Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie dostałam nic w spadku co robić

Polecane posty

Gość gość

Posłuchajcie dziewczyny, tak się przykro składa że nie dawno zmarła moja babcia, miała niezadłużone mieszkanie które jednak przepisała na mojego młodszego brata. Ja wraz z młodszą siostrą dostałyśmy jedynie jakiąś bezwartościową biżuterię. Co mam zrobić by dostać część pieniędzy z tego mieszkania, zaznaczam że jestem najstarsza z rodzeństwa więc to chyba ja powinnam je dostać.

Gość gość
Czy żyje Twój rodzic, który jest synem/córką zmarłej?

Gość gość
Pewnie "zasłużyłaś" na taką nagrodę sępie

Gość gość
jesli zyja Twoi rodzice to nic nie zrobisz, bo oni jako pierwsi dziedzicza

Gość Free On Board
ja tez nie zwlaszcza ze nie interesuja mnie spadki po osobach ktore nadal zyje 🖐️

Gość gość
Jezeli twoi rodzice zyja, to maja prawo do zachowku, a ty nie otrzymasz nic ze spadku po babci. Jezeli natomiast rodzice nie zyja, to i ty i twoja siostra macie prawo do zachowku i mozecie sie tego domagac od brata. Wiek spadkobiercow nie ma nic do rzeczy. A poza tym pamietaj, ze babcia spisujac testament wyrazala swoja wole. I miala do tego prawo, bo to jej wlasnosc i mogla ja zapisac tej osobie, ktorej chciala.

Gość gość
bardzo ci wspolczuje i mysle ze to co zrobila babcia jest wstretne ale kobiety zawsze leca na facetpw nawet na synow twoja babcia tio dno no na spokojnie zadzwon do jakiegos prawnika i sue zapytaj - poda ci rade za darmo :) www.youtube.com/watch?v=fM3i2-hdbiQ

Gość gość
twoja babcia to k***a i pewnie tez wiecej chodzilas kolo babci niz d**ek brat

Gość gość
napluj na grob

Gość gość
Nie ma sprawiedliwości na świecie niestety ale spytaj prawnika o radę. Mam w rodzinie syt ze mieszkanie po babci dostanie moja kuzynka, jej siostra jest pominieta bo babcia jej nie lubi a prawda jest taka do pomocy mojej babci jesteśmy tylko ja i rodzice, spadkobierczyni ma na babcie wyje/bane bo mieszkanie zostało jej dawno obiecane wiec po co ma udawać ze się babcia interesuje, to my latamy w okół babci, wszędzie ja wozimy, zabieramy wszędzie gdzie chce i zwykle nawet nie płaci za benzynę a zwłaszcza moja mama lata z babcia wszędzie i po lekarzach, babcia myśli ze ma szoferke, wszystko jej załatwiamy, kuzynka się w ogóle nie onteresuje, ale mieszkanie dostanie ona bo jest "pokrzywdzona przez los" tzn wybrała sobie męża idiotę

Gość gość
poszukaj prawnika na necie zadzwon spuytaj o rade

Gość gość
Dodam że co tydzień jest do nas zapraszana na cala niedziele, zanosimy jej , obiady, mama płaci jej wszystkie rachunki, babcia ma problemy z chodzeniem wiec wszędzie wozimy ja autem, po prostu jesteśmy na jej zawołanie a ona tez to trochę wykorzystuje, kuzynce jest to na rękę bo nic nie musi robić a mieszkanie ma już zapisane

Gość gość
to nie zapraszajcie już babci - może wtedy zmieni zapis

Gość gość
Ja tez nic nie dostalam od babci ,wszysko otrzymal moj brat . Jej wola . Acha ..i to ja co konca zycia Nia sie zajmowałam . Nie mam zalu ,wszak to moj brat a nie obcy .

Gość gość
To się tak nie da nie zapraszać ani nie kontaktować się jak ona potem o byle co dzwoni, płacze i jakieś dziwne lęki ma a moja mama jest st dla niej za dobra

Gość gość
Brat jakby miał serce to by się z Tobą podzielił ale niestety takie są realia

Gość gość
ale jesli to ty bys dostala mieszkanie a nie brat to byloby dobrze? bo ty starsza jestes?? w takich syt. nie ma dobrego wyjscia. jedyna opcja to sprzedac mieszkanie i splacic po rowno wnukow. jednak starsi ludzi maja inna mentalnosc. jak dla mnie jestes troche pazerna. poza tym czy twoi rodzice zyja??

Gość gość
co to znaczy "starzy ludzie mają taką mentalność??? wykorzystywać jednych a dawać innym? chyba tylko po to, żeby rodzinę skłócić

Gość gość
Jest dobre wyjście z tej syt - zapisać wnukom i po śmierci właściciela albo oni sprzedają mieszkanie albo jedno spłaca drugie i jest czysta sytuacja! Nie ma chyba nic gorszego niż zostawić po sobie żal i niesmak bo jedno z wnuków /dzieci jest nieudacznikiem a drugie sobie w życiu radzi to temu gorszego się należy mieszkanie, no ludzie :/ To jest krzywda wyrzadzona tej zaradnej osobie

Gość wiktoria741
Ja na Twoim miejscu pogodziłabym sie z tą sytuacją. Ale jeśli nie możesz to nie pozostaje ci nic innego jak iść do radcy prawnego i zasięgnąć porady co robić dalej. Z tego co wiem Pan Rafał Sangowski z http://www.sangowski.com/ zajmuje się sprawami spadkowymi. Skontaktuj się z nim, być może uda mu się ci pomoc.

ja nie lubię czegoś takiego: przepisze wnuczkowi bo jemu w życiu się nie wiedzie nie ma pracy i jest biedy. A wnusia jak sobie radzi to jej nic nie trzeba dać

Gość gość
Jak wnuczek jest taki biedny i bez pracy to z czego utrzyma mieszkanie? Utrzymanie mieszkania kosztuje a babcia jak umarła to razem z emeryturą.. :O

Gość gość
Widocznie wnuczek zasluzyl na spadek.a wam nic do tego.

Gość gość
znajdź w kodeksie cywilnym termin "zachowek"

Gość gość
Uszanuj wole Babci, to było jej mieszkanie i zrobiła z nim, co chciała. Jej prawo, jej wybór.

Gość gość
Może warto przy takich problemach związanych ze spadkiem zgłosić się do adwokata z prośbą o pomoc? Jeżeli szukacie dobrych adwokatów, którzy zajmują się prawem spadkowym to mogę polecić wam kancelarię adwokacką www.adwokaci.gdansk.pl Uzyskałam tam profesjonalną pomoc.

Gość gość
skoro przepisała to juz koniec

Gość gość
to normalne ze zapisala na mlodsze rodzenstwo a ty jestes zwykla chciwa szmata !