Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problemowa123

Problem z białkiem CRP , jak obnizyć, co robić

Polecane posty

Gość problemowa123

Hej, Okazało się, że moje wyniki badań nie są ok. Mam białko CRP (c-reaktywne) na poziomie 17. Co robić, żeby je obniżyć? Co może być tego przyczyną? Podobno antybiotyk nie pomoże. Jutro mam wizytę u ogólnego lekarza, ale chciałam zapytać też Was o rady. Musze mieć CRP ok, by zrobić badanie HSG (prześwietlenie macicy), by szukać przyczyny moich trzech poronień. Czuję, że stoję w miejscu, bo nawet badanie nie moge mieć przez to wysokie CRP. Pomóżcie plizzzz

Gość gość
crp zwalcza infekcje więc trzeba poszukać tejże infekcji

Gość gość
Powody mogą być różne, choćby infekcja, większe zranienia (w tym świeżo przebyte operacje), zmiany nowotworowe... Zawsze możesz powtórzyć badanie po tygodniu i zobaczyć czy to crp nie spada. Jeśli tak - to pewnie nie ma specjalnie czego szukać - pewnie miałaś infekcję i tyle.

Gość problemowa123
Właśnie ja to CRP kontroluję juz od początku kwietnia, mniej wiecej co tydzien. Było 23, potem 15,8, a teraz mam 17. Biore leki na gardlo do ssania, bo lekarz sadzil, ze to zapalenie drog odechowych, ale chyba to nie to, bo nic sie nie poprawia... Jak szukac i czego szukac, jak to infekcja moze byc nie mam pojecia. Czuje sie naprawde zdrowa.

Gość gość
A zeby masz zdrowe ?

Gość gość
"Niewielkie zwiększenie stężenia CRP wiąże się z wiekiem, paleniem tytoniu, wskaźnikiem masy ciała (BMI), cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym, stosowaniem hormonalnej terapii zastępczej, przewlekłą niewydolnością nerek."

Gość gość
a ile ważysz i przy jakim wzroście?

Gość problemowa123
wstydze sie powiedizec... naprawde, otylosc masakryczna

Gość gość
Ma to związek: "Otyłości towarzyszy przewlekły stan zapalny. Pod wpływem cytokin (m.in. TNFα, interleukin) uwalnianych z adipocytów dochodzi do wzrostu ekspresji molekuł adhezyjnych, przyciągania monocytów, leukocytów i innych komórek zapalnych do ściany naczynia i ich transmisji do przestrzeni podśródbłonkowej. Dobrym markerem procesu zapalnego jest białko ostrej fazy – białko C-reaktywne (CRP), produkowane w wątrobie pod wpływem interleukiny 6. Oprócz typowego wykorzystania do oceny procesu zapalnego w infekcjach jest ono polecane do oznaczania w stanach predysponujących do rozwoju miażdżycy. Stężenie CRP pozytywnie koreluje z masą ciała, BMI, stężeniem insuliny i TG oraz wskaźnikiem HOMA, a negatywnie ze stężeniem HDL-Ch ."

Gość gość
więc twoje problemy z płodnością i crp mogą wynikać z nadwagi tkanka tłuszczowa kumuluje hormony

Gość problemowa123
Tak to juz jest, ze czlowiek poki nie musi, to nie przyznaje sie do tego, ze tak bardzo sie zapuscil. Poki, nie ma problemow zdrowotnych, to zostaje tylko problem estetyczny, ale widze, ze musze sie ostro za siebie wziac. W glebi duszy tak myslalam, ze to waga jest wszystkiemu winna, ale sie łudzilam, tłumaczylam sama przed soba. Glupia jestem. Juz sama waga mogla byc przyczyna moich poronien... ale wolalam sie oszukiwac, a teraz stanełam przed ścianą. Mur nie do przejscia, ale musze walczyc i schudnac. Oby byl to proses odwacalny. To moje podwyzszone CRP mam nadzieje, ze z obniżeniem wagi takze sie obnizy. Jestem załamana, ze taka glupia bylam.

Gość problemowa123
A co najgorsze, stracilam przez swoje uzależnienie trójkę dzieci! I czas leci nieublaganie, bo mam juz 33 lata... boje sie ze nie zdążę...

Gość gość
I żaden z lekarzy nie zasugerował ci że problemem jest twoja waga?

Gość problemowa123
No wlasnie nie, a jak pytalam, to mowili (i to nie jeden) że to raczej nie otyłość jest przyczyną poronień. Sugerowali, ze otyłość byłaby problemem gdybym w te ciąże nie mogła zajść. Uwierzcie mi, tyle razy sie odchudzalam, ale to uzaleznienie. Bylam u dietetyka i dal mi nawet tabletki na bazie prozaku, ale z mysla o ciazy ich nie wykupilam, by nie zaszkodzic dziecku (bo to dlugi okres odstawienia leku musialby byc przed ciaza). I tak koło sie zatacza - nie bralam leku na odchudzanie, by zajsc w ciaze, zaszlam w ciaze to nie donosze, bo nie schudlam... Straszne to co pisze, wiem. Sprobuje jeszcze powalczyc bez leków, na zdrowym zywieniu.

Gość problemowa123
A myslicie, by zrobic usg tarczycy? Bo tylko z krwi wyniki mam.

Gość problemowa123
A, i dziekuje za linka do tego artykulu, wlasnie powoli sobie czytam. Ciekawi mnie czy to cały czas jedna osoba pisze czy moze kilkoro gości... kazda wskazówka jest dla mnie cenna.

Gość gość
kilka osób :)

Gość gość
Ja mam wyniki z krwi w normie jeśli chodzi o tarczyce poza crp które wynosi 19 i antyTpo 300 ponad, natomiast tsh ft3ft4 w normie i na usg zapalenie tarczycy.

Gość gość
17 to nie jest jakieś wysokie crp, powyżej normy, ale nieraz takie jest i już. Idiopatyczne.

Gość gość
Ale niestety przez to 17 nie moge miec wykonanego badania - pzeswietlenia macicy (nie wiem czemu jest taki wymóg, ale jest). Inaczej bym sie chyba tym crp nie przejmowala tka bardzo. * Musze sprawdzic jak moje wyniki z tarczyca tak dokładnie, bo wiem tylko teraz, ze byly ok. A powiedz prosze, co w zwiazku z tym zapaleniem tarczycy, jak leczysz, czy cos zalecil lekarz? Jak do tego doszlo ze poszlas na usg, lekarz na to wpadl?

Gość gość
zbadaj TSH- jeśli jest w normie, możesz sobie darować dalszą diagnostykę, z tarczycą jest OK

Gość problemowa123
Ok, to tarczyce zostawiam na razie. Jutro wybieram sie do lekarza ogólnego i zobaczymy co on sadzi na ten temat. Napisze, co powiedzial, moze tez ktomus innemu sie przyda.

Gość gość
badanie bialka CRP to podobne tylko lepsze do OB pozwyzszenie tego bialka swiadczy o stanie zapalnym i zwiazanej z tym chorobie, moj szwagier ma chora watrobe i nie pamietam ile ale ogromna norme mial przekroczona tego bialka ja tez po cesarce mialam klopoty i stan zapalny i bardzo duze to bialko crp

Gość gość
trzymam kciuki i życzę zdrowia, oby się udało

Gość gość
to ty pleciesz nie ma zapalenia terczyce jest nadczynosc niedoczynosc guzki jako zapalenia nie ma wysokiegobialka sama nie zbijesz to po wykryciu przyczyny odpowiednie leczenie zaleci lekarz 23 a potem 17 czyli ze malas stan zapalny ktory mija po leczeniu jezeli konkretnie nic ci nie dloega i poronilas 3 razy , idz do laryngologa zbadaj migdaly tez od migdalow moze byc podwyzszone, od zebow, zap. stawow

Gość problemowa123
Ale wiecie co jeszcze wyczytalam? Ze to crp wlsanie jak jest zapalenie jakies, to jest naprawde sporo wyższe, czasem nawet dochodzi do setek i tu można działac antybiotykami. Tak jak wlasnie w przypadku chorób wątroby czy przy ranach. Natomiast jak jest takie jak moje - osiąga do 20, to trudno to zwalczyc antybiotykami i trudno znaleźć jakąś konkretna przyczyne. Moze to byc cos wlasnie zwiazanego z waga, stylem zycia, spozyciem weglowodanow itp.

Gość gość
no ale jak masz powdyzszone CRP a lekarz nie znalazl przyczyny to nawet antybiotyk nie pomoze, bo problemu nie rozwiaze

Gość gość
Jak chodzi o tarczyce to proszę mi wierzyć tsh mam w normie ft3 ft4 tez w normie. Ale na usg wyszlo zapalenie tarczycy tzw Hashimoto.i AntyTpo prawie 500-które tez oznacza zapalenie tarczycy.

Gość gość
Podejrzewam, że badania nie chcą zrobić bo crp może świadczyć o infekcji a podczas infekcji takich inwazyjnych badań nie powinno się robić. Ja bym na twoim miejscu porozmawiała, czy pomimo tego skądinąd niewysokiego crp nie można by było jednak tego badania zrobić. Co do odchudzania, to ja proponuję nie szaleć z dietą, bo nic z tego nie wyjdzie a potem będziesz jeszcze miała efekt jojo. Odstaw słodycze i smażone i zacznij biegać. Bieganie pozwala bardzo szybko schudnąć. Poszukaj w necie jak się biega,są schematy (to jest bieg połączony z marszem i w kolejnych tygodniach zwiększa się ilość biegu a zmniejsza marszu). Działa, sprawdzałam.