Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hermetysta

Moja teza odnośnie katolicyzmu

Polecane posty

Gość Hermetysta

Zauważcie, że wielu ludzi mówi, że stało się ateistami, bo za sprawą religii katolickiej i postępowania katolików nabrało awersji do wiary w Boga. Doszedłem do wniosku że ateizm i katolicyzm mogą być dwoma elementami jednej układanki. To jest: Katolicyzm najpierw spotwarza ludziom wizerunek Boga i pcha ich w łapy ateizmu i satanizmu... Mielibyśmy zatem dwa tryby, jedne maszyny...

Gość Hermetysta
Krótko. Już wieku nastu lat postawiłem sobie taką tezę. Ale dopiero teraz mi się przypomniało...

Gość gość
Hermetysto, idź się wywietrzyć. Ładna pogoda jest :-)

Gość Hermetysta
Wczoraj byłem. Ja chodzę się wietrzyć wieczorami głównie...

Gość Halit Yetkin
To nie kwestia ka/ to/ licyzmu, lecz osobistego lenistwa poszczególnych ludzi-pozniejszych ateistów.

Gość Halit Yetkin
W jakiejkolwiek re/ ligii byś nie wyrósł, to jeśli nie będziesz pogłębiał wiedzy o B/ o/ gu, jeśli nie zmienisz dziecięcej wi/ ary na wi/a/rę czlowieka dorosłego-

Gość Halit Yetkin
to utkniesz w martwym punkcie, (a kto stoi w miejscu ten sie cofa), . Tak więc droga do ate/izmu prosta jest z każdej r/e/ ligii

Gość Hermetysta
"To nie kwestia ka/ to/ licyzmu, lecz osobistego lenistwa poszczególnych ludzi-pozniejszych ateistów." Bzdura. Inkwizycja i prześladowania innowierców są poważnym argumentem dla ateistów. Do tego wyczyny papieża (tego od Borgiów)

Gość gość
Słuszna teza. Choć można by powiedzieć, że już sam katolicyzm jako pseudochrześcijaństwo jest satanizmem samym w sobie, świadczą o tym elementy zaczerpnięte z pogańskiego egiptu, kult słońca, eucharystia, transsubstancjacja, święci pośrednicy, bożek maryjny, etc.).

Gość Hermetysta
"W jakiejkolwiek re/ ligii byś nie wyrósł, to jeśli nie będziesz pogłębiał wiedzy o B/ o/ gu, jeśli nie zmienisz dziecięcej wi/ ary na wi/a/rę czlowieka dorosłego-" Nieprawda: "Zaprawdę powiadam wam, ktokolwiek by nie przyjął Królestwa Bożego jak dziecię, nie wejdzie do niego." Mk 10:15

Gość gość
I wielkanoc, pierwotnie poświęcona bogini Isthar.

Gość gość
moja teza odnosnie ziemi: niezaleznie w imie jakiej religii dzialasz zawsze mozesz narobic syfu i potem stwierdzic i tak liczy sie tylko polityka i pieniadze 🖐️

Gość Hermetysta
01.05.14 [zgłoś do usunięcia] gość I wielkanoc, pierwotnie poświęcona bogini Isthar. - Akurak Wielkanoc to czysto chrześcijańskie święto, a łączyłbym je prędzej z żydowskim Pesach

Gość gość
Mam nieodparte wrażenie, że ateista, który kieruje się dobrem innych ludzi, nie wywyższa się, pomaga innym, itp. ma większe szanse na niebo, niż zakłamany duchowny katolicki.

Gość Hermetysta
01.05.14 [zgłoś do usunięcia] gość - "ateiści kierujący się dobrem innych ludzi" są jak różowe słonie. Kiedyś ktoś mówił, że są, ale nikt ich nie widział

Gość gość
"ateiści kierujący się dobrem innych ludzi" są jak różowe słonie. Kiedyś ktoś mówił, że są, ale nikt ich nie widział xxx tak! bo tylko katolicy kierują się dobrem innych ludzi - a szczególnie ci, którzy opluwają wszystkich dookoła swoim jadem, księża, którzy wyciągną ostatni grosz od chorych czy zrozpaczonych, zakonnice, które prowadzą "ośrodki dla dzieci" i wielu, wielu innych wybitnych katolików jak np Rydzyk

Gość gość
Ja mam ostatnio duże rozterki, ponieważ nauka Kościoła ukazuje piekło jako wieczne fizyczne męki i to mnie skutecznie oddala od Boga.

Gość gość
No nie wiem, prof. Religa był ateistą. Trzeba jednak odróżnić ateistę od antyklerykała i tu autorowi bardziej po drodze z tymi drugimi. Pomieszało Ci się, autorze. Wylałeś dziecko z kąpielą i jeszcze się tym chełpisz. Tylko katolicyzm daje E/u/c/h/ar/y/s/t/i/ę, K/o/m/u/n/i/ę Ś/w/i/ę/t/ą, skarby, których na własne życzenie się pozbawiłeś. Ten temat dowodzi jak przebiegły jest szatan i jak łatwo się dają mu zwieść ludzie o ile nie są w stanie łaski uświęcającej. Tak, bez tej osłony jesteśmy bezsilni jak planety bez pola siłowego i walą w nas wszystkie "meteory" pokus i bredni, jakie tu zaserwował nam autor wątku. Szatan na głowie staje, żeby odwieść Cię od sakramentów kościoła katolickiego a bez nich takie właśnie tezy się głosi...

Gość gość
O i widzę, że zło panuje na tym forum, które nie przepuszcza nazw sakramentów, za to bardzo chętnie nomenklaturę różnej maści dewiantów i zboczeńców. To też znak czasu i walka z KK

Gość Hermetysta
Religa był dobry w tym co robił, a i nie robił tego za darmo. Nie wiem, czy był ateistą, czy agnostykiem. Miał świecki pogrzeb i na tej podstawie wszyscy doszli do wniosku, że był ateistą. gość - mylisz się. Trzeba odróżniać ateistę od agnostyka. Podczas gdy agnostyk nie wierzy w istnienie Boga jako pewnik, ale nie wyklucza Jego istnienia, o tyle przez ateistę zawsze przemawia głęboka awersja, do Boga, do tego co z Nim związane, ale również do ludzi, niechcących przyjąć ateizmu...

Gość gość
gość Ja mam ostatnio duże rozterki, ponieważ nauka K/ o/ścioła ukazuje p/ iekło jako wieczne fizyczne męki x Nauka KK nie ukazuje piekła jako fizycznych mąk, ponieważ po śmierci nie ma już ciała a jest jedynie dusza, jak więc dusza może przeżywać cokolwiek fizycznego? Sa to męki duchowe.

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość a szczególnie ci, którzy opluwają wszystkich dookoła swoim jadem x no tak, ateiści za to to są takie wcielone anioły dobroci ...;) i nikogo nie opluwają ...(oprócz ka/ toli/ ków).. ' ksi/ ęża, którzy wyciągną ostatni grosz od chorych czy zrozpaczonych, x Ks/ ięża chorym i zrozpaczonym pomagają.