Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eddna

Jak naprawdę szybko sprzątać?

Polecane posty

Gość eddna

Witam. Macie jakieś sprawdzone sposoby na sprzątanie? Tak aby nie sprzątać cały dzień? Chciałabym aby w moim domu było naprawdę czysto, ale chciałabym też mieć czas na siebie;) Dodam, że pracuje w domu, więc powinnam teoretycznie mieć więcej czasu, ale...nie mam:/ I mam naprawdę spore zaległości. Zapraszam do dłuższej dyskusji zarówno Panie, jak i Panów.

Gość gość
umawiasz telefonicznie sprzataczke 🖐️

Gość gość
a jesteś sama czy z rodziną? Razem było by szybciej i każdy pilnował by porządku.

Gość gość
po pierwsze rozdziel część obowiązków, zrób dokłądną listę wszystkiego, co trzeba regularnie sprzątać i niech domownicy zadeklarują, co oni z tej listy będą np. co tydzień określonego dnia sprzątać widziałam kiedyś w tv program o "racjonalizacji" róznych czynności i tam było pokazane doświadczenie z obliczaniem czasu sprzątania najpierw ludzie sprzątali "normalnie", a potem ubierali ich w takie zabawne jakby pasy, w których mieli różne schowki i w tych schowkach było wszystko, co jest potrzebne do sprzątania - ścierki, płyny do sprzątania itd., wszystko poza środkami do mycia podłóg (które myli na samym końcu w całym mieszkaniu) i okazało się, że jak zaczęli sprzątać systematycznie po kolei wszystkie sprzęty w domu posuwając się w określonym kierunku (np. umywalka, szafka koło umywalki, potem przechodzimy dalej do przedpokoju, tam szafka pod klucze itd.) i nie biegając ciągle po domu, to sprzątanie trwało znacznie krócej podobno w ten sposób pracują też niektóre profesjonalne firmy sprzątające

Gość eddna
Mieszkam w zasadzie sama, bo mąż często wyjeżdża za granicę, np. pracuje 6 tygodni, 2 tygodnie jest w domu, odpowiedni strój do sprzątania...bardzo zainteresowały mnie te pasy;)

Gość gość
nie wiem, czy widziałaś kiedyś pas ciesielski, to wyglądało podobnie

Gość gość
ale to oczywiście nie musi być pas, zresztą nie widzę akurat niczego takiego w sprzedaży to może być jakiś pojemnik, wózek, skrzyneczka, w której masz wszystkie przybory do sprzątania i którą nosisz ze sobą po domu, żeby nie latać po każdą ściereczkę czy płyn osobno idea jest taka, że nie robisz zbędnych "kursów" po domu, tylko jedną rundę po wszystkich meblach po kolei, a na końcu sama podłoga i to bardzo przyspiesza cały proces i zmniejsza zmęczenie

Gość gość
Sprzątaj codziennie jedno pomieszczenie + utrzymuj porządek na bieżąco. Jak masz wielki bajzel (w szafach też) to szybko tego nie ogarniesz

Gość Taaaad
Może to pójście na łatwiznę, ale moim sposobem jest wynajęcie firmy sprzątającej  mam duży dom, 4 dzieci, pracę i brak czasu na takie zajęcia gruntownych porządków. Oczywiście codziennie na bieżąco ścieram kurze, piorę etc, ale raz w tygodniu przyjeżdża do mnie pani i zajmuje się myciem okien, pra niem dywanów etc…jak ktoś chce, to mogę podać kontak bo są naprawdę solidni : http://www.dobryserwis.waw.pl/

Gość gość
żeby szybko sprzątać musisz mieć mało do sprzątania. Czyli najpierw ORGANIZACJA przestrzeni: miejsce na wszystko i wszystko na miejscu. Staram się to stosować u siebie - rzeczy łatwiej trafiają tam gdzie ich miejsce i nie robi się bajzel, poza tym wszyscy domownicy wiedzą gdzie co leży i że trzeba na miejsce odkładać. Druga sprawa DEKORACJE: wyeliminuj ohydztwa typu sztuczne i suche bukiety, badyle, pseudodekoracje, które łapią kurz. Kilka naprawdę ładnych rzeczy wystarczy, łatwiej odkurzyć. Lepiej postawić świeże kwiaty w wazonie albo doniczkową roślinę w ładnej osłonce.Jak najmniej otwartych półek. Trzecia rzecz METODA pracy i podział obowiązków. Trzeba ustalić z domownikami o kiedy i jak się sprząta - i kto to robi. O dom powinni dbać wszyscy którzy w nim mieszkają (np małe dzieci - choćby tym, że ogarniają po sobie w miarę mozliwości - np zabawki do pudełka, talerzyk do zlewu, skarpetki do kosza na pranie)

Gość gość
weź pania do sprzatania,do mnie przychodzi babka w soboty i za 5 godzin bierze 100 zł,robi generalny porzadek

Gość gość
pani sprząta Ci raz w tygodniu a przez cały tydzień co? przewróciło się niech leży?