Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Doświadczeni kierowcy pomocy !

Polecane posty

Gość gość

Więc moje pytanie polega na tym jak zmieniać biegi przy dojeżdżaniu do ronda, skrzyżowania ze znakami ustąp pierwszeństwa, oraz ze znakami stop. np jeżeli jadę w mieście na 3 przy prędkości 50 km jak powinnam zmieniać biegi, czy powinnam spowalniać silnikiem? Pytam bo zapisałam się na kurs a nie chce być kompletnie zielona na pierwszej jeździe.

Gość gość
lub jak macie jakieś fajne linki do stron, które pomogą mi w odpowiedzi na moje pytania to podajcie je :)

Gość gość
Jestem instruktorem:) Musisz zmienić z 3 na 2 albo 1:)

Gość Najlepiej zmieniaj biegi
ręcznie. Każda inna opcja moze być trudna do przeprowadzenia :O

Gość gość
ok to w zależności czy chcę tylko spowolnić czy się zatrzymać tak. Bo jeżeli zatrzymam się to redukuję do 1 bo z 2 nie mogę ruszyć. A i jeżeli mogę to takie pytanie jak mam za wysoką prędkość a muszę zmienić bieg to w jaki sposób spowalniam aby to zrobić???

Gość gość
hamulcem

Gość gość
ale to wraz ze sprzęgłem ??

Gość gość
nie, sprzęgło wciskasz tylko na moment zmiany biegu lub jak się zatrzymujesz

Gość gość
a jeszcze takie pytanie czy samym sprzęgłem mogę spowalniać ???

Gość gość
Nie. I nie "spowalniać", tylko hamować, zwalniać, wytracać prędkość itd

Gość gość
dziękuję za pomoc jak jeszcze coś będzie dla mnie nie jasne będę pytać :)

Gość gość
a jak dojeżdzam do ronda gdzie są dwa pasy dojazdowe to jeżeli chcę skręcić w prawo na rondzie, jechać na wprost,skręcić w lewo lub zawrócić to który pas dojazdowy w poszczególnych wymienionych wyżej sytuacjach powinnam zająć?? W jakich sytuacjach prawy lub lewy ???

Gość gość
Przy 50 wrzucać jedynkę... Radzi instruktor jazdy. Może lepiej od razu (R)akietę?

Gość gość
Przy 50 jedynkę? Ty koles lecz się. Biegi zmienia się co 20 km. Czyli do 20 jedynka później 40 dwójka lub 3 i tak dalej.

Gość gość
Słuchaj, są różne ronda. Najlepiej poczytaj sobie coś w necie. Najłatwiej/najczęściej > z pasa prawego skręt w prawo + jazda na wprost. Z pasa lewego prosto, w lewo i zawracanie. Oczywiście przy dodatkowym użyciu kierunkowskazów. Niektóre tego typu ronda mają namalowane linie na jezdni dzięki czemu jest łatwiej dla świeżego kierowcy lub zupełnych tumanów. Generalnie oczy dookoła głowy, większość jeździ jak chce i nic nie poradzisz.

Gość Rady od dupy strony
:O Na sucho chcesz się nauczyć jeździć? To pewnie nigdy się nie nauczysz. Moze jeszcze w NFS pograj i uważaj, ze jesteś kierowcą :O A najlepsze są rady- biegi wrzuca się co 20 km/h :D Kto Cie uczył? Wrzucanie wyższego biego zalezne jest od obrotów silnika, idioto :O

Gość gość
Właśnie inaczej się jeździ do egzaminu i po egzaminie. A odnośnie ronda jeżeli jest więcej niż 1 pasmowe np 2 pasmowe w jakich sytuacjach powinno się zajmować pas wewnętrzny a w jakich wewnętrzny? Według mnie jeżeli chce z ronda skręcić w lewo lub zawrócić powinnam zająć par wewnętrzny a jeżeli chce skręcić z ronda w prawo lub jechać na wprost powinnam jechać po pasie wewnętrznym.

Gość Rady od dupy strony
*biegu, żeby się zaraz ktoś nie przeyczepił. Miało być najpierw "wrzucanie wyższych biegów" i mi sie w umysle 2 wersje "skleiły" :P

Gość gość
To co rady od d**y strony może wrzucasz bieg 2 przy 60 km na godzinę? Jaki nick takie wypowiedzi. I sam jesteś idiotą.

Gość gość
A jeżeli moge chce dołączyć się do tematu. Moje pytanie to jak zachowywać się przy czerwonym świetle na sygnalizatorze S1 i zielonej strzałce kierunkowej? Czy zatrzymujemy się obowiązkowo?

Gość gość
Musisz się zatrzymać.

Gość gość
na rondzie się nie skręca w lewo, kretyni! pod prąd chcecie jechać?

Gość David Duchowny
instruktor prawa jazdy powiedzial mi ze mozna hamowac silnikiem wobec tego mam pytanie gdzie w aucie jest hamulec silnikowy?

Gość gość
heheh hamowanie silnikiem=zmniejszanie biegow:D i zwalnianie biegami;p

Gość gość
Możesz hamować silnikiem zdejmując sandał z pedału przyspieszenia i możesz robić to samo dodatkowo redukując biegi.

Gość gość
Dobra może źle napisałam nie w lewo tylko zjeżdżanie z ronda 3 zjazdem według mnie to jest w lewo. Bo pierwszy zjazd jest zjazdem w prawo, drugi jazda na wprost trzeci według mnie zjazd w lewo a 4 służy do zawracania.

Gość gość
Dobrze napisałaś. Gość robi sobie jaja.

Gość gość
jak ty na rondzie jeździsz w lewo, to moje gratulacje. może jeszcze kierunek wrzucasz lewy? a potem jak takie lebiegi spotykam na drodze, to mam ochotę wywalać z aut i przesadzać przymusowo do komunikacji miejskiej.

Gość Instruktor B
Jestem instruktorem, moje gg 8823639.