Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaliskaa

RTG W POCZĄTKOWEJ CIĄŻY

Polecane posty

Gość aaliskaa

Witam Was serdecznie W pierwszych tygodniach ciąży miałam wykonane rtg kolana. Wiem o szkodliwości tego badania na płód. Moje pytanie kieruję do mam i kobiet, które przeżyły to samo doświadczenie. Co z dzidzią? Bardzo martwię się tą sytuacją, staram się myśleć pozytywnie. Według USG płód rozwija się prawidłowo. Teraz jest 16 tydzień..

Gość gość
moja bratowa miała rtg w 1 trymestrze a nie wiedziaLa że jest w ciąży, dzidziuś zdrowy

Gość gość
ja też sie martwie w 5 tyg miałam robione rtg karku nie wiedziałam o ciąży czy to mogło zaszkodzić mojemu maleństwu ? obecnie jestem w 11 tyg

Gość gość
dziewczyny, nie przesadzajcie, jedno rtg nie zaszkodzi,a co z kobietami które łamią się w ciąży? myślicie, że na ślepo im zakładają gips?:P

Gość gość
Co do pierwszych dni, to czytałam, że nie ma to wpływu na dziecko. Później nie wiem, ale czasem kobieta ma wypadek czy coś i trzeba zrobić rtg. Ja miałam robione rtg i powiedziałam, zżera mogę być w ciąży to jeszcze dodatkowo mnie jakimś płaszczem okryli

Gość eveliniasta
Miałam rtg kręgosłupa szyjnego chyba w 5 tc oczywiście niewiedziałam że Jestem w ciąży gdyż lekarz dzien wczesniej robiąc usg ją wykluczył-Dziecko zdrowe ,ale przyznam szczerze ze w ciąży nie jedną noc nie przespałam z nerwów.

Gość gość
chodzi o to że gdy kobiecie w ciąży jest robione rtg to okrywa się brzuch właśnie takim płaszczem który odbija promienie uv a ja tego plaszcza nie mialam :( okropnie sie martwie o moje maleństwo ...

Gość gość
dobrze jeśli zostałaś przykryta takim gumowym fartuchem,on osłabia promieniowanie.a dawka na kolana nie jest duża.

Gość gość
eveliniasta Twoja odpowiedz dużo dla mnie znaczy ! ja kompletnie zapomniałam o tym przeswietleniu , dopiero gdy ujrzałam ten temat to mi sie przypomnialo , zajrzałam do kalendarza i wyliczyłam ze to byl wlasnie juz 5 tydz ciazy :/ na internecie są takie straszne rzeczy powypisywane że ja już świruje z tych nerwów :(

Gość eveliniasta
Ja nie miałam płaszcza gdyż byłam pewna i widzisz mam zdrowe dziecko,nie martw się wszystko bedzie dobrze

Gość gość
mam nadzieje że masz racje! i dziękuje , że odpisałaś ... :)

Gość eveliniasta
Nie ma sprawy ,ja też czasem szukam tu odpowiedzi na dręczące mnie pytania i jestem wdzięczna za pomoc każdemu kto odpiszę :) Powiem Ci więcej syn urodził się z wagą 4.400 :) wiec nie martw się -Dużo zdrówka dla Was :)

Gość gość
Mnie babka nawet na rtg z córeczką nie wpuściła, jak powiedziałam o ciąży

Gość aaliskaa
dziękuję Wam za pozytywne odpowiedzi. Staram się być dobrej myśli. Do wiadomości dziewczyny: "ja też sie martwie w 5 tyg miałam robione rtg karku nie wiedziałam o ciąży czy to mogło zaszkodzić mojemu maleństwu ? obecnie jestem w 11 tyg" może wymienimy się mailami?

Gość Autotottoto
27.04.14 Idiotyczna wypowiedź :/ Jak się stało nie ma co "płakać nad rozlanym mlekiem", w końcu kolano to nie brzuch. Ale nie wolno bagatelizować. ja byłam już kiedyś półnaga na stole do rtg i nagle spojrzałam na kartkę z info o konieczności informowania o ciąży i ucieeeeekłam, radiolog powiedział, że bardzo dobrze zrobiłam, skoro nie mam pewności. Innym razem będąc w ciąży miałam skręconą rękę, chciałam iść na rtg, ale "coś mnie tknęło".

Gość Autotottoto
nauczyłam się już, że planowanych przeswietleń nie robię w 2 połowie cyklu, a w razie wypadku powiem, że nie ma pewności czy nie jestem w ciąży. p.s> a ciężarnym można robić w razie wypadku rezonans, zreszta wtedy kiedy zycie jest zagrozone po prostu się ryzykuje, ale to żadneusprawiedliwienie dla kobiet, ktore robia rtg w normalnej sytuacji

Gość Autotottoto
a ty autorko się nie martw, skoro na usg genetycznym wszystko wyszło ok!

Gość gość
aliskaaa pewnie że możemy się wymienić , Karolina29277@wp.pl napisz, ja dzisiaj poszłam do gin , zapytać czy jest jakieś zagrożenie , powiedziała ze skoro wszystkie badania do tej pory mam ok to bym się nie martwiła na zapas , niestety ja miałam jak narazie jedno usg i to właśnie w 5 tyg na którym jeszcze dokładnie nic nie bylo widać a kolejne dopiero 7 maja , martwie sie okropnie i zastanawiam się czy Pani Dr chodzilo o dobre wyniki badan krwi ? , czy cytologi czy czego ? coś by już wykryło w tych badaniach czy jednak trzeba czekać na bad. prenatalne ? to moja pierwsza ciąża i jestem zielona ... a lecze się niestety na NFZ więc na dłuższe wyjaśnienia gin. niestety nie mam co liczyć ... Może któraś z was wie coś na ten temat ?

Gość Karolina231
Gdybym ja tylko wiedziała o ciąży to choćbym była połamana nie zgodziła bym się na te badanie , ale nie wiedziałam... pluje sobie w brode teraz , wiem że nie powinnam martwić się na zapas , lecz tu chodzi o mojego skarba , chyba rozumiecie ... Dotąd wszystkie badania miałam książkowe , serduszko również słyszałam niespełna tydzień temu , biło pięknie , no cóż musze czekać , Dziewczyny a jeszcze spytam , kiedy robi się te badanie genetyczne ? na następnej wizycie u mnie to już będzie 12 tydz . Będzie można już coś zobaczyć ?

Gość aaliskaa
Badanie genetyczne robi się od 11 do 13. Także zapisuj się jak najszybciej na usg genetyczne. Na tym badaniu robią pomiary płodu, sprawdzają narządy. Wszystkie parametry muszą być w normie z tego badania. Lekarz Cię uspokoi, powie wszystko co i jak. Ja robiłam badane w 11 tygodniu prywatnie za 150 zł.