Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia88954

wziełam o jedną tabletke za dużo co robić

Polecane posty

Gość kasia88954

hej, niewiem jak to sie stało we wtorek tj 29 kwietnia przyjełam dwie tabletki anty, 16 dnia cyklu, co mam teraz zrobić, na dziś nie mam tabletki, czyli normalnie nie brac, a jutro wziąśc ta z czwartku? w poniedziałek kochałam się z chłopakiem, ale tu ciąża wykluczona raczej,więc nie martwie się, pomożecie, bo nigdy nie miałąm takiej sytuacji

Gość gość
Brać normalnie do końca. Ale skończysz blister o jeden dzien wcześniej, wiec jeden dzien wcześniej zacznie przerwe. O ten jeden dzien wszystko przesuwasz.

Gość kasia88954
a nie moge zrobic tak,ze dzis nie wezme bo wzielam wczoraj dwie ??? i normalnie dokonczyc te 3 tabletki...

Gość namakowychpolach
Nie. Przeczytaj ulotkę to będziesz wiedziała. Albo odstawiasz teraz i zaczynasz 7 dni przerwy albo bierzesz do końca blister i 7 dni przerwy czyli dzień wcześniej masz wziąć tabsa niż zwykle. Jeśli dziś nie weźmiesz to będzie pominięcie.

Gość kasia88954
na ulotce nie mam nic odnosnie tego ze jak wezme 2 naraz, biore je juz 6 lat, nigdy taka sytuacja mi sie nie zdarzyła czyli jak mam zrobić?

Gość kasia88954
czyli mówisz zeby wziasc teraz? niewiem jak ja to zrobiłam ze wczoraj zjadłam dwa... tak bedzie bezpiecznie?tym bardziej mialam taka sytuacje ze bralam dwa opakowania pod rząd,,, a jak pominięcie to co moze byc nie tak? pozniej jak wrocic zebym opakowanie znow zaczynala od poniedzialku a nie jak teraz bd musiala od niedzieli?

Gość namakowychpolach
Weź dziś normalnie kolejną tabletkę. Po całym blistrze zrób normalnie 7 dni przerwy z tym że będzie ona jeden dzien wcześniej niż zwykle. I pamiętaj że musisz pierwszą tabletkę wziąć dzień wczesniej niż zwykle. Bo przerwa trwa 7 dni a nie 8

Gość namakowychpolach
Pamiętaj że przerwę możesz skracać o tyle ile chcesz ale nigdy wydłużać. Kiedy kończysz obecny blister?

Gość kasia88954
ok, to zaraz łyknę, a jak póżniej znów się przestawić zebym brala od poniedziałku ? tyle lat tak biorę, przyzwyczaiłam się..

Gość kasia88954
planowo powinnam w niedziele, ale jak teraz łykne to skończe w sobote tabletke ze srody połknełam wczoraj

Gość namakowychpolach
Jak chcesz brać od niedzieli to możesz zacząć nową paczkę w tę niedzielę i będzie ok. Przerwa może trwać nawet jeden dzień. Nieważne ile będzie trwać ważne żeby nie była dłuższa niż 7 dni.

Gość namakowychpolach
Czekaj czekaj. To Ty kończysz paczkę w niedzielę i następną zaczynasz w niedzielę? Nie chce Ci nic mówić ale Twoja przerwa trwa nie 7 dni tylko 6. Wiesz co znaczy 7 dni przerwy? 7 dni bez tabletki. Skoro w niedziele konczysz to: 1.poniedziałek, 2.wtorek, 3.środa, 4.czwartek, 5. piątek, 6. Sobota, 7. niedziela czyli to powinny być dni bez tabletki. Ogólnie powinnaś brać nową paczkę od poniedziałku skoro kończysz w niedzielę

Gość kasia88954
normalnie zawsze zaczynałam opakowanie od poniedziałku... a jeśli pomine to bd jakieś konsekwencje?

Gość kasia88954
słuchaj,cały czas zaczynałam do tej pory nowe opakowanie w poniedziałek, brałam 3 tygodnie po czym robilam przerwe. teraz wczoraj przytrafiło mi sie ze połknełam dwie naraz tabletki, do końca opakowania zostało mi 4. ta co powinnam połknac dzis, zjadlam wczoraj.. co mam zrobić/?

Gość namakowychpolach
Nie ale musisz zobaczyć w ulotce jak dalej postępować. Albo zaczynasz już dziś przerwę albo bierzesz dwa opakowania pod rząd.

Gość kasia88954
kurcze ja juz teraz wziełam dwa opakowania pod rzad bo tak musialam, na mojego pecha wczoraj lyknełam dwie i niewiem co robić :( na ulotce a biore novynette nic nie ma odnosnie połkniecia dwoch naraz

Gość kasia88954
jak dzis przerwe jak mi zostaly 4 tabletki do konca...

Gość kasia88954
up

Gość kasia88954
znalazłam to na forum,lekarz pisał :Rzadko zdarzają się pomyłki w „tę stronę” - częściej pacjentki zapominają przyjąć jedną tabletkę. Połykanie podwójnej dawki zdarza się rzadziej, dlatego zapewne producent leku nie opisał powyższej sytuacji. W zasadzie nic poważnego się nie wydarzyło i cokolwiek Pani teraz zrobi, będzie do przyjęcia. Można faktycznie na drugi dzień pominąć kolejną tabletkę i wrócić do schematu kolejnego dnia. Niemniej jednak dzień bez tabletki trzeba będzie potraktować według schematu i zabezpieczyć się na okres około siedmiu dni dodatkową antykoncepcją (zazwyczaj metody mechaniczne). Dlatego mniej kłopotliwe będzie przyjęcie po podwójnej dawce kolejnej tabletki według schematu, a więc następnego dnia, w wyniku czego cykl skróci się o jeden dzień i miesiączka pojawi się nieco szybciej. Takie postępowanie da większą gwarancję bezpieczeństwa podczas współżycia i nie zaszkodzi w żaden sposób Pani organizmowi.

Gość kasia88954
up up