Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zrobic zupe szczawiaowa z swiezego szczawiu

Polecane posty

Gość mamadwóchdziewczynek
Podpowiem jak ja gotuję ;-) gotuję wywar, dodaję ziemniaki, jak już ziemniaki są miękkie dorzucam umyty szczaw. Młody szczaw szybciutko się ugotuje. Do gotowej zupy dodaję śmietanę i jajko. Młody szczaw dodaję cały, starszy już tylko listki. Ja myję pod bieżącą wodą i jeszcze moczę na trochę, żeby mieć pewność, że jest czysty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
njalpeszy szczaw taki osikany przez psy :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ile tego szczawiu potrzeba na tak ok.1.5 l garnek?>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja taki szczaw przesmażam najpierw na masełku, dopiero później dodaje do zupy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamadwóchdziewczynek
Ja nigdy nie mierzę jakoś dokładnie, gotuję garnek około 2l a szczawiu ostatnio dałam ze 2 spore garście. Jak dasz więcej to będzie mocniejsza zupa, jak mniej to słabsza. Ja szczawiówkę gotuję na mięsie/udziec indyka ostatnio/ i warzywach+przyprawy. Moja mama dodaje wędzonkę a bratowa gotuje bez mięsa i też smakuje dobrze. Tak na marginesie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamadwóchdziewczynek
pierwszy raz słyszę o masełku ? surowy szczaw smażysz? ciekawe ;-) może kiedyś wypróbuję ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A po co robicie ani to dobre ani zdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamadwóchdziewczynek
zdrowe może średnio, ale pyszne ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zobaczymy czy wyjdzie,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tak surowy :) i jak dla mnie pycha. zawsze możesz spróbować :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamadwóchdziewczynek
Wyjdzie na pewno, tylko poczekaj z wrzuceniem szczawiu aż ziemniaki będą miękkie, bo kwas może spowodować że już nie zmiękną. Zrób dobry wywar, jakaś marchewka, por itp. listek, pieprz i co tam zwykle dajesz, kawałek mięska albo nie, jak będzie gotowe to ziemniaki i na koniec szczaw. Ja przyprawiam sosem sojowym odrobinę, sól do smaku jeżeli trzeba. Śmietana i jako do talerza bezpośrednio. U nas garnek 2l znika w 1 dzień, wszyscy uwielbiają szczawiówkę ;-) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamadwóchdziewczynek
jajko do talerza oczywiście a ze szczawiem podsmażanym wypróbuję z ciekawości, bo sporo w kuchni się kręcę a tego przepisu nie słyszałam nigdy ;-) na masełku tylko szpinak przesmażam... ale może teraz i szczaw będę ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja zapomniałam jeszcze dodać, że bardzo lubię zupę szczawiową, ale z kaszą jęczmienną. odkryłam taki przepis przypadkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja tak samo do wywaru dodaje podsmazony na masle szczaw, potem zabielam smietana. moja mama dodaje jeszcze surowe jajko chyba z maka nie pamietam ale u niej ta zupa byla pyszna, jutro zapytam jak to robi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×