Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

menu 13 mc dziecka

Polecane posty

Gość gość

Syn niedługo skończy 13mc karmię dalej piersią (odciągam laktaktorem), nie wiem czy jego posiłki są ok, wydaje mi się że b monotonne. 7-150mleka 8-już głodny bo woła am więc kasza mleczna riożne smaki 200/250 10-owoc lub deserek mały 10:30-12 śpi lub spacer (tu potrafi zjeść jeszcze małą kajzerkę albo pół bułki maślanej) 13-obiadek około 250/300 zupki na mięsie bądź rybka itp. 15-mleko 150 ml 17-150/200 mannY z owocami, owsianka z bananem, 2 jajka z bułką, chrupki itp. 19-200 mleka z kaszą ryżową albo kleikiem 23/1 -150 ml mleka Syn ogólnie dużo je waży 13kg ma 80 cm. Chcę zrezygnować z tej kaszy mlecznej rano, co można podać zamiast tego? Nie chce jesć kanapek itp.

Gość gość
wiesz co takich tematów jest tu w ch/uj i trochę, poszukaj sobie a nie męcz każdego takimi głupimi pytaniami, jakby kogoś z nas to bardzo obchodziło co twoj dzieciak będzie jadł. lenia jesteś i do tego nudny temat jak flaki z olejem, Nie do widzenia

Gość mama_synka_15_miesiecy
13 kg przy 80cm?? To o wiele za dużo!!! Nie widzisz, że Twoje dziecko jest pulchne? Dziecko w tym wieku powinno mieć do 5 posiłków dziennie, Twoje ma 8-9. To o wiele za dużo!! I zdecydowanie za dużo tez jest mleka. Proponuję dawać kolację później, około 20 i bardziej sycącą. Kup płatki owsiane, albo jęczmienne, wsyp 7-8 łyżeczek do gorącej wody lub mleka (100ml), po jakiś 15 minutach (może więcej) ona nasiąkną, zrobią się miękkie, a całośc ostygnie. Do tego dodaj ok 50-75 ml wody i dodaj kaszki wielozbożowej bez cukru bobovita, żeby całośc zagęścić. (tej kaszki nie będzie wiele, bo płatki dużo dały). I potem już NIC nie dawaj do rana. Ewentualnie trochę wody. Posiłki dawaj dziecku z przerwą minimum 3 godziny. Mleko niech będzie dodatkiem do jakiegoś posiłku (np. do kanapki na śniadanie, albo przed drzemką daj mleko z dodatkiem kaszki i to wszystko!!!). Nie dawaj mleka kilka razy dziennie. Dziecko niech je śniadanie (kanapka, herbata), drugie śniadanie przed drzemką (mleko z dodatkiem kaszki manny), potem jak się obudzi daj mu 30-40 minut na rozbudzenie, zabawę. Później obiad (ziemniaki, kasza gryczana, jęczmienna, ryż z mięsem i warzywami lub zupa- oczywiście wszystko normalne, w kawałkach). Po ok 3 godzinach daj owoc, gotowy deserek lub sok przecierowy + paluch kukurydziany lub biszkopt. I kolacja- ta kaszka, o której pisałam. Twoje dziecko ciągle je, w ogóle nie ma przerw. Za dużo waży przy takim wzroście i za dużo ma posiłków. Przemyśl to :) Powodzenia

Gość gość
Synek nie zje kanapek za nic na świecie, mleko musi pić w nocy bo wode juz próbowałam podawac i za godzine budzi się głodny nic na to nie poradzę. Płatki owsiane je np na śniadanie albo na drugie śniadanie, kaszki bez cukru bobovity własnie je takie:) mleka z kaszą manną też nie zje;p jest na piersi ciągle i to mleko tez nie jest ak kaloryczne jak mm. Jeśli chodzi o wagę to owszem sporo waży ale nie widać po nim że jest pulchny bo jest duży. Bardzo dużo się rusza ciągle biega chodzi itp.Kurde z tą kolacją faktycznie mogłabym dać później ale on chodzi spać o 19 i nie wytrzyma do 20;/

Gość gość
Jajecznica, kasza jaglana, owsianka na sniadanie.

Gość gość
Jakie warzywa dajesz? Szpinak, buraczki, brokuly zjada?

Gość gość
moja ma 13,5miesiąca u nas problem polega na tym że nie chce jeść nic co ma konsystencje papki, kanapki też przypasily jej dopiero niedawno. obiady w większości je te co my. i tak np dzisiaj zjadła na śniadanie. ok 9.30 kanapka z twarozkiem ok13mleko 170ml przed 16 obiad- barszcz ukraiński jakieś 150-200ml w między czasie jabłko i kilka herbatnikow teraz zjadła malutkiego rogalika z marmoladą- sama piekłam później dopiero jak będzie szła spać po 20 dostanie mleko 170ml waży 9.2kg i ma jakieś 72cm

Gość gość
Tu autorka: synek je wszystkie warzywa i owoce już:) dzisiaj np zjadł: śniadanie: 250 kaszy mleczno-ryżowej II śniadanie: jogurt naturalny z kiwi i 1/2 pomarańczy i 1/2 banana Obiad: rosół z 300 ml chciał wiecej ale mu nie dałam i był pisk Drugie danie: 3 ziemnaki jajko sadzone i ogórek kiszony Podwieczorek: kisiel z połowy bobofruta i biszkopta Na kolacje zje 200 mleka z kaszą Chodzi ciągle i glamie am am trudno podtykam mu gotowana marchewkę, kawałek jabłka wciąga od razu. Chciałam mu dać kanapkę z twarożkiem nie chciał;/

Gość gość
No i ładnie mąż mu jeszcze gotowaną gruszkę dał i cały szczęśliwy. Dobrze że owoce a nie kasze bo to zapycha strasznie;/

Gość gość
Kobieto nie odchudzaj dziecka i to jeszcze bez opini lekarza...

Gość gość
Ja nie odchudzam dziecka tylko nie chce go zapychać kaszami ktore tak lubi. Byliśmy na szczepieniu teraz i lekarz powiedział że młody waży prawidłowo. Fakt od ur był dużym dzieckiem waga przy porodzie 4430

Gość gość
80cm na 13 miesięcy to raczej dobry wzrost, a nie wysoki.. ale te 13 kg przy tym wzroście, to za dużo.. mój syn ma ok 74-75cm i nie waży nawet 10kg.. jak sobie wyobrażę, że miałby ważyć o 3 kg więcej, a być wyższym tylko o 5cm, to jakoś tego nie widzę.. byłby normalnie gruby. Postaraj się proponować pieczywo, a twarożek czy pastę jajeczną daj z łyżeczki. A na kolację coś bardziej konkretnego. Kaszka jakas pożywna, a nie mleko z dodatkiem

Gość gość
Zbyt często to dziecko je. Powinno jeść 5 razy w ciągu dnia (no góra 6, ale wtedy jeden "posiłek" to raczej przekąską powinien być, a nie posiłkiem, np. 2 biszkopty albo kawałek mandarynki lub 100ml soku/nektaru. W ogóle jestem w szoku. Dziecko zjada 200-250 kaszy (ml czy gramów?) i po 2 godzinach znowu coś je? Po gęstej kaszce, w ciągu dnia to spokojnie 3,5-4 h dziecko powinno wytrzymać, bo to jest sycące. Myślę, że to Ty sama tak często karmisz, bo myślisz, że dziecko głodne. A ono nie jest głodne, tylko np. chce mu się pić, albo chce zwrócić na siebie uwagę itp.