Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do wszystkich DDA

do wszystkich DDA

Polecane posty

Gość gość
Zabawne, bo akurat to samo co ten gość mówi zaczęłam ostatnio robić, sama dla siebie, nie mam ochoty chodzić po psychologach i stwierdziłam że czas się samemu ogarnąć, było jak było ale teraz mam inne życie i mogę się przełamać i zmienić wszystko jeśli tylko chcę. To prawda, że ludzie z przeszłością taką czy inną mają problemy, ale rozwiązanie ich siedzi tylko w ich głowie, jeśli potrzebują specjalistów to właśnie dlatego, że ktoś im musi pokazać gdzie to siedzi, bo sami się pogubili.

Gość vcr
ja jestem DDA i nie mam żadnych problemów z tym syndromem związanych. :D ale za to mam inny problem cierpię na natręctwa, i nie wiem jak sobie z tym poradzić, co robić, to mnie wykańcza, nie mam już sił. :(

Gość tez DDA
a jakie to są natręctwa?

Gość vcr
Wyciskanie pryszczy, i wyrywanie włosów. Chodzę do psychologa, do psychiatry przestałam, bo przepisane psychotropy mi nie pomagają. Nikt nie potrafi mi pomóc. Ale jedyna dobra wiadomość to to, że robię to rzadziej niż wcześniej. :(

Gość gość
co to jest dda?

Gość vcr
Bardzo śmieszne, bawi cię to podszywie? Nieważne kim jesteś, ale jesteś żałosny/a kpiąc sobie z choroby.

Gość doqtorre
dda - dysfunkcjonalny debilizm analfabetyczny

Gość do wszystkich DDA
DDA dorosłe dzieci alkoholików DDD dodrosłe dzieci z rodzin dysfunkcjonalnych Cieszę się, że temat nie pozostał bez echa, to prawda, psycholog ma wskazać drogę ale nikt nie zmieni życia za nas Co do natręctw- najlepszą terapią może się okazać poznawczo behawioralna- ale najlepiej iść do certyfikowanego terapeuty CBT i najlepiej mającego tez doświadczenie z terapią uzależnień, jest lista Polskiego towarzystwa psychologicznego, lista psychologów poznawczo behawioralnych Prywatnie- tak jak z lekarzami- jak ktoś dobrze swój zawód wykonuje, to można a nawet wypada mu za to zapłacić Cały filn DZIEN SWIRA ukazuje problem natręctw a reżyser sam jest w temacie alkoholizmu i jego syn też, więc polecam obejrzeć życzę powodzenia z

Gość do wszystkich DDA
DDA dorosłe dzieci alkoholików DDD dodrosłe dzieci z rodzin dysfunkcjonalnych Cieszę się, że temat nie pozostał bez echa, to prawda, psycholog ma wskazać drogę ale nikt nie zmieni życia za nas Co do natręctw- najlepszą terapią może się okazać poznawczo behawioralna- ale najlepiej iść do certyfikowanego terapeuty CBT i najlepiej mającego tez doświadczenie z terapią uzależnień, jest lista Polskiego towarzystwa psychologicznego, lista psychologów poznawczo behawioralnych Prywatnie- tak jak z lekarzami- jak ktoś dobrze swój zawód wykonuje, to można a nawet wypada mu za to zapłacić Cały film DZIEN SWIRA ukazuje problem natręctw a reżyser sam jest w temacie alkoholizmu i jego syn też, więc polecam obejrzeć życzę powodzenia z powrotem do zdrowia : )

Gość gość
vcr: "ja jestem DDA i nie mam żadnych problemów z tym syndromem związanych. " Czyli nie masz tego syndromu.

Gość gość
OBJAWY SYNDROMU DDA: krzywda emocjonalna wynikająca z odrzucenia przez rodziców (rodzice byli albo zajęc***iciem alkoholu, albo skupieni na piciu partnera, partnerki) obarczenie przez rodziców konsekwencjami ich choroby uzależnienia i/lub współuzależnienia. zakotwiczenie emocjonalne w relacji z rodzicami w roli dziecka. zależność, trudność w separacji, problemy w kontakcie ze swoimi uczuciami i potrzebami niejasność uczuć i potrzeb, nieadekwatny obraz siebie, niska samoocena i poczucie własnej wartości brak świadomości i umiejętności obrony własnych i respektowania cudzych granic; chaos pojęciowy zrównujący w sferze przekonań strach z szacunkiem, powodujący trudności w budowaniu relacji z autorytetami; wypieranie poczucia krzywdy doznanego w dzieciństwie; trudność w budowaniu relacji z innymi (w tym z osobami płci przeciwnej), brak jasnych wzorców dotyczących ról związanych z płcią; lęk przed bliskością wrogość w relacjach, nadodpowiedzialność i nadkontrola, nieufność i wzmożona kontrola potrzeba akceptacji za wszelką cenę lęk przed odrzuceniem skojarzony z doświadczeniami z relacji z rodzicami; podwyższony poziom lęku, zwątpienie w siebie, niskie poczucie własnej wartości, poczucie winy, wstydu i strachu, zamknięcie w sobie, skrytość, pesymizm, samotność, izolacja, brak równowagi, drażliwość, histeryczność, huśtawki emocjonalne, zalegające uczucia złości, lęku, wstydu, smutku poczucia winy i krzywdy, chroniczne napięcie, potrzeba mocnych wrażeń, zachowania ryzykowne (sięganie po substancje zmieniające świadomość, agresja, autoagresja itp. czarno-białe spostrzeganie świata perfekcjonizm, skłonność do kompulsywnych zachowań, somatyzacje, impulsywne zachowania, zachowania seksualne trudności z określaniem celów życiowych utrata sensu życia, utrata energii depresje, zaburzenia jedzenia, snu, mowy Dorosłe Dzieci... zgadują co jest normalne; mają trudności z przeprowadzeniem swoich zamiarów od początku do końca; kłamią, gdy równie dobrze mogłyby powiedzieć prawdę; osądzają siebie bezlitośnie; mają kłopoty z przeżywaniem radości i z zabawą; traktują siebie bardzo poważnie; mają trudności z nawiązywaniem bliskich kontaktów; przesadnie reagują na zmiany, na które nie mają wpływu; bezustannie poszukują potwierdzenia i uznania; myślą, że różnią się od wszystkich innych; są albo nadmiernie odpowiedzialne albo całkowicie nieodpowiedzialne; są niezwykle lojalne, nawet w obliczu dowodów, że druga strona na to nie zasługuje; ulegają impulsom; czują się winne stając w obronie własnych potrzeb i często ustępują innym; czują strach przed ludźmi, a zwłaszcza przed wszelkiego rodzaju władzą i zwierzchnikami; czują strach przed cudzym gniewem i awanturami; lubią zachowywać się jak ofiary; bardzo boją się porzucenia i utraty; obawiają się ukazywania swoich uczuć; łatwo popadają w uzależnienia albo znajdują uzależnionych partnerów; są impulsywne - mają tendencję do zamykania się w raz obranym kierunku działania bez poważnego rozpatrzenia innych możliwości postępowania i prawdopodobnych konsekwencji podjętych działań, ta impulsywność prowadzi DDA do zamieszania, nienawiści do samych siebie i utraty kontroli nad otoczeniem; w dodatku potem zużywają przesadną ilość energii na oczyszczenie sytuacji.

Gość gość
„Dorastaliśmy w rodzinach dysfunkcyjnych. Ich środowisko wypaczyło nasze myślenie o nas samych i o otaczającym nas świecie. Widząc siebie w krzywym zwierciadle informacji i sygnałów dawanych nam przez naszych rodziców, uwierzyliśmy, że jesteśmy "nie w porządku". Zostaliśmy pozbawieni naszej autentycznej tożsamości i zaczęliśmy szukać sposobów na dobre samopoczucie. Chociaż wyglądamy jak dorośli, nadal zachowujemy się jak dzieci i pozwalamy, aby inni mieli wpływ na nasze myślenie o sobie, nasze poczucie własnej wartości i nasze szczęście. Nasze nieprawidłowe myślenie było przyczyną tego, że podejmowaliśmy decyzje, które nas niszczyły. Dlatego też chcemy przestać poprawiać własne samopoczucie nieskutecznymi zachowaniami, nadużywaniem innych ludzi, seksem, substancjami odurzającymi, manią posiadania, manią sukcesu, pieniędzmi itp.” „12 Kroków dla Dorosłych Dzieci z uzależnieniowych i innych rodzin dysfunkcyjnych”, Akuracik, Warszawa 1996

Gość gość
Mocne strony DDA Empatia i zrozumienie Przez doświadczenie krzywdy w swoim życiu osobom z syndromem DDA o wiele łatwiej jest zrozumieć uczucia, zwłaszcza te negatywne u innych osób. Chętnie pomagają innym, angażują się jako wolontariusze w różnego rodzaju organizacjach. Szczerze poświęcają siebie i swój czas drugiemu człowiekowi. Wynika to z ich sposobu postrzegania świata: być blisko kogoś, oznacza pomagać mu. Wewnętrzna siła Problemy, z którymi DDA muszą zmierzyć się będąc jeszcze małymi dziećmi sprawiają, że jako dorośli ludzie mają pewne poczucie bycia zwycięzcą, który przetrwał. Są przez to bardziej ambitni, pracowici, wytrwali, nieustępliwi w dążeniu do osiągania zamierzonych celów. Wiedzą, że wiele są w stanie przeżyć. Wdzięczność Często DDA mają trudności z wyrażaniem uczuć, nie są ich świadomi. Jednak kiedy już zdoła się pokonać te trudności, osoby cierpiące z powodu trudnego dzieciństwa naznaczonego alkoholem są wyjątkowo wdzięczne za okazane im uczucie, wsparcie. Dzieci alkoholików bardziej doceniają to, ze ktoś ich pokochał, zajął się nimi, chce o nie dbać.

Gość gość
Nie każdy, kto wychowywał się w rodzinie alkoholowej, ma syndrom DDA. Ja wychowywałem się w rodzinie alkoholowej, ale nie mam ani jednej mocnej strony DDA.

Gość gość
Jestem DDA i nie kłamię. Brzydze się kłamstwem. Tak ze nie wszystko się zgadza.

Gość Psycholog Gdańsk
Trwa nabór osób chętnych do grupy dla DDA/DDD. Spotkania będą się odbywać w poniedziałki we Wrzeszczu na ulicy Wajdeloty, w godzinach popołudniowych. Odpłatność za 2,5 godzinne spotkanie (z przerwą) wynosi 30 złotych. Dodatkowe informacje oraz zgłoszenia proszę kierować na adres: psycholog.agata.kowalczyk@wp.pl „każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku" – napisz i umów się na bezpłatną konsultację kwalifikującą do grupy.... Program przewiduje również warsztaty dla DDA (komunikacja interpersonalna, asertywność, akceptacja siebie, złość, przebaczenie) , które stanowią element terapii. Istnieje także możliwość pracy indywidualnej.