Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do witarianizmu, raw food

Polecane posty

Gość gość

Bardzo się interesuję tą dietą - na razie tylko teoretycznie, ale przymierzam się da zastosowania. Wiem, że je się na niej owoce, warzywa, orzechy, oleje, ale czy można:na niej jeść: 1) otręby oraz płatki owsiane (gryczane, jaglane itp.) 2) ryż i kasze (nieoczyszczone), ale nie ugotowane oczywiście, ale jedynie namoczone i spożyte na surowo i jeśli tak, to jak długo się je powinno moczyć, aby dało się je zjeść i strawić 3) mleko sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe - ale te z kartoników kupione w sklepach ze zdrową żywnością 4) sól?

Gość gość
Poszukaj informacji na forumveg.pl jest tam dział o witarianiźmie. Wg mnie płatki owsiane odpadają bo nie są surowe a ryż można jeść namoczony tylko nie wiem na ile jest strawny. Zamiast płatków owsianych możesz jeść np. namoczony i podkiełkowany owies ale mi on nie smakował.

Gość gość
Dziękuję. Tak się właśnie obawiałam, że płatki i otręby mogą odpadać. Aczkolwiek postanowiłam być nie w 100% raw na razie, ale np. w 80%, więc w tych pozostałych 20% będę dopuszczać np. otręby dodawane do smoothies, czy niewielką ilość płatków, ugotowany ryż lub kasze na obiad (w małych ilościach oczywiście).