Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mamy za mało czy jesteśmy rozrzutni?

Polecane posty

Gość gość

Mamy jak wy żyjecie bo ja już sił nie mam. Pracujemy oboje, mamy jedno dziecko. Mamy ok 3500 razem. Stałe opłaty to tak maksymalnie 900zł. Plus paliwo na dojazdy 300zł. Ubrań prawie nie kupujemy, modę mamy gdzieś i nosimy to co lubimy, aż się będzie nadawało na śmietnik. Kupujemy jak trzeba, czasem coś przynoszę z second handu bo jakoś 100 razy lepsza. do fryzjera chodzimy raz na jakiś czas na obcinanie, farbuję się sama. Do kosmetyczki nie chodzę, baseny siłownie i inne rzeczy też nie, wolę pobiegać za darmo. Kosmetyki i chemia z średniej półki, jedzenie i z niskiej i z średniej i z wysokiej (zależy co). Wyjazdy, wypady i inne przyjemności - rzadko. I nie jesteśmy w stanie nic odłożyć. Żyjemy od wypłaty do wypłaty. Czy my mamy mało czy jesteśmy zbyt rozrzutni? Bo ja już nie wiem co myśleć!

Gość miedzygalaktyczny mors
wlasnie w kraju w ktorym nadal panuje postkomuna a stolki sie DZIEDZICZY (SIC!) jedni placa za wszystko inni placa wylacznie za utrzymanie sie na stolku

Gość gość
Tam miała być "jakość" ubrań z sh. Tak mnie wzięło na rozmyślania bo od 3 lat wybieram się na zagraniczne wakacje i kolejny rok nici z tego bo się odłożyć nie da.

Gość gość
autorko kafeterianki wszyskie sa bogate i na wszystko je stac nie wiesz o tym??

Gość gość
moim zdaniem macie mało.

Gość gość
3500 nam by nie starczyło a o oszczędnościach nie byłoby mowy. Rodzina 2+2, kredyt 1500zł jeszcze przez dwa lata, 200zł opłaty telefonów, woda+prąd miesięcznie 300zł, jedzenie około 2000zł, ubrania/kosmetyki 1000zł, przedszkole 200zł. My wydajemy około 5tys miesięcznie, nie imprezujemy, wyjeżdżamy raz w roku nad polskie morze.

Gość gość
my mamy 5 tys, rodzina 2+2, zero kredytów i też często brakuje.

Gość gość
Macie za malo! 3500 na 2 osoby to nic. Tylko Polakom mozna wmowic, ze to godziwa pensja. £350 na osobe -- bieda. A ceny w Polsce jak w UK.

Gość gość
farbuję się sama. Do kosmetyczki nie chodzę, baseny siłownie i inne rzeczy też nie, wolę pobiegać za darmo. Kosmetyki i chemia z średniej półki, jedzenie i z niskiej i z średniej i z wysokiej (zależy co). Wyjazdy, wypady i inne przyjemności - rzadko xx czyli nie masz nawet na podstawowe normalne zycie.

Gość gość
macie mało.

Gość gość
farbuję się sama. Do kosmetyczki nie chodzę, baseny siłownie i inne rzeczy też nie, wolę pobiegać za darmo. Kosmetyki i chemia z średniej półki, jedzenie i z niskiej i z średniej i z wysokiej (zależy co). Wyjazdy, wypady i inne przyjemności - rzadko xx czyli nie masz nawet na podstawowe normalne zycie. x ale z ciebie wredny babsztyl...i co wniosłaś do życia tej kobiety swoim komentarzem??? pośmiałaś się? lepiej ci że inni mają gorzej? obys ty kiedyś nie wylądowała z ręką w nocniku, życie jest przewrotne.

Gość gość
Macie mało. Moja siostra ma z mężem i dzieckiem tyle samo i ledwo ciągną. Teraz kiedy wszystko tyle kosztuje, jedzenie, chemia, opłaty to naprawdę niewiele. Uciekajcie za granice

Gość gość
Czyli po odliczeniu wszystkiego zostaje Ci 2300 na jedzenie,chemie itd.? Ja bym 1000 zł odłożyła na luzie. 1300 podzieliła na 4 tygodnie i tym dysponowała. Wychodzi 325 zł na tydzien, czyli np co drugi dzień około stowki na zakupy albo raz w tygodnie,ale zaplanowane obiady na cały tydzien. W ten sposób łatwo jest kontrolować wydatki. Także moim zdaniem trochę nieumiejętnie gospodarujesz.

Gość gość
macie mało, ale my np mamy tyle samo na 4 osoby przy czym opłaty za mieszkanie i media wynoszą ponad 1000zł, samego czynszu płacę 680zł a gaz, prąd, woda..

Gość gość
Ale za to jesteśmy w Unii już 10 lat i wszytskim żyje się lepiej - także nie narzekajcie Polaczki!

Gość gość
a Ty nie Polaczek, Ty Europejka :)

Gość gość
macie za mało. dziś idziesz do sklepu, nic nie kupisz i stówki nie ma. może ktoś super radzi podziel 1200 na cztery ale.. ja bym nie dało rady.

Gość gość
nie ma szans za 1200 na wszystko.. papier toaletowy kosztuje 6zł najtańszy a to leci na 2-3tyg paczka... proszek do prania najtańszy na mc mi idzie za 13zł płyn do naczyń najtańszy na mc 3zł jakieś mydło, żel, szampon i 30złw mcu nie ma na tak podstawowe rzeczy jak wyżej to już ok 50zł, a gdzie reszta? bochenek chleba to 3zł min, nam na obiad idzie min 15zł na 4 osoby, a raczej 20zł, niestety zupą się nikt nie najada i jak robię zupę to za godzinę dwie już lecą i chcą jeść..

Gość gość
To postaraj sie chociaz 500 zl odłozyc. Przez jeden miesiac notuj ile na co wydajesz i pozniej pomysl co mozesz zmienic. Wiele rzeczy kupujemy bezsensownie,jedzenie wyrzucamy. Rob zakupy z lista. Ja zawszze na biezaco na kartce notuje co mi sie konczy i staram sie nie kupowac jedzenia na zaś,bo wtedy sie marnuje.

Gość gość
Malo macie. My z mezem plus roczne dziecko mamy 4400 w tym kredyt 600 zl i czynsz 550 . Nie jestesmy w stanie na nic odlozyc. Przy czym chodze do fryzjera raz na trzy miesiace na farbowanie i podciecie ,co miesiac basen 100 zl.

Gość gość
macie mało.

Gość gość
nie macie dużo, ale dziś trudno jest dać pracownikowi więcej, mimo, że na to zasługuje. niestety nasze państwo tak ciągnie pracodawcę po kieszeni, że pracownik zarabia tyle ile zarabia.