Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gossc

prosze o pomoc zacieki po umyciu kanapy

Polecane posty

Gość gossc

wcoraj umylam kanape jakimis piankami przeznaczonymi do prania kanap,znajoma wylala sie piwo,dzis widze zacieki,znowu umylam i dalej to samo.Prosze o pomoc bo nie wiem co z tym robic:(

Gość gość
spróbuj jeszcze raz dobrze wypłukać. Zacieki zostają po "mydle". Ja mam materiał na kanapie który puszcza kolory a jednak od czasu do czasu ją "piorę" pianką a następnie namaczam szmatkę zimną wodą, i wilgotną przykrywam miejscami i.... walę po szmatce drewnianą łyżką (trzepaczka do dywanu byłaby najleprza ale nie mam). Powtarzam czynność kilka razy. Wiem, głupio brzmi ale działa. Materiał się nie uwypukla, włukna się nie naciągają i kolory nie puszczają. Spróbuj. Gdy wyschnie możesz popsikać kanapę spreyem (nie wiem jak to się nazywa po PL) który powoduje że jeśli coś rozlejesz, to nie będzie wsiąkać w materiał tylko płyn skupia się w kropelki na powierzchni. To też trzeba powtórzyć z 3 razy w roku na np poduszkach lub w miejscach gdzie się naczęściej siada. Może ktoś ma inny sposób?

Gość asikcz
Odkopując temat podrzucam link do artykułu, w którym znalazłam sporo praktycznych informacji na temat usuwania zacieków z tapicerki (dlaczego powstają, jak spierać plamy by niedopuścić do ich powstania, jak się ich pozbyć). http://www.dom-bez-alergii.pl/zacieki-na-tapicerce Generalnie zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie odkurzacza piorącego (do prania dywanów i tapicerki). Jeżeli go nie mamy w domu, można go wypożyczyć w specjalnych punktach na dzień lub dwa, albo skorzystać z usług firmy specjalizującej się w tego typu usługach...