Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arabella37

Walka z hosimoto...jak żyć z tą chorobą ?

Polecane posty

Gość Arabella37

Walczę z tą chorobą ,ważę 130 kg ,po glutenie mam ataki gorąca ,biorę 125 eutoryxu ..czuje że umieram..jak walczyć ,schudnąć pomoże ktoś?

Gość gość
waga podobna do mojej ; ) tylko ja nie czuje, że umieram biorę 200 Euthyroxu, po 10 latach walki z wagą chyba jestem gotowa do poddania się, chociaż nie zamierzam się objadać, po prostu będę jadła mniej i zdrowo, ale koniec z dietami

Gość gosc wtorkowy
współczuję wam dziewczyny :( ja walczę z hashi od 7 lat, od kilku m-cy jestem na dawce 100 (2 x w tygodniu 125) i od momentu jej zwiekszenia bardzo schudlam (mam wrecz niedowage; mimo strasznego stanu tarczycy nadwagi nie mialam nigdy). podobno jesli ustawi sie dobra dawke takie wlasnie sa efekty - chudniecie. jesli jestescie z waw moge wam polecic dobrego lekarza. dawka 200? boze, jesli mnie tez to czeka to nie wiem...

Gość gość
Ja lecze sie 2lata. Wlasnie mam rzut choroby bóle kosci stawów zawroty głowy,skoki pulsu ,drgawki,zimne spicone rece i stopy,duszenie ale to takie ze parę dni temu wzywalam pogotowie.Mialam ostatnio trochę stresów i prawdopodobnie dlatego objawy sie nasiliły.Latam od lekarza do lekarza.Jestem na etapie robienia swierzych wyników potem endokrynolog.Mam tez napady nerwicy lękowej i myślę ze i depresji.Od kilkunastu dni nie jestem w stanie nawet pracować.Boje sie wychodzic z domu.Mialam myśli samobójcze.Jak żyć?

Gość gość
Mam tez mdłości,bole żołądka,chodze jak pijana tak sie zataczam, i wiele innych.slyszalam ze dobrze jest wyeliminować nabial i gluten oraz brać suplementy typu selen,herbata zielona w tabl,magnez,Wit c i omega3.nabiak i gluten pogorszaja autagresje.

Gość gość
Dodam jeszcze ze oprócz tego ze nie pracuje nie jestem w stanie nic zrobić w domu ani przy dzieciach u przez to mój mąż tez jest w domu od paru dni.kolko sie zamyka.jestem wrakiem czlowieka.

Gość gosc wtorkowy
2 lata i takie przejscia? jakie mialas tsh kiedy sie dowiedzialas o chorobie? jakie masz teraz? podobno w przypadku kobiet zadowalajace jest tylko takie ponizej dwoch. stres niestety bardzo nasila objawy...a masz tez inne choroby, ktore czesto dostaje sie 'w pakiecie'? (np pco albo cukrzyce) w kazdym razie wspolczuje.

Gość gość
gościu wtorkowy, mogłabyś podać kontakt do tego lekarza w wawie? to ja pisałam o dawce 200, wydaje mi się, że już więcej w sprawie leczenia niedoczynności nie da się u mnie zrobić, mam wyniki badań bardzo dobre i już większej dawki brać nie mogę, ale może ten lekarz wymyśli coś innego w sumie już nawet nie pamiętam, jak to jest być atrakcyjną kobietą, od początku choroby jestem strasznie gruba i podejrzewam, że powodem może być coś innego mam na przykład bardzo wysoki poziom kortyzolu, ale już kilku endo to zbagatelizowało i twierdzą, że to dlatego, że jestem gruba nie mogę znaleźć zrozumienia u ludzi, nawet u najbliższej rodziny według nich wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać i to wystarczy a ja przecież stale jestem na różnych dietach, regularnie ćwiczę i nic w lecie byłam na poście sokowym przez 3 miesiące i schudłam kilka kilo, ale podejrzewam, że to były tylko mięśnie, bo po tej diecie straciłam siły zupełnie czego bym nie próbowała, to nie daję rady schudnąć jeszcze dodam tylko - glutenu i laktozy nie jem od 6 lat, samopoczucie i poziom energii lepsze, ale chudnięcia to nie spowodowało

Gość gość
Jak trafilam do szpitala i tam wykryli hashimoto to mialam tsh22 antyTpo 535 i na usg zapalenie tarczycy.nie wiem czy mialam ja wcześniej ale jak dla mnie wszystko zaczelo sie po ciąży.pól roku po porodzie wyladowalam w szpitalu.na razie nie mam nic dodatkowo aczkolwiek jestem w trakcie badać min w kierunku rzs bo mam straszne bole kosci i stawów.ledwo chodzę.cukier ok.

Gość gość
Walczyc z tą chorobą można poprzez diete. W 100% przypadków nastepuje spadek wagi oraz pełne wyleczenie o ile tarczyca nie zostala uszkodzona. Polecam zapoznac sie z dietą optymalną dr Kwaśniewskiego

Gość hashimotka zaawansowana
Aha a teraz tsh sprzed dwóch tyg 3,2 ale nie wiem jakie anty tpo czekam na wyniki. Hashimotka zaawansowana.

A bierzesz jakieś suplementy tak jak pisalam wyżej?

Gość gość
Nawet nie potraficie poprawnie napisać nazwy swojej choroby, tuczniki :O

A macie takie uczucie pieczenia babelkowania jakby cos cieklo z tej tarczycy.ja tak miewam i mialam raz taki ścisk ze nie moglam zlapac tc****akby mi sie tam zwezylo.otworzylam buzie jak karp u nic dopiero po jakims czasie i to przy pogotowiu mi sie stalo.kazali mi sie uspokoić i ze to nerwica.

I w ogóle 1/3tarczycy juz nie mam.

Gość gość
Gościu, masz rację ze dieta optymalna pomaga. Choruję na arytmie serca Do tego jeszcze dołączyła choroba Hashimoto. Wykryto ją u mnie w szpitalu przy ataku częstoskurczu. Wynik laboratoryjny na przeciwciała tarczycy, potwierdziły dodatkowo późniejsze badania USG tarczycy (tarczyca w nich była zmniejszona i niejednorodna). Początkowo poziom hormonów tarczycy endokrynolog wyregulowała mi lekami. Potem, wraz z postępem choroby i niszczeniem tarczycy, poziom hormonów tarczycy zaczął u mnie wolno spadać. Doktor poinformowała mnie, że sztuczne hormony (euthyrox) będę już musiała przyjmować do końca życia. Prawie w tym samym czasie dowiedziałam się (z Internetu) o diecie optymalnej dr Kwaśniewskiego. Początkowo jadłam dania (obliczone) z gotowych jadłospisów podanych w książkach dr Kwaśniewskiego. Po niecałych czterech miesiącach mój stan zdrowia uległ znacznej poprawie, waga również (schudłam 28 kg).Po upływie ok. pół roku stosowania diety optymalnej, wyniki USG były już w normie: tarczyca prawidłowej wielkości i jednorodna. Pani dr endokrynolog, po obejrzeniu tychże wyników, stwierdziła kategorycznie, iż któreś z nich muszą być błędnie wykonane, gdyż ta choroba cofać się nie może…Od tego czasu minęło 5 lat, a wyniki i samopoczucie są u mnie stale dobre.

Gość choroba choroba choroba
Ty co nazwałeś osoby chore tucznikami-karma wraca a Hashimoto atakuje przeróżne osoby wiec uwazaj.....ciekawe czy jak by zachorowal ktoś z twojej rodziny tez byś nazwal ja tucznikiem?a poza tym chodzi tu o to jak sobie radzimy z ta przypadłością a nie jak poprawnie pisze sie jej nazwę.

Gość gość
gościu od diety optymalnej - czy mogłabyś wrzucić do sieci skany swoich wyników badań z zamazanymi danymi osobowymi?

Gość gość
Trochę ciężko uwierzyć ze dieta Kwaśniewskiego miałaby pomoc na Hashimoto? Wiem ze nalezy zrezygnować z glutenu i nabiału oraz stosować odpowiednie naturalne organiczne suplementy.Oczywiscie wcześniej zrobić wyniki.

Gość gość
no właśnie, dlatego prosiłam o zeskanowanie wyników badań wydaje mi się, że na kafe od wielu lat te same osoby promują dietę kwaśniewskiego, posty wyglądają tak samo - ktoś pisze, że nie radzi sobie ze swoją chorobą, potem pojawia się osoba, która dzięki diecie kwaśniewskiego w cudowny sposób się wyleczyła, nawet lekarze nie mogli uwierzyć... mam nadzieję, że się mylę, ale podejrzewam, że to ściema i że żadnych wyników nie zobaczymy

Gość gość
nie mam Hashimoto, mam "tylko" niedoczynność tarczycy i jestem pewna, że nakręciłam ją swoimi ciagłym dietowaniem:O a zawsze byłam bardzo szczupła! tylko moja mama wpędzałą mnie w kompleksy:O no raczej nikt nie powie o nastolatce, która waży 52 kg przy 168 cm - GRUBA, a ja za taką uważałam się:O jestem pewna, że TARCZyCA nie lubi diet! należy jeść z głową - mało i często!

Gość gość
29.04.14 [zgłoś do usunięcia] gość A dlaczego"Nawet lekarze".a kim sa ci lekarze??Bogami???

Gość gość
ja "tylko z niedoczynnością" normalnie jem nabiał i gluten i cały czas jestem chuda

Gość gość
Musisz nakarmic tarczyce i bedzie dobrze

Gość gość
kto ma "nakramić tarczycę"???

Gość gość
29.04.14 nie Adasiami....

Gość gość
Ten ma nakarmic tarczyce co ma ja głodna,przeciez nie ty Adasiu

Gość gość
co??? jaki adasiu?:O

Gość gość 123
Normalny Adasiu,a co ,a jak??