Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale_heca

Au pair przed czy po studiach ?

Polecane posty

Gość ale_heca

Sprawa wygląda tak,że nie mam zielonego pojęcia co chcę robić w przyszłości. Oczywiście,chce skończyć studia,ale sama nie wiem co dalej.. Wydaje mi się,że iść na studia tylko i wyłącznie po to,żeby cokolwiek studiować mija się z celem. Niby miałam wybrany konkretny kierunek,ale zdałam sobie sprawę,że właściwie nie wiążę z nim przyszłości. Już wcześniej zastanawiałam się,czy nie zrobić sobie roku przerwy,wyjechać gdzieś i w ogóle. Mogłybyście mi doradzić w tej kwestii? Zdaję sobie sprawę z tego,że powinnam iść na studia... Ale uważam również,że lepiej poczekać rok,wyjechać jako au pair i zobaczyć jak się wszystko potoczy. Dodam,że uwielbiam dzieci i poważnie myślę nad tym wyjazdem.O au pair już wiele się dowiedziałam i uważam,że jest to doskonała możliwość na poszerzanie własnych horyzontów ;) Co radzicie?

Gość gość
jako au pair żadnych horyzontów nie poszerzysz - będziesz darmową sprzątaczką i opiekunką do dzieci czas zdjąć różowe okulary

Gość gość
Jako au-pair w usa nauczyłam się języka, za darmo zwiedzałam takie miejsca jak choćby Hawaje, poznałam ludzi z całego świata i zawarłam przyjażnie, odłożyłam całkiem sporo kasy, mieszkałam w Dolinie Krzemowej, a teraz po 5 latach wracam tam na stałe, bo od kiedy stamtąd wyjechałam nie przestawałam ciągle tęsknić do Kalifornii. Bycie au-pair w usa to było moje najlepsze życiowe doświadczenie, które zmieniło moje życie. Ja pojechałam po studiach, ale żałowałam bardzo ze nie pojechałam wcześniej, bo właśnie tam bym pojechała studiować.

Gość ale_heca
Faktycznie,źle to ujęłam,bardziej chodziło mi o naukę języka, poznanie innej kultury,itp. Wydaje mi się,że jeżeli ktoś decyduje się wyjechać jako au pair,to nie w celach zarobkowych.

Gość gość
Ja myślę, że przed studiami. Nie po to zdobywasz wykształcenie w Pl, żeby potem wskakiwać w inną kulturę i przypadkiem dojść do wniosku jak poprzedniczka, że mogła studiować tam.

Gość gość
ja jestem w tej samej sytuacji co ty. tez chce wyjechac jako au pair mature pisalam w zeszlym roku. napisz do mnie na gg 43293843

Ja wyjechalam po studiach w Pl, nauczylam sie jeszyka i podjelam nowe studia za granica. W sumie te polskie studia zawodowo do niczego mi sie nie przydaly, bo drugie studia zrobilam w zupelnie innym kierunku... no moze jako kultura ogolna i dla wlasngo uzytku ;) :P Jesli nie masz narazie pomyslu na studia, autorko, to jedz teraz. Au pair to super doswiadczenie ! Wszystko oczywiscie zalezy do jakiej rodziny trafisz i jakimi dziecmi bedziesz sie opiekowac (ale wyjezdzajac wiesz z mniej wiecej jakie bedziesz miala warunki i jakie beda Twoje obowiazki). Ja mialam szczescie : pracowalam tylko 4 godziny dziennie i mialalm 2 dziewczynki w tym jedna krora uczyla sie mowic rownoczesnie ze mna ;) ... Radze nie traktowac tego wyjazdu jako okazji do zarobku, nie oszczedzac, przeze wszystkim wybrac dobra szkole jezykowa, gdzie bedziesz miala okazje poznac ciekawych ludzi i milo spedzic ten czas :)

Gość gość
Nie jedz na to kobieto... Ja bylam au pairka, a zrobilam to tylko dlatego, ze poklocilam sie z rodzicami i chcialam sie szybko wyprowadzic. Nie moglam znalezc pracy w Polsce, wiec szukalam host rodziny i pracy za granica. Udalo mi sie znalezc rodzinke, ktora potrzebowala au pairki od zaraz, totez tuz po maturze wyjechalam. Program au pair to tak jak ktos napisal, darmowa sprzataczka, opiekunka i sluzaca w jednym. Rodzinki, ktore opisala tutaj jedna z osob trafiaja sie naprawde rzadko i to zazwyczaj w USA. Ja zakonczylam program au pair wczesniej niz planowalam, bo udalo mi sie odlozyc kase na mieszkanie i szybko znalezc prace. Teraz ide na studia za granica, ale jak bym moga cofnac czas to w zyciu bym nie pojechala, bo to strata czasu. Jezyka sie zbyt wiele nowego nie nauczylam, poza tym rownolegle uczylam sie sama tez dwoch jezykow w tym samym czasie. Staralam sie jak moglam, a uslyszalam ze jestem leniwa i roztrzepana od hostki ktora zostawiala brudne, zaropiale gacie gdzie popadnie, zarowno ze szklankami i talerzami, ktorych uzywala.Nigdy wiecej i kazdej dziewczynie, ktora sie zastanawia nad tym STANOWCZO ODRADZAM. To jest jak bycie jakas sluzaca. Znajdz sobie prawdziwa prace jako opiekunka albo live in nanny, niemal to samo a warunki o wiele korzystniejsze. Naprawde, ogloszen jest mnostwo.

Gość gość
Też pracowałam jako Au Pair w Stanach, mimo że była to ciężka praca też wspominam ją jako najwspanialszą przygodę swojego życia. Pojechałam na rok, po skończeniu studiów, i mimo że studiowałam angielski, tak naprawę płynnie mówić nauczyłam się dopiero w Stanach. Mimo że minęło już prawie 17 lat nadal utrzymuję kontakt z przyjaciółką którą tam poznałam. Naprawdę warto, ale trzeba nastawić się na to że praca może być ciężka a oderwanie od rodziny i kraju może być frustrujące. Trzeba być samodzielnym i mieć silną psychikę.

Gość gość
Z wyjazdu Au Pair USA możesz skorzystać zawsze pod warunkiem, ze jesteś w wieku 18-do 27 lat, gdyż to jest jest oficjalny warunek wyjazdu z tego programu. Wiele osób wyjeżdża jako aupair na rok zaraz po maturze, bo chce właśnie wtedy zrobić przerwę, nauczyć się doskonale j. angielskiego, podróżować i przemyśleć na jakie studia naprawdę sie wybrac. Dla innych ten najlepszy czas na wyjazd Au Pair i gapyear to wyjazd po licencjacie lub w trakcie studiów. Kolejny dobry, a dla niektórych najlepszy czas i właściwie ostatnia szansa :-) to wyjazd au pair tuż po studiach. Wtedy taki wyjazd to przedłużenie życia studenckiego i fajny czas na podróże przed rozpoczęciem pracy zawodowej. Zatem jak widzicie dla każdego w innym czasie jest najlepszy okres na wyjazd za granicę i podróże Au Pair. Jedno jest pewne - Aupair USA ., Au pair Anglia , Szwajcaria czy inny kraj to świetny i bezpieczny sposób na podróże językowe. W opinii wielu naszych Aupair, które wyjechały jako Au Pair do USA z biurem www.prowork.com.pl i wielu innych krajów była to przygoda życia i często całkowita zmiana życiowych planów. Jeśli chcecie wiedzieć więcej u Au pair i poznać opinie na żywo o tych wyjazdach czytajcie aktualne i najlepsze blogi o Au Pair w USA i inne https://www.prowork.com.pl/regulamin-najlepszy-aupair-blog-2016_215_12_pl.html