Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

90% Polaków uważa się za katolików, a co drugi czyta horoskopy i odwiedza wróżki

Polecane posty

Gość gość

W gwiazdy spoglądamy nie tylko w bezchmurną noc, ale również w sytuacjach kryzysowych. W nich szukamy odpowiedzi na nurtujące nas pytania i obawy - przyznaje dr Ireneusz Siudem, psycholog z UMCS. Wróżki, horoskopy działają w ten sam sposób co gusła i zabobony. Ich zadaniem jest redukcja lęku - przyznaje psycholog. Z badań CBOS przeprowadzonych we wrześniu wynika, że 55 proc. Polaków czyta horoskopy w gazetach, a co siódmy z nich przynajmniej raz odwiedził wróżkę.

Gość gość
Horoskop to przepowiednia sporządzona na podstawie układu ciał niebieskich. Może być np. dzienny, tygodniowy, miesięczny, roczny. Zazwyczaj spotykamy się z horoskopami ogólnymi, uszeregowanymi według daty urodzenia i powiązanymi ze znakami zodiaku. Horoskopy są sprytnie sformułowane. Zawierają na tyle ogólne dane, że każdy jest w stanie je do siebie dopasować. W psychologii istnieje taki termin jak samospełniające się proroctwo. Człowiek wierząc w to, co zostało mu przepowiedziane, podświadomie robi wszystko, aby tak się rzeczywiście stało. Dzięki czytaniu horoskopów, korzystaniu z porad wróżek, człowiek czuje się mniej zagrożony i wydaje mu się, że jest panem tego, co go czeka - wyjaśnia dr Siudem. Dzięki takim "przepowiedniom" możemy dowiedzieć się, kiedy mamy uważać na swoje zdrowie, którego dnia najlepiej umyć okna albo znaleźć czas na seks. Osoby ciekawe swojej przyszłości często zwracają się o pomoc do astrologa.

Gość gość
Co siódmy Polak przynajmniej raz w życiu skorzystał z porady wróżki. - Jeżeli będziemy myśleć pozytywnie, będzie przychodziło do nas wszystko to, co dobre. Mamy wolną wolę, dzięki czemu możemy wpłynąć na to, co się wydarzy. Spotkania u mnie trwają zazwyczaj półtorej godziny. Udzielam informacji, ale na zasadzie, że coś się może wydarzyć, ale nie musi. Staram się nie uzależniać ludzi od wiadomości, które uzyskują z zewnątrz. Chcę, aby zajrzeli do swojego wnętrza - mówi Wróżka Lilia, prywatnie Gabriela Bożena Gorczyca. Przed złym mogą uchronić nas różnego rodzaju talizmany. Sześć procent ankietowanych przez CBOS przyznaje się do ich posiadania. Większość kierowców zawiesza na lusterku w samochodzie amulet z wizerunkiem św. Krzysztofa lub po prostu różaniec. Do kluczy doczepiamy czasami brelok z "Ręką Fatimy", dzięki któremu podobno łatwiej odnajdziemy klucz do drzwi i… ludzkich serc. Niektóre z talizmanów są symbolami religijnymi, inne mogą być uznane za przejaw okultyzmu.

Gość gość
Religia katolicka zajmuje jednoznacznie negatywne stanowisko wobec wróżb i magii. W katechizmie Kościoła katolickiego jest jasno zapisane, że jest to sprzeczne z pierwszym przykazaniem bożym. Albo od Boga zależy nasz los albo od gwiazd. Jeżeli coś jest złe, to trudno się tym bawić. Zdarza się, że człowiek czyta horoskopy, a Pisma Świętego nigdy nie przeczytał. Jeżeli nie czytał tego, co jest jego wiarą, to pewnie i umrze bez tej wiedzy - przestrzega jeden z księży z parafii pod wezwaniem Najświętszego Serca Jez/us/owego w Lublinie.

Gość gość
Nigdy nie byłam u wróżki i nie pójdę, nie czytam horoskopów ani nie wie/ rzę w żadne gusła.

Gość gość
uwielbiam wruszki, uwielbiam horoskopy nic nigdy sie nie zgadzalo pomijam jusz inne nowalijki New Age tez zawsze lamalo na mnie nogi jestem zywym pszykladem na to ze to zwykle brednie