Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moda na choroby psychiczne

Polecane posty

Gość gość

Mam wrażenie, że dzisiaj to wręcz jakaś moda w szczególności na depresję. Lekarze chcieli zrobić ze mnie skończoną wariatkę, paść mnie lekami tymczasem wystarczyło mi, że zrobiłam sobie wolne od szkoły i rodziny i wyjechałam na wakacje gdzie odpoczęłam, zaczęłam uprawiać sport i łykałam dużo magnezu. Oczywiście nie zadziałało to od razu, było to rok temu, miewam gorsze humory ale ogólnie mam się dobrze. Przeciążenie psychiczne i tyle, tylko po co od razu uzależniać pacjenta od leków? Wiem, ze one ryją mózg i uzależniają.

Gość gość
1. Nie moda, tylko wieksza świadomość, co prowadzi do większej rozpoznawalności. Kiedyś było tyle samo chorych, tylko nie było to diagnozowane. 2. Owszem, niektorzy lekarze maja tendencje do 'overmedication'. Opisalas jednak jeden przypadek (swój), co nie daje podstaw do uogólnień. 3. Leki antydepresyjne nie uzależniają. Nie wiem, co masz na myśli przez nieprecyzyjny zwrot 'ryja mózg', ale nie maja na ogół poważnych skutków ubocznych. Jedynie podnoszą poziom serotoniny, poprzez zapobieganie jej nadmiernemu wchłanianiu przez komórki. 4. Poczytaj literaturę tematu przed próbą wypowiedzi w kwestii medycznej. Odnosi się to tez do innych kwestii.

Gość beżot dens
z jednej strony może i bym się z tobą zgodziła, ale sama mam pewne zaburzenia i wiem, że to nie jest normalne jak patrzę po innych ludziach. Gdy mam momenty euforii to też myślę sobię, że jestem normalną osobą i tylko psychiatra i ja sama wmówiłam sobie chorobę ale jak przychodzi dół to doskonale zdaję sobię sprawy, że nie jest tak, jak być powinno

Gość gość
mój ex-chlopak bral psychotropy od 16 roku zycia, tez jakies depresje, fobie, teraz ma 25 lat i psychikę dziecka, to naprawde wyniszcza mozg

Gość gość
czemu zerwaliscie?

Gość gość
związek bez perspektyw, poza tym to juz uzależnienie

Gość gość
Doszukujesz się związku przyczynowo skutkowego tam gdzie go nie ma. A co, jak miał 16 to był dorosły i z ułożona psychiką?! Ludzie, na uczcie się logicznego myślenia.

Gość gość
A mnie się wydaje że ten wysyp chorób psychicznych to w dużej większości biznes nakręcany przez samych psychologów i psychiatrów. Przecież te rzesze chcą mieć pracę.To jest taki sam biznes jak były solaria , obecnie są siłownie itd Przecież każdy z nas ma lepsze i gorsze dni i od wieków tak było a obecnie ci wszyscy psych....nagłaśniają gdzie mogą tą depresję.Uważam,że w dużej mierze wystarczy szczera rozmowa z kimś bliskim i łyknięcie placebo a "depresja" minie i cały biznes chorób psych.... padnie.