Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

spłaszczona główka niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

moja półroczna córka ma lekko spłaszczoną głowę z boku bo leżąc na wznak głowę układa po jednej stronie (walczyłam z tym ale bezskutecznie). Czy to się wyrówna ??? miałyście tak ze swoimi dziećmi??

Gość gość
jak chce lezec na tej strinie to podkladaj waleczek lub recznik zwiniety!

Gość gość
tak robię ale ona i tak sobie radzi i odsuwa się od wałeczka i układa głowę jak chce :(

Gość kkazzss
Moja ma 5 miesiecy i tez ma splaszczona po jednej stronie.Moja sie urodzila z taka przez porod kleszczowy.Mowili ze sie wyrowna z czasem.Kaza duzo dziecko na brzuszku klasc.Tez przekrecam jej glowe.I jak zasypia to na tym drugim boczku.Ale jakos nie widze poprawy.Tzn.troszke lepszy ksztalt glowki jest teraz niz w pierwszym miesiacu ale czekam.

Gość gość
Prawdopodobnie dziecko ma asymetrię. Powinnaś się udać do neurologa i na rehabilitację. A główka sama z czasem się wyrówna jak będzie rosła a dziecko się bardziej spionizuje.

Gość gość
Pociesze Was :) Mój synek w wieku około 4 miesięcy miał bardzo spłaszczona głłowke z jeden strony, było to widoczne gdy patrzyłam na niego ( jego głowe) od góry. Ciagle układał głowe na prawy bok, podczas spania i jeżeli lezał w ciągu dnia. Pediatra zalecił by kłaść go do łózka odwrotnie niż wcześniej- bo miał łózko pod ściana i z prawej strony wszystko co fajne- cały pokój wejście itp. Zrobiłam tak i obsesyjnie podczas jego spania odwracałam głowe na lewy bok- wyrównało się, nie ma nawet śladu spłaszczenia.

Gość gość
mój syn miał to samo i wierz mi nie pomagało podkładanie niczego pod główkę- i tak zawsze ułożył ją jak chciał. Też miał bardzo skrzywioną. W tej chwili ma roczek a po skrzywieniiu praktycznie śladu nie ma. Nasza rehabilitantka tłumaczyła mi, że z czasem te skrzywienia same się korygują podczas gdy mózg rośnie i rozpycha kości czaszki. Także spokojnie, bedzie ok

Gość gość
Widziałam kiedyś mężczyznę który miał dosłownie płaska potylice- tył głowy zupełnie płaska. Jednak to pewnie zupełnie inna sytuacja facet po 40 być może wychowanek domu dziecka :o To prawda że takie boczne spłaszczenia i szczególnie gdy się stara dziecko przekładac znikają więc nie ma się co martwić.

Gość gość
moja też miała spłaszczenie z boku, bardzo widoczne, główka tylko na jedną stronę. teraz ma 8-mcy i zmienił jej się "styl" spania, tylko na płasko-prosto i ma płaski tył, jak decha :) no ale nie jestem pewna czy to wina spania czy geny, bo maż też ma taką dechę na głowie :D

Gość gość
raczej juz się nie wyrówna, wlosy urosną i nie widac.

Gość gość
Dziewczyny u mnie tez tak bylo. Syn urodził sie juz ze splaszczeniem po prawej stronie a i idac spac glowe ukladal tylko i wyłącznie w tej jednej pozycji. Stresu mialam co niemiara, podkładalam waleczki, pieluchy, reczniki, głowa na prawo leciala. W koncu zaczelo mu sie podobać spanie na plecach i przekladanie głowy w obydwu kierunkach. Cwiczylam tez z nim w taki sposob, ze bralam go za rączki i "rolowalam" go na prawo i lewo. Wyglad Glowy zaczel sie poprawiac na oczach praktycznie. Teraz ja wiem gdzie jest bardziej wypukla ale np. Babcie w ogole tego nie zauwazyly. Dodam tez, ze syn uwielbia lezec na brzuchu, ma 3,5 mca, sam sie przekreca i to tez wydaje mi sie, ze duzo daje. Pozdrawiam.