Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

A ja uważam, że JP2 nie był wielkim człowiekiem, bo nic dla świata nie zrobił !

Polecane posty

Gość gość

No co zrobił ?! G***O Tylko nie mowcie, ze dzieki niemu upadł PRL, bo to bzdura, komuna i tak miala upasc, taki byl plan, zsrr sie sypał zanim papa zacząl o tym gadac

Gość gość
Mądrze mowił. Może do twojej mamy coś dotarło, może dzięki niemu żyjesz..

Gość gość
to co ? pobijecie mnie ? co to za przymus lubienia wojtyły w PL ? trzeba go lubic i wielbic na kazdym kroku, opowiadac o obrzydliwych słdkich kremówkach i barce :O ja pertole, czy ten naród jest opętany ? zbiorowa halucynacja ?

Gość gość
Podejrzewam że czapki do jedzenia nie zdejmujesz.

Gość gość
nigdy specjalnie nie interesowalam sie kosciolem, wiec niewiem nic na temat JPII ale tak z racji ze o niczym innym sie nie mowi w telewizji zaczelam sie faktycznie zastanawiac co on takiego zrobil, moze mnie ktos tu oswieci bo nie kumam.

Gość gość
Ja uwielbiam pijanego Kwaśniewskiego i Siwca jak całuje ziemię.

Gość gość
gosc - chyba nic, po prostu mowił poprawnie politycznie, mowił o dobru, milosci, taki smieszny starszy dziadek, wesołek, wspolczesny swiety mikołaj. Za to ludzie go kochają, żywa maskotka :P

Gość gość
no wlasnie a jakies konkrety, bo jak widze szal w telewizji, na necie nic innego tylko na glownych stronach JPII, prosze o chociaz pare konkretow- papiez w pigolce, pisze powaznie bo chcialabym wiecec dlaczego tyle osob uwaza go za wielkiego czlowieka.

Gość gość
no to pieknie, wszyscy wielbia i chwala ale nie wiedza dlaczego heheheheheeh pelny obraz- wszyscy jak te owieczki jadna za druga beczy ale nie wie dlaczego heheheh

Gość Niederschlesier
To tylko papież. Spokojnie, świat do tego dorośnie, żeby przejrzeć na oczy...

Gość Niederschlesier
A komuna według mnie by rozpadła się nawet bez polskiego papieża. To systwm postawiony na głowie był. Irracjonalny bym powiedział...

Gość gość
Przez te 26 lat pontyfikatu Jan Paweł II – jestem tego pewien! – wielokrotnie ocalał świat. Czynił to, po pierwsze, przez swoją modlitwę i zawierzenie świata B. o.żemu miłosierdziu.

Gość gość
widziałem m. o.dlitwę P.a. pieża, choćby w sierpniu 2002 r. w katedrze wawelskiej, i czułem w niej jakieś straszliwe zmaganie.

26.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość - Ocalał przed kim? Przed sobą? Wszystko zależy od punktu siedzenia. Odkąd przeczytałem Księgę Daniela, mam wyrobiony stosunek do papiestwa, jako instytucji. Ale Prawda i tak wypłynie. To moje motto

Gość gość
Tak jakby P.a. pież usiłował w ten sposób wpłynąć na losy naszego globu.

Gość gość
Wg tradycji żydowskiej w każdym pokoleniu jest co najmniej trzydziestu sześciu sprawiedliwych (cadyków), którzy podtrzymują istnienie świata. Wielkim cadykiem był bez wątpienia Mojżesz.

Gość gość
no oki, byl ksiedzem wiec sie modlil ale co robil, zrobil ze jest uwazany za wielkiego czlowieka?

Gość gość
Serce otwarte na B.o. ga i oczyszczone przez kontemplację jest silniejsze niż karabiny i oręż wszelkiego rodzaju.

26.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość - To tradycja talmudyczna. A talmudystą nie był, ani Mojżesz, ani Jezus, ani w ogóle nikt z wielkich...

Gość gość
Jak długo Mojżesz trzymał ręce podniesione do góry, Izrael miał przewagę. Gdy zaś ręce opuszczał, miał przewagę Amalekita (Wj 17, 11). Po prostu: los Izraela – jego istnienie i wolność – zawisł wtedy na modlitwie jednego człowieka

Gość gość
Kasia9999 weź lepiej escapelle

Gość gość
Dziś jednym ze sprawiedliwych,takim chrz. eścija.ńskim cadykiem, był Jan Paweł 2

Gość gość
Oto odpowiedź na ironiczne pytanie Stalina:, ,Ile pa. pież ma dywizji?” –, ,Serce otwarte na B.og. a (...) jest silniejsze niż karabiny”. Oto powód, dla którego reakcją Jana Pawła na wieść o każdym kolejnym konflikcie zbrojnym była modlitwa i prośba o nią skierowana do całego K.o.ścioła.

Gość gość
Kto wie, jak wyglądałaby dziś Ziemia, gdybyśmy rzeczywiście zaczęli się m.o. dlić, tak, jak za nas m.o. dlił się P. a.pież.

Ale podniesione ręce to nie modlitwa. W Biblii jest opisane wiele takich historii. Np zdolności nazareńczyków, które zależały od długości włosów, czego przykładem był Samson. Nie rozumiem, co mają papieże do Mojżesza. Mojżesz głosił wiarę w Jahwe, papieże głoszą wiarę w Trójcę...

Gość gość
Cóż dzieciaku jeden z drugim, ten człowiek zaczął ogromny proces przewrotu ustroju w Polsce. Nie, przykro mi to stwierdzić, ale Solidarność nie miała by szans bez takiego otwartego, nagłośnienia i poparcia ze strony Watykanu. Podejrzewam, że fundusze finansowe na poparcie ruchów też pochodziły z Banku Watykańskiego. Dlatego Wojtyła był niewygodny, dlatego zamach. Liczne podróże, tysiące spotkań i umiejętność dyplomatycznego rozmawiania o trudnych sprawach np. sprawa dialogu z Żydami, spotykanie z Castro, jego ciągłe wysiłki na rzecz pokoju na świecie. Nie, nie był perfekcyjny, pewnie żenowalo by go teraźniejsze zamieszanie wokół jego osoby. Dodatkowo jego dorobek pisarski, oczywiście dla niewierzących jego liczne encykliki będą bez wartości, bo pisane z pozycji wiary, ale i tak niosące z sobą przesłanie szacunku dla każdego człowieka, życia, wartości ogólnoludzkich. Wartościowy człowiek.

Gość gość
I nie boisz się ognia piekielnego? Te słowa są traktowane na równi z grzechem ciężkim.