Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o rosół dla mam potrafiących gotować

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie. bo ja się dopiero uczę. kupiłam kawałek mięsa wołowego z kawałkiem kości/szpiku, no i warzywa-nie włoszczyzna, tylko skompletowałam osobno i wyszło ładnie i sporo :) gotuję właśnie z tego rosół. Ale wyszedł cały gar, chciałabym zrobić różne zupy dla dziecka-ma 2 lata, i alergię na kwaśne rzeczy. Także ogórkowa, szczawiowa i nawet pomidorowa odpadają. To do czego ten rosół mogę wykorzystać??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ta część wołowa to pręga :D widzę na paragonie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
krupnik mi tylko przychodzi do głowy. wszelkie zupy jarzynowe ja gotuję na samych warzywach, robię zasmażkę co by nie była to taka wodzianka. a na rosole to tylko krupnik i pomidorowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziwne bo pręga jest bez kości.... wołowe z kością na rosół to zwykle rostbef. może przez pomyłke ci nabiła coś innego, droższego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a może żurek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pręga na rosół? moim zd się nie nadaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kalafiorowa, zacierkowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kalafiorowa na rosole??? fuj, zupa jarzynowa nie powinna byc tłusta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
każda zupa może być na rosole a przepraszam bardzo na czym ma być kalafiorowa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na typowym rosole to tylko pomidorowa. Do pozostałych zup daje się mniej mięsa, krócej się je robi i nie daje się podpieczonej cebulki. A swoją drogą. Pomidorowa wg Ciebie jest kwaśna? Nie rozumiem. Wrzuć koncentrat i będziesz miała dobrą pomidorową. A przed podaniem, juz na talerzu, dodaj jogurtu naturalnego. A tak w ogóle- co to znaczy alergia na kwaśne? Nie kumam. Ps. możesz też odlać sobie do pojemników (słoiczków) samej "wody", czyli rosół bez warzyw, mięsa itp. wstaw do zamrażalki. Zawsze będziesz miala pod ręką gotowy bulion.. do jakiegoś sosu czy coś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja każdą zupę gotuję na wywarze z warzyw i mięsa, czyli potocznie zwanym rosole. Nie rzucam tego mięsa nie wiadomo ile, to i zupa nie jest zaraz taka tłusta. A w kwestii zup, to możesz każą z tego ugotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pomidorowa najlepsza jest z pomidorami z puszki w przecierze, jogurt dodaję i zawsze gotuje inaczej mamy wzdęcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie uważam, że pomidorowa jest kwaśna w smaku :-) Ale alergolog/dermatolog mojej córki zalicza pomidory do produktów kwaśnych, które wywołują uczulenie u mojego dziecka. Po zjedzeniu np. ogórka kwaszonego, cytrusów, albo po wypiciu napojów z dodatkiem kwasku cytrynowego (ma go 90% gotowych wód smakowych i soków dla dzieci) moja córka ma rany w zgięciach rąk i nóg, z których sączy się z czasem krew. To samo po pomidorówce. Po prostu kwas zawarty w tych produktach podrażnia jej jelita i powoduje alergie skórne i inne przykre dolegliwości. Stosujemy często monodietę, wtedy jest o niebo lepiej, ale dziś próbuję z zupą :-) Małymi krokami do celu..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kalafiorowa, brokułowa, jarzynowa, zacierkowa, krupnik, fasolowa, Autorko, a jaki masz sposób na przetrzymywanie ich i ile czasu? mrozisz, wekujesz czy jeszcze coś innego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jeśli nie chcesz by pomidorowa była zbyt "kwaśna" dodaj łyżke cukru , na prawde poprawia smak - podejrzałam u gessler :) poza tym z rosołu gotuje się KAŻDĄ zupę! pod warunkiem że nie jest zbyt tłusty, nie wyobrażam sobie kalafiorowej na kostce rosołowej fuj ! szczególnie dla dzieci nie powinno żadnej zupy gotować na kostkach!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jaka jest to zupa zacierkowa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to jest szponder

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zacierkowa jest z zacierkami - kluseczkami mącznymi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nadwrażliwość jelit bądź nadmiernie wydzielanie kwasów,bardzo upierdliwe,ale przechodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to nie chodzi o kwaśny smak,a o dużą ilość kwasów,jakie niewątpliwie zawierają pomidory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
barszcz ukraiński, grochowa, w sumie barszcz, to kwaśne, brokułowa, pieczarkowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
lane kluseczki i warzywka rozetrzec zeby zupka była treściwa:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no dwulatce rozcierać nie będę :) ale zacierkową postaram się zrobić, i brokułową, i kalafiorową, dzięki w ogóle za wszystkie podpowiedzi! ps. ja mrożę zupy, o ile nie ma w nich śmietany oczywiście. wekowanie mi nie wychodzi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Możesz zrobić: pieczarkową krupnik barszcz ziemniaczana (dodajesz ziemniaki w kostkę, gotujesz, zabielasz śmietaną i podajesz z pozostałymi warzywami z rosołu) albo krupnik z ryżem (podsypujesz rosół ryżem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×