Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Opuchlizna od zęba

Polecane posty

Gość gość

Witam, Jak długo może się utrzymywać taka Opuchlizna od zęba? Rano policzek był tylko lekko opuchnięty, ale od razu umówiłam się do dentysty. Na szczęście przyjął mnie w tym samym dniu, a do czasu wizyty policzek był tak opuchnięty, że ledwo na oko widziałam. Rozwiercil zęba, oszczyscil, założył lekarstwo i przepisał antybiotyk. Wzięłam od razu dwie tabletki tak jak zalecił, ale poprawy nie zauważyłam, a minęło już sporo czasu (brałam o 19). Jeszcze nigdy mi się nie zdarzylo żeby tak spuchnac od zęba i nie wiem czy to tak ma być, że to jeszcze nawet trochę nie zeszło? Antybiotyk mam brać do piątku, ząb na szczęście nie boli, ,tylko ta opuchlizna mnie martwi. Może powinnam wyciągnąć lekarstwo to wtedy zeszlaby szybciej? Chociaż lekarz mówił żeby wyciągnąć jeśli by bardzo bolało

Gość gość
Tak ze 3 doby potrzyma.Pewnie bylo zapalenie okostnej .

Gość gość
A czyli nie wyciągać lepiej tego opatrunku z zęba? Kurde, miałam nadzieję, że zejdzie trochę już po tych pierwszych tabletkach :(

Gość gość
Sporo zejdzie do jutra ale nie wszystko .Jesli nie boli to postepuj jak dr kazał.

Gość gość
Nie boli na szczęście, tylko tak się dziwnie z tym czuję. Nie wiem jak to opisać, bo pierwszy raz mam tak policzek spuchniety, coś jakby był po prostu za duży i mi przeszkadza, a chwilami czuję takie mrowienie. Jak mi było wstyd dzisiaj u tego lekarza to jeszcze mi głupio. Naprawdę dbam o zęby, chodzę regularnie do dentysty, a tu takie coś :(

Gość gość
Najlepiej od razu zapisywac się za pól roku .Wtedy zadzwonią i przypomną . Oj zdarza się .Tylko teraz pewnie kanalowe bedzie niestety . Dziwnie bo opuchlizna przeszkadza.

Gość gość
Kanałowe mnie czeka, ale to już drugie w tym roku :) najgorsze jest to, że gdyby mój dentysta zrobił prześwietlenie dwa tygodnie temu to może dało by się tej opuchlizny uniknąć. Ten ząb juz wcześniej troszkę bolał, ale nie było nic widać, dlatego prosiłam na tamtej wizycie żeby zobaczyl . To stwierdził, że nic się nie dzieje, a ze czasem boli to może np od pogody :/ wczoraj kiedy się obudziłam i zobaczyłam, że jest lekko opuchnięte to od razu zadzwoniłam i poprosiłam żeby mnie przyjęli. Lekarzem nie jestem, ale nawet ja wiem, że opuchlizna to znaczy, że już jest jakiś poważny stan zapalny. Usłyszałam, że nie ma wolnych miejsc i mam przyjść w czwartek :/ nie wierzę w to, że żaden z lekarzy nie miał chwili żeby to obejrzeć. Tym bardziej, że to prywatna klinika i raz już było tak, że mojego brata przyjęli po godzinach. Na szczęście dostałam od koleżanki numer do innego lekarza, który od razu mnie przyjął i nie byko żadnego problemu. Gdybym z tym do czwartku czekała to pewnie skończyło by się o wiele gorzej. No wygadalam się, Przepraszam za trucie i dziękuję za odpowiedzi :)

Gość gość
Wiesz co, zmien dentyste jak twojego od pogody zeby bola . Mi moja dentystka na kazdym przegladzie rentgena robi dzieki temu mam zeby jak kon

Gość przyszla stomatolog
skoro regularnie chodzisz na kontrole a miałaś 2 razy kanałowe i jeszcze akcja z opuchlizna - skoro było aż pod oko to formował CI się ropień - to słaby ten twoj stomatolog. Taka prawda

Gość gość
Teraz też to widzę, że czas dentystę zmienić. Nie dość, że strasznie drogi to jeszcze doprowadził to do takiego stanu. Chociaż też moja wina, bo mogłam się po prostu umówić i tyle. Musiałby to zobaczyć, no ale uwierzyłam, że nic się nie dzieje. To teraz wyglądam jak quasimodo (czy jak tam to się pisze) i po 9 idę jeszcze raz do tego, u którego wczoraj byłam, bo znowu jest bardziej opuchnięte. Wykończe się przez tego zęba :/

Gość gość
To znowu ja, autorka. Załamałam się po prostu, leczenie tego zęba będzie kosztować ponad 1000zl. Nie wiem czy się opłaca wywalić tyle na martwego zęba czy nie lepiej go wyrwać? To 6 więc i tak nie będzie widać. Jeszcze żadnego zęba nie wyrywalam i nawet nie wiem jak taki zabieg wygląda? I jakie mogą być ewentualne komplikacje?

Gość mirkah
Ileeee?! No chyba go pokręciło. Za tyle, to byś sobie mogła sztucznego wstawić chyba ;) Z usuwaniem powiem tak: zęby zaczną się powoli rozchodzić, i zapełniać miejsce usuniętego zęba (jestem na bieżąco, chodzę do ortodontki, tu http://www.stombis.pl). Jak masz bardzo drobne zęby, to mogą ci się porobić szpary pomiędzy, a jak masz np. stłoczenie (jak ja), to się kompletnie nie przejmuj, jeszcze na dobre to wyjdzie. Samo usuwanie nie jest bolesne, tylko znieczulenie. Z komplikacji to może się zrobić suchy zębodół, ale jak będziesz dobrze dbać, raczej się nie zrobi. Ogólnie nie ma się czego bać. Tylko na boga, znajdź sobie sensownego dentystę. Powodzenia :D

Gość gość
No dzisiaj byłam na kontroli i powiedział, że leczenie nie ma sensu, bo nie daje mi gwarancji, że ten zab będzie się trzymał. Tym bardziej, że już się rusza. Więc będzie wyrwany i już się schizuje :) problem w tym, że z przodu mam dość duże przerwy między zębami, z tyłu za to są bardzo blisko siebie. Boję się czy się czasem bardziej nie rozejda. Boję się, że znowu spuchne i, że nie wytrzymam z bólu :/ naczytalam się właśnie, że u niektórych rana po wyrwaniu 6 goila się kilka tygodni, a przez pierwsze dni po była olbrzymia opuchlizna :/ a mi tyle co zeszło to z twarzy i jeszcze leki biorę :( Mirkah- a którego zęba usuwalas? Jak było po ? Miałaś opuchnięte ? Jak później z jedzeniem i piciem? Nie przeszkadza ta dziura po zębie? Wiem, że tam w piątek wszystko mi wyjaśnia, ale chcę wiedzieć jak to wygląda od strony pacjenta :) bo lekarz to wiadomo, inaczej do tego podchodzi.

Gość gość
Wyrwanie zeba to tak naprawde wiecej strachu niz bolu, znieczulenie dziala dobrze, ze naprawde nie boli jedynie wiadomo jest to nieprzyjemne uczucie. Troche bolu moze byc po wszystkim, ale do przezycia. Nie martw sie.

Gość gość
bratowa spuchła jak balon od razu pojechała do dentysty i rwał od razu tj po zrobieniu zdjęcia,bo wdało się zakażenie,na policzku z zewnątrz, już miała jakby jej wszystkie naczynka popękały,taka krwawa plama(wszystko w jedną noc)więc była też większa akcja antybiotykowa,powiedział,że on się leczenia nie podejmuje by pozostawić zęba,bo jeśli się nie powiedzie szybko to nie odpowiada za pozostałe zęby i stan kości w której są osadzone i tu mu wierzę,ja leczyłam,a z tego wszystkiego zrobił się torbiel na kości i potrzebna była operacja,z tego mam na pamiątkę bliznę na linii kości dolnej szczęki,teraz się wygoiło,ale wyglądam jakby mi ktoś gardło chciał podciąć.

Gość dagsy
A jak będziesz miała wyrywanego? Normalnie czy chirurgicznie? Miałam chirurgicznie usuwaną ósemkę i szczerze mówiąc po tym zabiegu wolę zawsze usuwanie, nie leczenie ;) Ja z innej części Polski, także i inny gabinet (http://stomatolog-ostroda-ilawa.pl), ale przypuszczam, że to się wszędzie odbywa podobnie. Otóż tak, bolało znieczulenie, a potem czułam tylko takie jakby dłubanie i to wszystko. Jak mi zeszło znieczulenie, nie bolało prawie wcale, po tygodniu zdjęcie szwów i koniec. Kompletnie się nie ma czego bać, przysięgam. Trzymam kciuki za Ciebie :) BTW, faktycznie nie można się potem powstrzymać od macania tej dziury językiem.

Gość gość
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi :) może u mnie też nie będzie aż tak źle jak to sobie wyobrażam :D Mirkah- nie ukrywam, że mnie pocieszylaś :) lekarz powiedział, że najgorsze już mam za sobą, to może jutro też nie będzie tak źle :) nie można palić po wyrwaniu zęba? Ojjj, ciężko będzie :D chociaż dałam radę nie palić w ciąży i parę miesięcy po to myślę, że te kilka dni wytrzymam też :) Gość- oj, współczuję przeżyć i Tobie i bratowej :( mi też ten lekarz powiedział, że niby można by leczyć, ale nie daje gwarancji, więc bezpieczniej będzie tego zęba wyrwać. Eh, ludzie przeżywają o wiele gorsze operacje, a ja się tak głupim zębem martwię :) w sumie to zawsze byłam panikara :D

Gość Największa panikara w mieście
Jej, zaraz chyba zejdę na zawał. Idę na 13.30 wyrwać tego zęba, w domu wszyscy się ze mnie śmieją, że zaraz po wyjściu z gabinetu mam się do psychiatry umówić :/ bo tak to przeżywam i to nie jest normalne :/ wiem, że nie, ale tyle się naczytałam o różnych komplikacjach, ze prawie w ogóle nie spalam w nocy, a jak już na chwilę usnelam to mi się jakieś koszmary snily :/ wiem, że to tylko głupi ząb, ale boję się :/ boję się bólu, boję się, że znowu mi twarz po tym spuchnie, boję się, że coś pójdzie nie tak. Chociaż wiem, że idę do dobrego dentysty (przeprowadziłam mały wywiad i kilku moich znajomych tam chodzi, wszyscy są zadowoleni, szukałam też opinii na internecie, ale mało jest) , ale i tak się boję. Już chciałam nawet zadzwonić i przełożyć to na przyszły tydzień, ale co to da. Im wcześniej będę mieć to z głowy to lepiej.

Gość gość
Mnie po chirurgicznym usuwaniu zęba trzymało chyba ze 3 dni. Na szczecie dostalam dobre srodki przeciwbolowe bo bez nich bym nie przezyla. Na taki zabieg polecam wybrac sie tu http://dentarama.pl/m-oferta.html naprawdę delikatnie to robią i wiecej strachu niż bolu bylo.

Gość gość
Opuchlizna od zęba się zdarza, koniecznie zgłoś się do dobrego stomatologa. Ja chodzę http://www.viscardi.com.pl/ i jestem zadowolona. Zęby wyglądają bardzo dobrze.