Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wielotorbielowatość nerki a zasiłek pielegnacyjny

Polecane posty

Gość gość

Witam mam pytanie do mam urodziłam coreczke z wielotorbielowatą nerką bez cech zdrowego miąższu czy moge się starać o zasiłek pielegnacyjny. Coreczka jest wpisana do rejestru.

Gość gość
jeżeli córka ma ustalony stopień niepełnosprawności w stopniu znacznym to tak, w mniejszych stopniach przysługuje rehabilitacja i jakieś tam przywileje, ale zasiłek już nie

Gość Margareeeettkaaaaa
a córka ma jakiekolwiek objawy? zapewne nie

Gość gość
objaw jaki takich nie ma ale w moczu pojawiają sie leukocyty wzmozona ilość oraz białko

Gość gość
moja sąsiadka miała wielotorbielowatość nerkek od urodzenia, objawy uaktywniły się w 34 roku życia, miała dializy i przeszczep. Miała 2 stopień orzeczenia o niepełnosprawności, chyba jej jakąś tam rentę przyznali po operacji.. ale jej mama nie miała zasiłku na nią

Gość gość
u dzieci nie ustala się stopnia niepełnosprawności. jeśli córka stanie na komisji i uznają ją za niepełnosprawną, dostaniesz na nią zasiłek pielęgnacyjny - 153 zł (nie mylić z świadczeniem pielęgnacyjnym)

Gość Margareeeettkaaaaa
wielotorbielowatość nerek zazwyczaj na szczęście nie daje objawów u dzieci, leczenie nie jest też dramatyczne, dzieci normalnie chodzą do przedszkola, szkoły, studiują więc za co chcesz zasiłek pielęgnacyjny????

Nie wiem czy w przypadku dzieci jest tak samo, ale w przypadku dorosłych musi być tak jak już napisano stwierdzona niepełnosprawność w stopniu znacznym, żeby wnioskować o taki zasiłek. W lokalnym mops wskażą Ci jakie dokumenty musiałabys dostarczyć oraz sprawdza czy się kwalifikujesz ze względu na kryterium dochodowe. Kwestia zniesienia kryterium dochodowego przy zasiłku pielęgnacyjnym jest teraz dyskutowana w sejmie, wiec być może za jakiś czas je zniosą.

Gość gość
zasiłek pielęgnacyjny nie jest jakąś gigantyczną kwotą, więc nie wiem o co się tak rzucacie. i z tego co wiem nie ma kryterium dochodowego w przypadku dzieci

Gość Margareeeettkaaaaa
może nie jest na gigantyczną kwotę ale autorce się w takiej sytuacji nie należy i już

Gość gość
ja napiszę Ci tak, moja córka urodziła się z niewielkim rozszczepem kręgosłupa (odcinek s4-s5). W 2 miesiącu życia przeszła operację kręgosłupa na zamknięcie zatoki skórnej, do tego ma zakotwiczony rdzeń kręgowy. Dzisiaj ma prawie roczek, jest zdrowym dzieckiem normalnie siada, stoi, normalnie sika, robi kupkę, ciągle jeździmy na kontrolę. Niedawno dowiedziałam się, że z racji operacji możemy starać się o stopień niepełnosprawności- ale po konsultacji z lekarzem pediatrom stwierdziliśmy, że póki co to nie ma sensu. Dziecko jest zdrowe, nie ma żadnych niepokojących objawów- lekarze w ogóle nie kwalifikują ją do odkotwiczenia i mówią, że może to być niepotrzebne. Moje dziecko nie dostanie żadnych świadczeń, a ja żadnego zasiłku- bo z jakiej strony jak wszystko jest w porządku. A teraz porównaj sobie te dwie rzeczy i zastanów się czy Ty dostaniesz......

Gość gość
to czy się należy czy nie to już zadecyduje komisja lekarska a nie jakaś panienka z forum. jeśli ponosi jakieś stałe koszty leczenia, badań, itp. to jak najbardziej się należy - po to właśnie jest.

Gość gość
ludzie masowo dostają zasiłki na dzieci z astmą oskrzelową czy nawet silniejszą alergią, więc jak najbardziej można się starać

Gość gość
gość z rozszczepem- mamy taką samą sytuację. Córka zdrowa, ma ustalony 2 stopień niepełnosprawności- co daje nam tylko rehabilitacje, których mała nawet nie potrzebuje..... ma tam jakieś swoje przywileje, ale pieniędzy żadnych nie mamy.

Gość gość
Pytanie dlaczego mi jest potrzebne zasilek pielegnacyjny z corka co 3 tygodnie zgłaszamy sie do lekarza który jest oddalony o 150 km no niestety nie przelewa mi sie a juz dzis sie dowiedzialam ze nalezy mi sie zasilek pielegnacyjny mala ma orzeczenie o niepełnosprawnosci boli mnie to ze tacy ludzie ja ty pisza takie rzeczy po co mi a niektorzy biorą zasiłek pielegnacyjny na dzieci które maja alergie tez moge napisac z alergia da sie zyc chodzic do szkoly i pracowac Margaretka a po drugie jest zagrożeniem ta nerka wielotorbielowata dla drugiej zdrowej

Gość cherry19lol
Margaretka nalezy sie widac ze jestes zle poinformowana tez mam dziecko z wielotorbielowata nerka nalezy mi sie zasilek pielegnacyjny swiadczenie pielegnacyjne takze Niepełnosprawnosc w znacznym stopniu

Gość cherry19lol
Margaretka nalezy sie widac ze jestes zle poinformowana tez mam dziecko z wielotorbielowata nerka nalezy mi sie zasilek pielegnacyjny swiadczenie pielegnacyjne takze Niepełnosprawnosc w znacznym stopniu