Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

NIEPRAWIDŁOWE PELZANIE

Polecane posty

Gość gość

Witam córka ma 8 miesięcy. Pelza a dokładniej czołga się jak mały żołnierz i bardzo sprawnie i przydało jej to wychodzi, ale... No właśnie jest ale. Pediatra nie widzi u małej żadnych nieprawidłowości żadnego napięcia miesniowego itd. Neurolog skierowała nas na rehabilitację ponieważ wg niej córka jest jednostronna. Mała czolga się odpychajac się jedną nogą lewa. Pociąga się raczkami bardziej z naciskiem na prawa rękę. Rozwija się zupełnie prawidłowo wesołe dziecko które podejmuje próby raczkowania i powoli próbuje wstawać przy meblach. Łzy którąś z was miała podobnie w dziećmi i jak to się przekłada na dalszy rozwój

Gość gość
Przepraszam za błędy ale pisze z telefonu :-P

Gość gość
A czemu byłaś u neurologa, skoro pediatra nie widział problemu? U nas była asymetria, ale to widział nasz pediatra i dał skierowanie do neurologa a potem na rehabilitację. 4 tygodnie rehabilitacji i już jest ok.

Gość gość
Pierwsze słyszę żeby dziecko musiało raczkować wg jakiegoś schematu. Moje bliźniaki miały całkiem dobrze różne techniki raczkowania i teraz normalnie chodzą. Luzik I mniej czytania złotych rad na różnych kafeteriach ;-)

Gość gość
Musiałam po porodzie iść do neurologa bo mała się hipotroficzna urodziła

Gość gość
Aha. No jeżeli neurolog widzi problem, to ja bym na rehabilitację poszła. Jak się przekłada na rozwój - nijak, po rehabilitacji będzie ok. Tak naprawdę to rehabilitacja to tylko proste ćwiczenia ruchowe, które pomagają dziecku się "wyrównać". Jeżeli nie pójdziesz na rehabilitację to teoretycznie większe ryzyko wad postawy później, ale w twoim przypadku bardzo w to wątpię, bo wygląda to raczej na nadgorliwość lekarza.

Gość gość
Chodziliśmy na rehabilitację ale pediatra sama stwierdziła iż rehabilitanci są trochę nadgorliwi

Gość gość
Nie słuchaj niedouczonych pediatrów. Rób co Ci mówi neurolog. To co opisujesz jest bardzo niepokojące. Pracuje jako logopeda i do mnie też trafiają dzieci zbyt późno, bo pediatra twierdziła że wyrośnie z tego. Ze spodni można wyrosnąć.

Gość gość
Kasa kasa kasa, co się dziwisz?

Gość gość
to jakas glupota moj synek w ty samym wieku jest teraz, czołga sie identycznie. Jedna noga odpycha, raczki uklada zawsze tak samo kiedy sie przesuwa.

Gość gość
Sęk w tym że w całym mieście mamy jedną neurolog która w każdym dziecku widzi wady rozwojowe

Gość gość
Moja 7miesięczna pełna podobnie. Zaczynała raczkowac, ale stwierdziła, że pelzanie jest łatwiejsze. Bardzo mnie to martwi, ten brak symetrii i raczkowania.

Gość gość
Nie zamartwiaj się. Moja też w ten sposób pełzała. Dopiero jak samodzielnie usiadła w wieku 9 miesìęcy to zaczęła normalnie raczkować. U nas samodzielny siad z pozycji na brzuchu i raczkowanie pojawiły się w duecie