Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jakim wieku dzieci umiały jezdzic na 2 kólkach

Polecane posty

Gość gość

Długo zajęła im nauka?

Gość gość
syn 5 córka 6 lat. Wcześniej jeździli na rowerach biegowych więc nauczyli się w ciagu jednego dnia.

Gość gość
No i wlasnie moje biegowego nie miało tylko najpierw trójkołowy póżniej z bocznymi ma 7 lat i nadal nie potrafi :o szlag mnie trafia :o

Gość gość
dwaj synowie w wieku 4 lat nauczyli się jeździć na dwóch kółka a raczej tatuś ich nauczył biegając za nimi.

Gość exdebillmobilny
4,5roku, ale nigdy nie jezdzil z podporkami, w ogole nie chcial wczesniej jezdzic, wiecznie deskorolka, najpierw zamontowalismy mu kij za siedzeniem i pomagalismy trzymajac za to, potem juz jezdzil sam- to bylo ub. Lata, natomiast dopier w tym roku nauczyl sie zsiadac normalnie i ruszac bez pomocy.

Gość gość
Ja 7 a mój brat niecałe 5. Wcześniej jeździł na 3kołowym później kupiliśmy mu normalny z rower z doczepianymi kółkami więc miał 4 kółka, ale jak odkręciliśmy to wsiadł i pojechał na dwóch.

Gość gość
Własnie widuje dużo młodsze dzieci jeżdżące na 2 kółkach. Całe 2tyg w ubiegłe lato gy miałam wolne starałam się go nauczyć to nie bo on się przewróci nie chce itp. Do tego mój maz z lenistwa wolał mu te boczne kółka zamontować niż uczyc jezdzic. Wkurzyałam się już i odkręciłam je, bo to przesda by 7l chlopak jeździł z bocznymi kółkami, to mój mąz oburzony, że po co co za wredna matka i takie tam :o

Gość gość
A jak go uczysz jeździć?

Gość gość
4,5 roku, ale potrzebnych było kilka wycieczek. Jak na kółeczka 12" córka miała za słabe nogi. Po kilku trasach +/- 3 km do ulubionego sklepiku i z powrotem, z których większość biegłam za nią, złapała o co chodzi.

No 7 lat, to chyba pozno, ale moze trzeba w takim razie sprobowac tradycyjna metoda z kijem. Ja nauczylam sie w ten sposob jezdzic bardzo szybko. Tata mnie tym kijem rozpedzal a jak mialam hamowac, to biegl za mna, zebym sie nie wywrocila na bok, jak juz zahamuje i lapal za kij,

Gość gość
No wlaśnie jak nauczyć dziecko jeździć na rowerze bez zawału :)

ja miałam 5, uczyłam się jeden dzień, wcześniej jeździłam na takim z małymi kołami po bokach

Gość gość
My uczyliśmy na zasadzie łapania równowagi. Tak żeby najpierw dziecko usiadło i postawiło nogi na pedały i 1 sekundę wytrzymało. I tak kilka razy. Jak złapie równowagę to 15 minut później nawet nie będziesz wiedziała kiedy a pojedzie. A jak upadł wcześniej i ma uraz to możesz ucząc go udać swój upadek i pokazać że się każdemu zdarza ale mimo to rower jest fajny i od razu wsiadasz i jedziesz. Tylko żeby to nie był straszny jakiś upadek żeby dzieciaka gorzej nie wystraszyć ;p

Gość gość
Moj Kuba mial 5lat najpierw z bocznymi a po pol roku samo poszlo.teraz ma 6 lat i do szkoly jezdzimy rowerami.

Gość gość
Niecałe 7

Gość gość
córka miała niecałe 5 lat, i o razu koła 16 cali,...

Gość szkotka uk
corka miala prawie 3.5 roku jak wsiadla na dwa kolka i poprostu pojechala bez zadnych bocznych kolek czy kija. Wczesniej jezdzila na rowerze biegowym

Gość ale wyskoczylas
takie male dzieci nie potrafia jezdzic na 2 kolkach wiec nie zmyslaj

Prawda, prawda zaskoczony gosciu - ja w to wierze, bo bez kija i pomocy rodzicow jezdzilam na 2 kolka przed ukonczeniem 4 urodzin. Na 3 urodziny dostalam reksia i prawie rok jezdzilam z bocznymi kolkami, a potem kij i nauczylam sie w kilka dni sama startowac i hamowac. Mojej kolezanki syn jezdzil na rowerku biegiwym bardzo wczesnie i majac mniej wiecej 3 lata, nauczyl sie pedalowac, wiec od razu kupili mu zwykly 2-kolowy rowerek. Smiga az milo. Ale n jest hardcorem :-) niczego sie nie boi i wszedzie go pelno.

Gość gość
6 lat z tym 3,5 latkiem to nie wierzę, jeszcze ten tekst wsiadła i pojechała... takie bajki tylko na kafe :)

Gość ex_debill_zaryczy_soon
Widuję dzieci w wieku około 4 lat jak śmigają bez podpórek - więc to możliwe, są takie rowerki dla małych dzieci bez pedałów - takie do odpychania się nogami - możliwe, że dobrze uczą trzymania równowagi i oswajają z wsiadaniem i zsiadaniem

Gość gość
No i wlasnie moje biegowego nie miało tylko najpierw trójkołowy póżniej z bocznymi ma 7 lat i nadal nie potrafi pechowiec.gif szlag mnie trafia pechowiec.gif xx Mój syn w czerwcu skończy 8 lat a dopiero od 2 tygodni jeździ. Wcześniej się uczył ale mu nie wychodziło i się zraził i nie było siły by go posadziła na rower. Rower dla niego nie istniał (stał w piwnicy 2 lata). Dopiero teraz przyszedł i stwierdził, że chce się nauczyć. Nauka polegała na tym , że po prostu wsiadł i pojechał . Tak że na wszystko jest czas nawet na rower;)

Gość gość
Moja córka też ma 8 i nie umie :(

Nie wiem czy zawsze rowerki mające za zadanie uczyć równowagi tak pomagają. Koleżanka córki taki miała, a moja nie. A uczyły się tyle samo jeździć bez kółek. inna znajoma dziewczynka, też 4,5 letnia nigdy takiego nie miała, zobaczyła jak nasz jeżdżą - wsiadła i pojechała :O

Gość gość
5 lat. a znam osobiście dziecko które w wikeu niecałych 4 śmigało bardzo szybko wiec to możliwe

Nie rozumiem dlaczego piszecie "NIEMOŻLIWE " :D Mój miesiąc/dwa przed 2 urodzinami dostał NORMALNY rower ( takie są najlepsze do nauki "pedałowania" ) z bocznymi kołami. Przez tydzień malucha odpychałam a potem się "zbuntowałam" , ponieważ ja pchałam - on siedział jak król :D :P ... i nie palił się do pedałowania. Po tygodniu wsiadł na rower i zaczął jeździć. Niecały rok później zostały odkręcone koła boczne - przez tydzień jeździł slalomem :P

Gość gość
6 lat z tym 3,5 latkiem to nie wierzę, jeszcze ten tekst wsiadła i pojechała... takie bajki tylko na kafe usmiech.gif x x No to muszę Cię "zaskoczyć". Mój miał niecałe 3 lata jak nauczył się jeździć na dwóch kółkach. Nauka trwała niecałe 3 godziny. Wcześniej śmigał na rowerze biegowym.