licencjackie i postanowiłam zrobić sobie rok przerwy, aby móc przemyśleć swoje życie. Najpierw zrobiłam praktykę absolwencką, teraz z kolei pracuję, a w międzyczasie uczę się języków. Niby wszystko ok, ale coraz mniej czasu do października i mam dylemat, co dalej zrobić ze swoim życiem. Bardzo chciałabym pójść na studia magisterskie (konkretnie na filologię czeską) i teoretycznie mam taką możliwość (przyjmują ludzi po moim kierunku), ale nie znam tego języka aż tak bardzo dobrze i wątpię, czy w pół roku opanuję go na tyle, by sobie poradzić (mimo że uczę się go codziennie po 3-4 h). Myślałam też o anglistyce, ale jeśli mam być szczera, kultura brytyjska nie interesuje mnie aż tak bardzo jak czeska. W tej sytuacji nie wiem, co robić. Czy jeszcze poczekać? Kumpela proponuje mi pracę (o wiele lepiej płatną niż w Polsce) we Francji od września i tak się zastanawiam, czy nie zrobić sobie jeszcze jednego roku przerwy, tak żeby móc w międzyczasie opanować perfekcyjnie czeski i dodatkowo zarobić na swoje utrzymanie. Z drugiej strony brakuje mi uczelni i nie jestem już taka młoda, żeby robić kolejną przerwę (mam już 25 lat). Proszę o porady. ;)

Gość gość
Dlaczego nikt nie odpowiada? To dla mnie bardzo ważna sprawa.

Gość gość
Super, jak zwykle można na was liczyć... :(

Gość gość
No a co tu doradzić ? Niejednoznaczna sytuacja wiec nie da sie za ciebie zdecydować, to kwestia wyboru, a nie tego co lepsze. Ryzyko. Które podejmujesz ty .

Gość gość
Wiem, że sama muszę podjąć decyzję, ale nie ukrywam, że potrzebuję czyjejś porady. Nie chcę popełnić błędu...

Gość Rafałek__
Jedź do Francji lub znajdź sobie dobrze zarabiającego męża, który Cię będzie utrzymywał. Na przykład mnie :-)

Gość gość
To już wolę tę Francję, sorki. ;) Męża póki co nie planuję, kariera ważniejsza. :P

Gość Rafałek__
Facet jest od kariery. Kobieta jest od wychowywania dzieci i do prac kuchennych.