Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alexandra20

Mamy pomózcie z wyprawką jakie rozmiary ubranek kupować 56 czy 62 cm

Polecane posty

Gość Alexandra20

?Pytam się bo jestem niedoświadczoną, młodą przyszła mamusią ;) Mąż mi załozył konto na Paypal bym mogła sobie zacząć kompletowac ale tak patrze i nie wiem co wybrać . Podpowiedzcie mi co jest potrzebne a co zbędne!? I ile tego wszystkiego brac na początek? Chodzi mi przede wszystkim o ubranka... Dziekuję i pozdrawiam

Gość gość
w ktorym jestes tygodniu? masz 20 lat ?:-O

Gość Alexandra20
Jestem w 8 tygodniu a mam 27 lat a czemu pytasz?

Gość gość
Ja mam i 56 i 58 a sporo takich oznaczonych jako 0-3mc trudno powiedziec:) mój pierwszy syn urodził się 4300 i 58cm wiec był duży i chyba nie we wszystko się mieścił covkupilismy:)

Gość Alexandra20
żałosni jestescie z tym podszywaniem się :/ Jestem w 25 tygodniu i w tym roku koncze 21 lat

Gość gość
To jeszcze nie kompletuj:) serio, poczekaj przynajmniej aż dowiesz się czy chłopak czy dziewczynka a poza tym zabobony mówią ze wcześniej nic się nie kupuje:)

Gość gość
Zdecydowanie kupuj 58 zawsze mozna troszke podwinąć a maleństwo szybko rośnie wiec bd na jakis czas do założenia mam 3 dzieci i wiem że lepiej kupić troszkę wieksze niż ciasne lub za małe tym bardziej że noworodki lubią luzne ubranka ale dobrze owinietę kocykiem lub rozkiem. Powodzenia i szczęśliwego rozwiązania.

Gość Alexandra20
juz znam płeć :) Córeczkę będziemy mieli :)

Gość gość
Powiem ci jak to było u mnie. Ubranek od cholery i jeszcze troche sie kupiło z czego ponad polowe sprzedałam nowe bo nie zalozylam dziecku ani razu. Kup na początek tak: pajace z 2 pary na 56, 3x62 body na krótki rękaw z 3x56, 5x62 śpiochy 2x56, 3x62, kaftaniki 3x56 i z 5x62, cieplejsze pajace ze 2 na 62, skarpetki z 5 par, półśpiochy z 5x62, cienki kombinezonik 62, sweterek na 62 albo bez kaptura na ekspres, czapeczki z 3 pary , rękawiczki niedrapki 2 pary ot i tyle na początek jeśli rodzisz latem:)

Gość gość
25 tydzień to zapewne płeć dziecka juz zna!!!!

Gość gość
Jeżeli w 25 jak najbardziej:) tylko nie nakupuj za dużo bo dziecko bardzo szybko rośnie, ja tak jak pisałam mam rozmiary mniejsze i większe a większe żeby potem po sklepach nie latać ale pewnie i tak będzie trzeba:)

Gość gość
nie ma rozmiaru 58. Jest 56 i 62. Kup kilka szt. 56 a więcej 62.

Gość gość
noi body na długi rękaw z 5 par na 62

Gość gość
Kup na 56. 62 bedzie pewnie za duze, a 50 moze byc za male.

Gość gość
tu choDzili o 8tydz skąd miałam wiedzieć ze to nie ona? Też się zastanawiam czy tak mało rzeczy jak ktoś napisał wyżej to nie za mało? Ale faktycznie dziecko rośnie ekspresowo

Gość gość
ja bym kupiła śpioszki na 62cm 4x, kaftaniki 4x 62cm (głownie do spania), spodenki 2x, body z krótkim 2x, bluze lub sweterek 1x, 2x body z krótkim, skarpetki 1-2 para, czapeczka 1-2, kocyk 1x. Wszystko na 62cm. Myślę, że to wystrarczy. Oczywiście jeśli chcesz stroić maleństwo mozesz dokupić więcej. Ja kupiłam o wiele więcej, a korzystałam głownie z tych rzeczy co wymieniłam. Dziecko szybko wyrosło i musiałam kupić znowu większy rozmiar.

Gość Justann
Co do rozmiaru: ja kupowałam wszystko już na 62, ponieważ podejrzewałam (zresztą słusznie), że córka urodzi się duża, więc nie było sensu kupować małych, bo dzieci szybko z nich wyrastają. U nas najbardziej się sprawdziły pajacyki. Są bardzo wygodne, kupi ich na okres pierwszych 3 miesięcy min5-7 par. A co więcej do tego? Szczerze? Jak masz dużo pajacyków, to nie potrzebujesz wiele więcej. Kilka bodziaków z krótkim rękawkiem, jakaś cienka bluzeczka lub dwie na upały, do tego sukienka "na wyjście", plus po jednej sztuce innych ubranek (sweterek, bluza, spodenki itp). Choć inna sprawa, że pewnie też sporo dostaniesz;) Kaftaniki są potrzebne jeśli będziesz korzystać ze śpioszków, ale śpioszki są niepotrzebne jeśli masz pajacyki;) To tyle ode mnie, chociaż muszę dodać, że ja osobiście, jeśli mowa o ubiorze niemowlaka, preferuję wygodę, a nie słitaśny wygląd;) A jest wiele matek, które swoje "niunie" ubierają jak na rewię mody, więc im zapewne moje pajacyki, byłyby niepotrzebne.

Gość gość
A ja kupiłam wszystko na 62 i potem mąż i moja mama latali po sklepach kupować ubranka na 56, bo w 62 się topiła.

Gość gość
56 spokojnie wejdzie dziecko ok 4kg, także kilka par się przyda. Ja jestem zwolenniczka śpiochów a nie pajacyków bo łatwiej założyć takiemu maleństwu. Dlatego kupiłabym z 6-8 par body z długim rękawem i 6-8 par śpiochów na 56 i tyle samo na 62 z tym że na 62 to już z krótkim rękawem część. Ja miałam podobną ilość i się nie zmarnowały. Żadnych kaftaników, pajacyków i innych wynalazków, których i tak nie używałam. Przecież to jest tanie jak barszcz, nie trzeba kupować markowych. Body polecam zapinane na ramionach a nie na zakładki, bo te z zakładkami się ściągają. Do tego 6 par skarpetek, 2 pary niedrapek, 2 czapeczki bawełniane cieniutkie.

Gość asikisaa
Synek miał 4100 i nie wszedł w 56. Ja 56 ubrałam tylko kilka razy, bardziej sprawdził się 62, ale po co tak szybko kupować, zdążysz to zamówić przez neta, będzie leżało i się kurzyło.

Gość asikisaa
Dla mnie najwygodniejsze były pajace, najłatwiej było mi je założyć, do śpiochów trzeba coś zakładać przez główkę, więc łatwiej zapiąć pajaca. To co zakładasz po d śpiochy, może się podciągać, uwierać dziecko, a w pajacu dziecko ma gładko pod pleckami.

Gość asikisaa
W ubrankach z rozmiarem jeszcze zależy dokładnie co, bo np. synek ma 80 cm i 9600 (9mcy) a wciska się w bluzy (uwielbiam je) rozm. 62 :) Zaczynał od podwijania rekawow a teraz są już "wyrośnięte" , pajace czy śpiochy muszą być bardziej dopasowane i szybciej się z nich wyrasta.

Gość asikisaa
ja lubię także body-podkoszulki (u góry wyglądają jak podkoszulek/bezrękawnik dla dorosłego), sprawdziły mi się do spodni i bluzek z długimi rękawami (bez nich dziecko, ma odkryte plecy, pielucha się nie trzyma), kupowałam je w Tesco w pakowane po 3.

Gość gość
mnie tez mowlili nie kupowac malych wiec kupilam wiekszosc na 62. potem moja cora urodzila sie 1,5 mies wczesniej, 47cm i 2200g i we wszystkim pływała, a pasowały jej dopiero po 3 miesiącach...:)

Gość gość
No dla mnie te pajace były o tyle niewygodne, że trzeba je było kłaść najpierw, a dopiero potem dziecko. Przy body i śpiochach nie musisz o tym pamiętać. Jak widać co matka to inne preferencje :) Swoją drogą w pajacyku są napy z przodu i też to średnio wygodne dla dziecka chyba.