Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie dotyczące urlopu

Polecane posty

Gość gość

Po jakim czasie wypada wziasc urlop w nowej pracy? Bardzo chciałabym wkońcu jechać gdzieś na jakieś wakacje bo prawdę mówiąc ze swoim facetem z którym jestem 5 lat nigdzie tak na tydzień w lecie nie byłam. Mam nowa pracę, dopiero zaczęłam i nie podpisałam jeszcze umowę ale jeśli dostałbym już w maju to w sierpniu należy się już można powiedzieć "dłuższy" urlop. Tylko czy wogóle go dostanę tak wcześnie jeśli jestem tam nowa a przecież nie będę już pytała o urlop bo odrazu mnie wywala. Jak to jest z tym jak się ma nowa pracę?

Gość gość
Ktoś doradzi?

Gość gość
Tak móc może i mogę ale czy to nie głupio wygląda planować urlop na początku praktycznie nowej pracy. Umowę jeśli dostanę to na okres próbny w tym czasie też liczą się dni do urlopu?

Jeżeli tak jak piszesz, dostaniesz umowę o pracę na początku maja, to już w czerwcu możesz wziąć ten urlop, masz do tego prawo. Oczywiście jak mniemam to nie jest twoja pierwsza praca, więc ważne jest też czy masz "czyste konto urlopowe" z poprzedniego miejsca zatrudnienia, jeśli bowiem nie wykorzystałaś przysługujących ci wolnych dni w poprzednim miejscu pracy i nie otrzymałaś ekwiwalentu za ten czas to nowy pracodawca doliczy urlop z z poprzedniej umowy, masz to wszystko wyszczególnione na świadectwie pracy.

Gość gość
W tym roku jest to moja pierwsza praca ale ogólnie nie pierwsza w życiu. Poprzednia pracę skończyłam jeszcze w 2013 roku i dostałam ekwiwalent za nie wykorzystany urlop. Ale jeśli dostałabym ta umowę na początku maja to w czerwcu mam dopiero nie całe dwa dni urlopu a też głupio pytac o urlop po miesiącu pracy

Gość gość
branie urlopu po miesiącu pracy nie jest dobrze widziane. mogłaś gdzieś pojechać przed podjęciem tej pracy

No tak, masz rację, że po miesiącu są to tylko dwa dni, jednak musisz jeszcze pamiętać, że w nowym zakładzie, kierownik lub szef może mieć już plan urlopowy na rok 2014 dla pracowników. Ale zapytać się możesz, wszytko tak naprawdę zależy od twojego pracodawcy.

Gość gość
Wiem wiem po miesiącu to napewno nie. Wydaje mi się że nawet po tych trzech miesiącach nie bardzo ale może lepiej niż po miesiącu, sama nie wiem. Nigdy nie doczekam się wymarzonego urlopu chyba w lecie żeby gdzieś jechać:-( jestem młoda mam 22 lata i do tej pory niezbyt udawało mi się z praca, jak ją mam to w lecie a w zimie siedze w domu jak nigdzie nie da się jechać. Może chociaż tutaj uda mi się na dłużej

Gość gość
Możliwe że ma bo sama byłam świadkiem rozmowy kierowniczki z jedną dziewczyna na temat terminu jej urlopu więc coś już ustalają a ja nie pytałam bo to przecież początki dlatego jakby to wyglądało gdybym zapytała:-/ zostałoby to napewno źle odebrane

Gość gość
Lato. Lipiec lub sierpień. Ewentualnie po sezonie można jechać gdzieś dalej jakieś last minute na szybkiego zalatwic ale to już koszty trochę większe np nasze polskie morze. Martwię się na zapas dlatego bo ja lubie mieć wszystko zaplanowane a nie na ostatnią chwilę albo nawet jechać w ciemno jak też niektórzy robia. Ale w moim przypadku ciężko cokolwiek zaplanować

Gość gość
ja pracuję od połowy lutego i mam dylemat czy brac urlop bo wydaje mi się ze to będzie źle widziane a co dopiero po miesiącu...

Postaw na swoim w nowym miejscu pracy, ja mam 25 lat i co roku biorę kilka dni wolego latem, mruczą, marudzą, ale suma sumarum dają mi ten urlop. Proponuję ci takie rozwiązanie; podpisz umowę i po kilku tygodniach poinformuj pracodawcę, że chcesz urlop w sierpniu, jedynie cztery dni od 11-tego do 14-tego, 15 sierpnia to dzień wolny od pracy, więc jeśli doliczysz do tego sobotę i niedzielę z poprzedniego tygodnia to wyjdzie ci 9 dni wolnego! Co ty na to?

Gość gość
No nieźle to wykombinowałeś:-P tylko że boję się że to zdecydowanie za wcześnie i po okresie próbnym przez to mogą mi umowy nie przedłużyć a na pracy mi zależy bo wiem jak ciężko ja znaleźć. A jak to jest z sobotami jeżeli jest to praca w sklepie i czasem te soboty i niedziele też się chodzi. Może być tak że do piątku będę miała urlop a w sobotę będę musiała pójść? Tak wogóle co taki młody chłopak w Twoim wieku robi na kobiecym forum?

Gość gość
co ty mowisz? urlop z poprzedniego miejsca pracy przechodfzi na nowe? niby z jakiej racji? ktos nie wykorzystal np 10-ciu dni w poprzedniej, to w nowej moze od razu brac 10 dni?

Gość gość
Nie, ja tego nie napisałam ale wydaje mi się że tak nie jest bo to trochę bez sensu. Za niewykorzystany urlop powinno się mieć zapłacone tak jak ja miałam w poprzednim miejscu pracy

Gość gość
nie wiem gdzie pracujesz ale np u nas firma ma przestój na przełomie lipca i sierpnia wtedy wszyscy idą na urlop w firmie w jednym czasie prócz księgowej i kadrowej one idą wcześniej lub później,tak samo jest u mojego męża,dowiedz się może i u ciebie podobnie.

Gość gość
aaaaaa dopiero doczytałam,że pracujesz w sklepie....a poprosić koleżankę i później jej odrobić np jej zmiany?

Gość gość
Ale jak jak odrobić miałaby pracować po całym dniu od 6 do 22 na swojej i mojej zmianie żebym ja mogła iść na urlop? Nie realne, póki co mam takiego pecha z praca że w życiu nie doczekam się urlopu

Gość gość
tak bezstronnie patrząc,na urlop trzeba sobie zapracować,co ile zmieniasz pracę,że piszesz,że nie możesz doczekać się urlopu,z poprzedniej chyba szybko"odchodziłaś"woleli ci za urlop wypłacić niż wliczyć to okres wypowiedzenia.

Gość gość
To nie moja wina, mam poprostu pecha. Wcześniej pracowałam w dwóch sklepach w jednym przez rok nie dostałam umowy a drugi splajtował dlatego teraz musiałam szukać pracy

Gość gość
Ja powiem tak - zatrudniłam się w sklepie w połowie lipca, umowy jeszcze nie miałam (oj głupia wtedy byłam), a na początku sierpnia oznajmiłam, że wyjeżdżam nad morze na 10 dni :D i powiem ci szczerze, że gdyby mnie wylali - no to trudno, niskopłatnej pracy w Polsce jest multum. Ale nic się takiego nie wydarzyło, gdyż kogo oni znaleźliby na moje miejsce? Byłam wtedy studentką, więc mnie taka stawka odpowiadała, ale komuś normalnemu to już nie za bardzo.

Gość gość
Ale ja nie chce żeby mnie wylali, nie jest to moja wymarzona praca ale zależy mi żeby zostać bo wiem jak ciężko jest o pracę. Nie mam sielanki w domu i chciałabym się całkowicie usamodzielnić

Gość gość
Trochę za wcześnie na urlop moim zdaniem ale z drugiej strony masz do tego prawo

Gość gość
W tym roku Gościniec Gryszczeniówka niedaleko Poznania :)