Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

do przeciwnikow DOMOW SPOKOJNEJ STAROSCI przeczytajcie

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
moja babcia tak robi艂a, by艂a le偶膮ca, mia艂a zak艂adane pampersy nie raz zosawiamy j膮 na chwil臋 sami, wracamy a ona porozrywa艂a pampers na strz臋py i ma g.....na ca艂ych r臋kach i pod paznokciami..... no sorry ale trudno z szacunkiem i spokojem traktowa膰 kogo艣 z kim nie ma rozumnego kontaktu i robi takie rzeczy

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
znajomi mieli babci臋 z Alzhaimerem, potrafi艂a zrobi膰 kup臋 do garnk贸w gdy ju偶 by艂o bardzo z ni膮 藕le zamykali j膮 w jednym pokoju zostawa艂a tak sama ca艂y dzie艅 bo jej c贸rka musia艂a chodzi膰 do pracy a wnuczka studiowa艂a.... na ko艅cu wy艂a jak zwierze a偶 zmar艂a z g艂odu bo zapomnia艂a jak si臋 je niby co mieli robi膰 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
co wy mowicie tak zle o tych domach starosci?nawet SWOJEMU WLASNEMU dziecku da sie nieraz klapsa,bo ci wrzeszczy jak opetane,a co dopiero starsza osoba,nie poznajaca ludzi,ublizajaca wszystkim,plujaca jedzeniem komus w twarz,smarujaca sie gownem,smarujaca gownem meble,tez sie wsciekniesz i szarpniesz.masz zero wlasnego zycia,nerwy w strzepkach i regularne wizyty u psychiarty.osoby nie majace pojecia o takich rzeczach nie powinny sie wypowiadac w tym temacie.jeszcze dlugo po smierci takiej osiby jest sie wrakiem czlowieka.tylko,ze to temat tabu w tej麓麓rodzinnej麓麓Polsce.tu trzeba sie zatyrac psychicznie,zrezygnowac z zalozenia wlasnej rodziny na rzecz wieloletniej opieki nad osoba,ktora robi pieklo z zycia.nazywijmy w koncu rzeczy po imieniu!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
05.05.14 [zg艂o艣 do usuni臋cia] Pewnie nie uwierzysz,ale nigdy bym nie podnios艂a r臋ki na rodzica,nawet gdyby kupe zrobi艂 na blacie kuchennym.Nie podnios艂am nigdy na swoje dzieci. Nigdy nie wiesz co z nami b臋dzie,jaki damy szacunek naszym rodzicom taki dostaniemy od dzieci ktore przygladaja sie na nasze post臋powanie wobec ich dziadk贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nigdy nie m贸w nigdy zaopiekuj si臋 tak膮 osob膮 24 godziny na dob臋 i zobaczymy czy nadal teoretycznie b臋dziesz taka wyrozumia艂a....gdy b臋dziesz musia艂a nas艂uchiwa膰 w nocy i nie b臋dzie chwili wytchnienia moja babcia nie krzycza艂a tylko wtedy gdy jad艂a i spa艂a, a spa艂a ma艂o z powodu wieku i demencji, na to nawet nie pomaga艂y leki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olka40
Ja akurat mam doswiadczenie,mama umiera艂a mi na raka 偶o艂膮dka a tatu艣 po jej 艣mierci 偶y艂 13 lat.urodzi艂am si臋 p贸znym wieku rodzic贸w,mogliby by膰 moimi dziadkami.Tato zmar艂 maj膮c 93 lata.R贸偶nie bywa艂o,pomaga艂a mi opiekunka kiedy by艂am w pracy.Wszystko mo偶na je艣li si臋 chce.Jestem osob膮 kt贸ra umie sobie radzi膰 ale nie potrafi narzeka膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pomaga艂a ci opiekunka kiedy ty by艂a艣 w pracy....no tak nie siedzia艂a艣 z osob膮 starsz膮 24 godziny na dob臋, mia艂a艣 odskocznie cho膰by w postaci tych kilku godzin, w czasie kt贸rych by艂a艣 poza domem to teraz wyobra藕 sobie sytuacj臋 os贸b kt贸re s膮 skazane na samodzieln膮 opiek臋 bez chwili wytchnienia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wiec i ja sie wypowiem
kiedys byly domy wielopokoleniowe,mezczyzn myli mezczyzni,kobiety myly kobiety.czasy sie zmienily,ja sobie nie wyobrazam,ze kiedys musialabym myc geniatalia mojego ojca.uwazam,ze to powinna robic obca osoba.syn tez nie powinien myc matki.dla mnie to granica nie do przekroczenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olka40
05.05.14 [zg艂o艣 do usuni臋cia] Kobieto o jakiej ty m贸wisz odskoczni.Ta odskocznia to praca na oddz.jako piel臋gniarka.Dok艂adnie taka sama jak w domu przy chorym.Gdybym nie musia艂a pracowac na pieni膮dze to wola艂abym by膰 z w艂asnym rodzicem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olka40
05.05.14 [zg艂o艣 do usuni臋cia] Nie przesadzaj,nie przesadzaj.To co piszesz to jest do b贸lu 偶膮艂osne.

Udost臋pnij ten post

jestem przeciwnikiem dss w sytuacji kiedy rodzina po prostu umywa r臋ce , kiedy ani stan seniora nie jest z艂y ani nie walczy on z 偶adn膮 chorob膮 uniemo偶liwiaj膮ca mieszkanie z rodzin膮 .W naszych czasach takie domy , takie o艣rodki o cz臋sto miejsca gdize zwo偶eni sie ludzie starsi 偶eby tam umarli , 偶eby swoimi 偶yciem nie zak艂贸cali spokoju rodziny ..

Udost臋pnij ten post

Zdaje sobie jednak spraw臋 z tego ,ze 偶ycie jest naprawd臋 nieprzewidywalne . S膮 choroby i ograniczenia iweku starszego , kt贸re jednak uniemo偶liwiaj膮 t膮 w miar臋 sp贸jn膮 egzystencj臋 . Rozumiem dramat dzieci oddaj膮cych ojca czy matk臋 do takiego o艣rodka bo np. potrzebuj膮 oni specjalistycznej aparatury czy terapii ..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Na zachodzie ludzie starsi wr臋cz chc膮 i艣膰 do domu opieki. Maja tam innych staruszk贸w, zaj臋cia ( jakies gry cho膰by w karty, bryd偶, bingo) dopasowane do ich wieku i stanu, ca艂odobowa opiek臋 ... To jest norma i ch臋膰 a nie konieczno艣膰. S艂ysza艂am osobi艣cie pewna pani膮 m贸wi膮ca ze nawet nie chcia艂aby byc z synem, nie dlatego ze jest z艂y ,, ale dom jej zapewnia lepsze 偶ycie.

Udost臋pnij ten post

a ty chcia艂aby艣 opu艣ci膰 sw贸j dom w kt贸rym przez艂a艣 ca艂e swoje 偶ycie, pochowa艂a艣 m臋偶a - za艂贸偶my - gdzie wychowa艂膮艣 dzieci , gdize ka偶da rzeczi nastr贸j nale偶膮 do ciebie i p贸j艣膰 mieszka膰 w obcym domu, w艣r贸d obcych ? Dom opieki to konieczno艣膰 , nie mo偶liwo艣膰 .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Na serio wolalabym obrzucac kupa obce osoby niz swoje dzieci i ew wnuki.... nie chcialabym tez zeby mnie syn podcieral a corka myla moje cialo. Albo prosic sie domownikow o szklanke wody.... Gdy bede stara cce do domu starcow za wszekla cene

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc2
05.05.14 [zg艂o艣 do usuni臋cia] Z synem jest by膰 trudno bo synowa wiedzie prym w domu,cz臋sto to dom te艣ciowej, a te艣ciowa to wiadomo dla synowej same z艂o hi hi hi.Dlatego kobiecina woli dom opieki bo to 偶adna r贸znica gdzie b臋dzie.

Udost臋pnij ten post

gdy b臋dziesz stara b臋dziesz chcia艂a umrze膰 w domu , w swoim 艂贸偶ku , po艣r贸d swoich a nie w obym miejscu , w艣r贸d obcych ludzi .:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc2
05.05.14 [zg艂o艣 do usuni臋cia A dlaczego kup膮 chcesz obrzuca膰 obce osoby? jakim prawem,bo ci si臋 to nale偶y? jak psu miska.Wiesz dlaczego mamy takie pokolenia zdemoralizowane,dlatego 偶e wychowuj膮 je podobne osoby do ciebie,.To co piszesz dla mnie jest koszmarem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czy wiecie 偶e w gruncie rzeczy piszecie o sobie i z czasem b臋dzie coraz lepiej w tych tematach, to dowodzi jak to jest ogromny problem a ma艂o kto dba o siebie w 偶yciu by odej艣膰 bez problem贸w bez obciachu godnie jak na cz艂owieka przysta艂o.Ale my ludzie we wszystkim musimy wie艣膰 prim a to ci膮gnie za sob膮 konsekwencje.20 lat wstecz to podobne problemy by艂y marginalne a teraz to fatalistyczna norma ot do czego zdolny jest cz艂owiek czy to nie mi艂y wieczorny akcent pod szanown膮 rozwag臋.Mo偶e powinno nas to sk艂oni膰 do g艂臋bszych przemy艣le艅 nad naszym 偶yciem i konsekwencjami.Mo偶e nie warto takiego tematu zamiata膰 pod dywan.Ostatecznie niemal jak w rosyjskiej ruletce b臋dziemy sami w roli g艂贸wnej w podobnej sytuacji to przecie偶 tylko kwestia czasu,cienkiej linii dziel膮cej nas od tych biednych kiedy艣 kochanych dzi艣 najcz臋艣ciej ubezw艂asnowolnionych nieco starszych od nas ludzi.POL.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
[zg艂o艣 do usuni臋cia] allium a ty chcia艂aby艣 opu艣ci膰 sw贸j dom w kt贸rym przez艂a艣 ca艂e swoje 偶ycie, pochowa艂a艣 m臋偶a - za艂贸偶my - gdzie wychowa艂膮艣 dzieci , gdize ka偶da rzeczi nastr贸j nale偶膮 do ciebie i p贸j艣膰 mieszka膰 w obcym domu, w艣r贸d obcych ? Dom opieki to konieczno艣膰 , nie mo偶liwo艣膰 ccc wic mlodzi maja rzucicili prace i miekszkania,bo senior lub seniorka chce tu zostac?

Udost臋pnij ten post

to nie senior czy seniorka lae twoja mama , wt贸j tato ... I nikt nie m贸wi porzucaniu pracy ale pewnym wysi艂ku jakiego trzeba dokona膰 , 偶eby nasi bliscy do偶yli swoich dni w swoich domach , posr贸d rodziny .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie ma co co porownywac dom贸w starosci na zachodzie a naszych . Na zachodzie w takich domach pracuj膮 emigranci i wiedz膮 ze gdy cos si臋 bosowi nie spodoba to leci z pracy.A u nas ? Bardzo ,ale bardzo r贸znie to bywa . S膮 naprawd臋 swietne domy i bardzo kiepskie gdzie ludzie traktowani sa ja k przedmioty ...a jedzenie jakie tam dostaja to nawet psy nie chc膮 je艣膰 . Ale wiem tez jak wyglada opieka nad starszym schorowanym cz艂owiekiem .Na pewno sa to lata wyciete z zyciorysu .Jesli kto to przezy艂 ten wie .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dobra,zycie rozne scenariusze pisze,sa rozne choroby itd.ale w wiekszosci przypadkow choroby sa efektem zaniedbania.taka mama czy tata zre tlusto,wazy prawie sto kilo(cudowna polska kuchnia)a potem wez takiego spasionego czlowieka podnies i zanies do toalety.koniec kropka amen.taka prawda.popatrzcie na ulicy,jak wygladaja starsi ludzie.klasyczny przyklad,moja tesciowa uwaza,ze ja za chudo gotuje,wytlumaczcie starszemu pokoleniu,ze zupa bez miesa to tez zupa.nie da sie im tego wytlumaczyc.oni maja inna mentalnosc,przyzyli wojne,jedzenie bylo raz na kilka dni,wiec jak sie juz do jedzenia dorwali to jedli i jedli,jak najwiecej i najtlusciej.tylko,ze wojna sie juz skonczyla,ale mentalnosc zostala.sama widze swoja mame,jaka jest gruba.potrzeba by bylo 3 osob,by ja do toalety zaprowadzic.ale po co myslec,lepiej zryc,prawda?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czekam kiedy moja matka pojdzie do domu starcow ,stara 71 lat alzheimer ,parkinson ,jest roslina ,nie podnosi nog nic nie wie nie rozumumie ja mam przez podnoszenie jej problem z kregoslupem zyje w stresie ze spadnie z krzesla ,bo zdarza jej sie siadac w powietrzu kiedy prowadze je do wc i nie podnosi sie sama ,to jest koszmar ,opieka duzo by pisac ,w domu opieki bedzie miec lekarza ,leprze warunki jak w domu ,uwazam tez jak nie bede mogla umyc sie sama i chodzic chce isc do domu starcow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ludzie co wy chrzanicie jak kto艣 kto pracuje i ma w艂asne dzieci, rodzin臋 ma np. opiekowa膰 si臋 kim艣 ob艂o偶nie chorym w domu ? jak to sobie wyobra偶acie ? ma wyj艣膰 na 10 godzin do pracy i zostawi膰 chorego samemu sobie ? albo wyda膰 p贸艂 pensji na prywatn膮 piel臋gniark臋 a pozosta艂膮 kwot臋 na leki, specjalistyczne 艂贸偶ko, leki na odle偶yny ? naj艂atwiej teoretyzowa膰 nie maj膮c poj臋cia jak trudna i wymagaj膮ca jest opieka nad osob膮 np. po wylewie czy z demencj膮.... jak wyobra偶acie sobie np. opiek臋 nad kim艣 z Alhaimerem kto np. w 艣rodku nocy mo偶e np. rozpali膰 ogie艅 na 艣rodku pokoju lub wyj艣膰 i zostawi膰 otwarte drzwi do mieszkania ? s膮 chorzy kt贸rzy np. zapominaj膮 偶e s膮 sparali偶owani i pr贸buj膮 samodzielnie wyj艣膰 z 艂贸偶ka, albo tacy jak moja babcia, kt贸rzy non stop zrywaj膮 sobie pampersy....jak opiekowa膰 si臋 tak膮 osob膮 samodzielnie gdy trzeba chodzi膰 do pracy i zarabia膰 ? osoba starsza ma prawo by膰 z rodzin膮 i mie膰 godn膮 opiek臋, ale cz臋sto te osoby ani nie wiedz膮 ju偶 kim s膮 ani nie rozpoznaj膮 rodziny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
moja babcia do 艣mierci by艂a w domu, dwa lata ob艂o偶nie chora tylko co z tego skoro co chwil臋 wo艂a艂a "mama" i "chc臋 do domu" 偶adne t艂umaczenie nie pomaga艂o, w og贸le nie kontaktowa艂a i nie rozumia艂a 偶e jest w domu, nie poznawa艂a ani syna ani c贸rki dla niej bez znaczenia by by艂o czy by艂aby w o艣rodku czy rodzinnym domu, tak samo by by艂a zdezorientowana

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wy chyba nigdy nie widzieli艣cie, starszych os贸b z demencj膮 w waszym wyobra偶eniu staruszek to taki pogodny, u艣miechni臋ty i spokojny nie wiem jakby艣cie znie艣li towarzystwo mojej babci kt贸ra non stop krzycza艂a, nie przestawa艂a ani na chwil臋, mo偶na by艂o do niej m贸wi膰: babciu zobacz, to tw贸j pok贸j, twoje meble, tw贸j zegar na 艣cianie, ona tylko spojrza艂a i zn贸w krzycza艂a: "mama, mama, chc臋 do domu" i tak non stop jak zdarta p艂yta.....po godzinie cz艂owiek mia艂 do艣膰 a ona robi艂a tak ca艂y dzie艅 i noc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Uwazam, ze sam zwrot "oddac do domu starcow" jest krzywdzacy dla rodziny. Chodzi o zapewnienie godnej opieki dopasowanej do psychicznego i fizycznego stanu zdrowia seniora. To przeciez normalne, ze przez cale zycie korzysta sie w wielu dziedzinach z profesjonalnych uslug - dlaczego nie w pielegnacji niedoleznego seniora. Jezeli podstawowa opieka - utrzymanie w czystosci, regularne posilki (cieply obiad w poludnie, a nie wtedy gdy rodzina wraca z pracy), kontakty socjalne z innymi seniorami (jak dlugo to mozliwe) to przeciez zalety pobytu w takim obiekcie. Wtedy czas jaki ja sama spedzam z moim ojcem/matka/babcia odwiedzajac go/ja w takim obiekcie, wspolne wycieczki (jezeli mozliwe), swieta i uroczystosci rodzinne w domu - ten czas ma zupelnie inna jakosc, a ja odciazona od "obowiazkow" za ktorych wykonanie place moge o wiele wiecej dac z siebie seniorowi. I jeszcze jedno - czy sie komus podoby czy nie - nasze (50+) pokolenie musi pracowac - nie stac mnie na pozostanie w domu i opiekowanie sie seniorem przez 24 godziny na dobe. A gdy sama bede na emeryturze, to po prostu zdrowotnie nie dam rady.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kole偶anki te艣ciowa pewnego dnia wysz艂a z domu na kr贸tki zakupy. Jak wr贸ci艂a, to pod drzwiami sta艂a stra偶 po偶arna, bo czego艣 tam zapomnia艂a wy艂膮czy膰. Wzi臋li ja wi臋c do siebie cho膰 maja malutkie mieszkanie. Niestety, te艣ciowa w dzie艅 spa艂a i krzycza艂a na wszystkich, 偶e ha艂asuj膮, natomiast w nocy ona ha艂asowa艂 i ogl膮da艂a telewizj臋. Wszyscy byli nerwowi i podminowani, ale jako艣 to ci膮gn臋li. Oczywi艣cie, to nic w por贸wnaniu do opiekowania si臋 osob膮 ob艂o偶nie chora, wi臋c nie narzekali. Niestety, po kilku latach te艣ciowa zacz臋艂a ucieka膰 z domu. pewnego razu znikn臋艂a na kilka dni, dobrze 偶e to by艂o lato, bo inaczej mog艂aby zamarzn膮膰. Nie mo偶na jej by艂o zostawi膰 samej, chyba 偶e zamkni臋t膮 w domu, a to jest niebezpieczne. Z reszta nie wiadomo, co mog艂oby jej wpa艣膰 do g艂owy. Rozumiem, 偶e osoby chore chc膮 umrze膰 we w艂asnym 艂贸偶ku, ale nie chcia艂abym kiedy艣 sta膰 si臋 ci臋偶arem dla mojego dziecka. Nie chcia艂abym, aby syn musia艂 zrezygnowa膰 ze swojego 偶ycia, szcz臋艣cia i rodziny, bo ja chc臋 umrze膰 we w艂asnym 艂贸偶ku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kiedy艣 ludzie umierali wcze艣niej post臋p medycyny przed艂u偶y艂 nie 偶ycie ale ludzk膮 egzystencj臋 co z tego 偶e dzi艣 seniorzy 偶yj膮 do 90tki skoro s膮 jak warzywa kiedy艣 ludzie nie 偶yli tak d艂ugo, wi臋c ich dzieci czy wnuki nie by艂y zmuszone rezygnowa膰 ze swojego 偶ycia by si臋 nimi opiekowa膰 dzi艣 mamy kuriozaln膮 sytuacj臋 偶e 90latkowie wymagaj膮 opieki od swoich dzieci, kt贸re albo jeszcze pracuj膮 zawodowo albo same s膮 schorowane lub nie 偶yj膮.... wystarczy pmy艣le膰 i policzy膰 babcia lat 80 jej c贸rka lat 50, w wieku przedemerytalnym, nadal pracuj膮ca wnuczka 22 lata, na studiach..... c贸rka ma porzuci膰 prac臋 czy wnuczka ma zrezygnowa膰 z nauki by zaj膮膰 si臋 babci膮 z demencj膮 ? lito艣ci

Udost臋pnij ten post