Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

brak kwasu foliowego a ciąży

Polecane posty

Gość gość

Mamusie! O ciąży dowiedziałam się +/- na koniec trzeciego tygodnia ciąży i dopiero wtedy zaczęłam przyjmować kwas foliowy. Wcześniej odżywiałam się niezdrowo i na pewno miałam niedobory witamin, w tym kwasu foliowego:/ Myślicie, że to mogło zaszkodzić dziecku? Urodziła któraś z Was maluszka z wadami typu przepuklina oponowo-rdzeniowa itp?:/ Czy badanie prenatalne/genetyczne między 11 a 14tc wykrywa takie ewentualne wady?:/

Gość gość
jedz duzo zielonych lisciastych wazryw.

Gość gość
Teraz to już jestem w 11tc, odżywiam się zdrowo i zaczełam łykać witaminy oprócz kwasu foliowego, ale martwię się tym początkiem, bo on jest najważniejszy... :(

Gość gosciczek
nie martw sie, dziecko zabierze potrzebne mu witaminki z Twojego organizmu.. kobiety w wieku naszych mam . w ogole nie braly (badz wieksczosc nie brala) kwasu foliowego .i rodzily zdrowe dzieci.. teraz po prostu dobrze sie odzywiaj. :)

Gość gość
akurat nie masz racji. nie rodziły zdrowych dzieci tylko takie z roszczepem kręgosłupa albo wargi. jeżeli dowiedziałaś sie o ciązy w 3 tyg i wtedy zaczęłaś to jeszcze zdązyłaś gorzej jakbyś sobie zupełnie odpuściła

Gość gość
Bierz od teraz witaminy i kwas foliowy, wyeliminuj alkohol i inne używki, staraj się zdrowo odżywiać i będzie dobrze. Taki mały organizm bierze od ciebie wszystko co najlepsze i sobie poradzi. Usg w pierwszym trymestrze wykryje najpoważniejsze wady.

Gość gość
Ja nie bralam,synek urodzil sie z palcozrostem u rak i nog,ale nie koniecznie brak kwasu foliowego mogl wplynac na wade.Rownie dobrze moglo to miec podloze genetyczne...

Gość gość
ale masz problemy, ja się dowiedziałam w dniu spodziewanej miesiączki, dopiero po 2-3 dniach zaczęłam brać kwas, bo miałam w dniu badanie i lekarz nie mógł ani stwierdzić ciąży ani jej wykluczyć. Odżywiałam się całe życie niezdrowo, miałam anemie. Po ukończeniu chyba 13tc zaczęłam brać femibion 2 zamiast kwasu foliowego. Dziecko wcześniak ale powody były inne niż kwas foliowy ciąża do 34 tc była książkowa. Wcześniak mimo to zdrowiutki. Wyszlibyśmy ze szpitala po ok 6-7 dniach, ale niestety jak większość wcześniaków wrodzone zapalenie płuc i leżeliśmy "aż" 10 dni, w cudzysłowie "aż" bo normalnie wcześniaki z tego tc to i nawet miesiąc leżą...

Gość gość
a i jeszcze najważniejsze: dziecko zabiera Tobie to co potrzebuje, więc zanim jemu zabraknie witamin, to ty będziesz miała anemie, będziesz źle się czuła...

Gość gość
Najważniejsze, że od kiedy wiesz o ciąży zmieniłaś dietę na zdrowszą i przyjmujesz kwas foliowy. Tak jak pisza dziewczyny, dziecko będzie ciągnęło witaminy i składniki odżywcze z Twojego organizmu, więc ten zapas powinien wystarczyc. Kaws foliowy powinno się zazywać nie tylko w ciąży. Ja np przyjmuję go w kompleksie witaminowym Harmonella, tj suplement diety polecony przez gina przy stosowaniu antykoncepcji.

Gość gość
Ja do 5 tygodnia nie wiedzialam o ciazy bo mialam nieregularne cykle i tez kwasu foliowego nie bralam.Lekarz po potwierdzeniu przepisal mi kwas foliowy z duza dawka 15mg i kazal brac do 12 tygodnia. Synek urodzil sie zdrowy dwa tygodnie po terminie. :)

Gość gość
jak w 3tc ciąży, to nie ma sprawy - kilka dni po zapłodnieniu :D

Gość gość
Gorzej jest jak chlalas i cpalas wtedy zjadanie calego opakowania kwasu foliowego dziennie nic nie pomoze

Gość gość
Autorka: Żadnych używek nigdy nie brałam, więc o to jestem spokojna:) Ale źle się odżywiałam, praktycznie zero warzyw i owoców a kwas foliowy dopiero od końca 3go tygodnia zaczęłam brać i boję się o wady typu rozszczep podniebienia, przepuklina opnowo-rdzeniowa itp:/ W czwartek będę robić badania prenatalne, ale na wykrycie wad układu nerwowego chyba za wczesnie...

Gość gość
W 3 tygodniu według wieku ciąży na usg, nie według ostatniej miesiączki, bo miesiączki mam nieregularne... Na usg był już widoczny pęcherzyk ciążowy i od tego dnia zaczęłam przyjmować kwas foliowy... Teraz od tygodnia przyjmuję witaminy i oczywiście wciągam owoce i warzywa, chociaż łatwo mi to nie przychodzi:)