Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marikkkkka

Czy warto kupić mieszkanie pod wynajem w Polsce???kredyt

Polecane posty

Gość Marikkkkka

Na kredyt. rata około 1000 zł /mc 30 lat. Mam gdzie mieszkać. Na chwilę obecną nie chcę się przeprowadzać ale nie wykluczam w przyszłości, bo wygodniej mieszkać w mieście. Nie stać mnie za gotówkę cokolwiek kupić a mam zdolność kredytową, ceny nieruchomości nie sa teraz bardzo wysokie, więc pomyślałam aby kupić mieszkanie i wynajmować , będzie się samo spłacało. .. Co sądzicie? Może zaczekam i uzbieram wkład własny większy i rata 1000 zł na 20 lat bo 30 to dość długo.

Gość gość
a jak stracisz dochody? warto jak cie stać, jak nie stać i jest to grubo naciągnięte przedsięwzięcie to nie warto. Raz że musiałabyś być zdrowa jak koń przez 30 lat i mieć pracę , dwa , musięliby ci się trafić naprawdę fajni i UCZCIWI lokatorzy.

Gość Kora00
Ja uwazam ze warto bo na kupnie nier***mosci w perspektywie kilku/kilkunastu lat wprzód naprade ciezko stracic. Kredyt beda Ci tak naprade spalacali lokatorzy a po latach mieszkanie bedzie Twoje. Tak zrobil moj wujek kupujac niedawno mieszkanie na szczecińskich Malych Bloniach - nowe budownictwo, sporo zieleni, wybral taka lokalizacje wlasnie z mysla, ze na stare lata bedzie chcial sie tam przeprowadzic, a teraz wyjamuje to mieszkanie spokojnej rodzinie z dzieckiem. Oczywiście, lokatorzy to ważna sprawa. Najlepiej wynajmować bezpośrednio, nie przez agencje i porozmawiać chwile z tymi osobami wcześniej. Pierwszą umowę najlepiej podpisać czasową (np. na 2 miesiace), potem dopiero na dłużej albo czas nieokreślony. Ja bym na twoim miejscu kupila to mieszkanie.

Gość gość2
jakieś tam ryzyko zawsze jest:o np niepłacący lokatorzy których trudno sie pozbyć, albo przestuj w wynajmie jak aktualnie nie będzie chętnych:P ja osobiście nie wierze też we wzrost w cen mieszkań w sytuacji kiedy coraz częściej sie słyszy że Polska sie wyludnia. ale oczywiście nikt na 100% nie wie co będzie za kilka lat a co dobiero za 30..

Gość gość
wynajmuje 2 mieszkania od wielu lat i mam szczerze dość.Nie oplaca sie. Sprzedalabym, ale wszyscy mowia,ze to nie dobry moment. . Lokatorzy chca miec wszystko sprawne i czysciusienkie a zostawiaja chlew, Byli tacy, ktorych musialam sila wywalac. Na ogol zawsze zostaja jakies niezaplacone rachunki, ktorych nie da sie sciagnac. No i caly czas to mieszkanie masz na glowie - jakies usterki, remonty. Byli tacy lokatorzy, ktorzy wzywali mnie do wymienienia zarówki, bo sami nie umieli ( byl wielki krzyk,ze sie swiatło zepsuło).

Gość Marikkkka
Dlatego zastanawiam się czy nie kupić mieszkania na kredyt i w nim mieszkać:) Obecnie mieszkam w odległej wsi i wątpię abym całe życie chciała tu spędzić...

Gość Marikkkka
Tak, może to zły moment, może lepiej odkładać na mieszkanie i w ciągu 15 lat uzbierać a nie spłacac kredyt 30 lat ...tylko trzeba dyscypliny... Załóżmy. Kupuję mieszkanie za 240tys, 200tys kredytu Wynajmuję przez 30 lat i dostaję do ręki czynsz w wysokości 1600 zł 1000 zł jest dla mnie na czysto czyli w ciągu 30 lat 360 000. Wszystko idzie na spłatę kredytu. Oczywiście raz na jakiś czasu muszę coś dołożyć, wyremontować, lokatorzy też muszą być dobrzy. Jeśli spłacę kredyt wcześniej, pieniądze z wynajmu są dla mnie. Mieszkanie mogę sprzedać. Jest ryzyko ale bez tragedii:)

Z ekonomicznego punktu widzenia opłaca się brać mieszkanie na kredyt i je wynajmować. Tylko trzeba być odpowiedzialnym i świadomym, że zawsze może się zdarzyć tak, że odechce się wynajmowania po wsze czasy, lokatorzy potrafią być nieznośni. Najlepiej brać kredyt na krótko. Możliwie jak najszybciej spłacić. My z mężem mamy 300 000 i jest ok:)

Gość gość
według mnie takie ryzyko to żadne ryzyko. mieszkanie to inwestycja na lata i stracić to można tylko na wynajmowaniu bo wtedy pakujemy pieniądze w cudzą kieszeń a tak to płacisz na swoje. nowe osiedla mają jeszcze ten atut, że wokół jest sporo zieleni, a to raczej z mody nie wyjdzie i o lokatorów nie trudno wtedy

Gość ayris
Moim zdaniem warto. Ostatnio trafiłam na http://zysker.pl/ i czytałam o inwestowaniu w mieszkania. To na chwilę obecną najlepsza opcja zarobku. Sama zastanawiam się nad zakupem mieszkania pod wynajem tyle, ze bez kredytu. Takie mieszkanie bardzo szybko zacznie na siebie zarabiać.

Gość gość
wspaniale jest cieszyc sie zyciem kazdego dnia 333 www.youtube.com/watch?v=v3ruLZoFe44