Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czeski czy niemiecki

Polecane posty

Gość gość

Muszę wybrać któryś z tych języków i przyznam, że mam dylemat. Niemiecki jest bardziej przyszłościowy, ale co z tego, skoro za grosz nie mam do niego motywacji. Co innego język czeski, który pokochałam od razu. Który z nich wg was bardziej się przyda (mieszkam na południu Polski)?

Gość gość
Proszę o rady. Chcę podjąć dobrą decyzję.

Gość gość
Niemiecki zna bardzo dużo osób w Polsce, czeski mniej, więc może Ci się bardziej przydać, tym bardziej, że wolisz czeski.

Gość gość
Trudno powiedziec. Ja np. znam biegle angielski i niemiecki, bo uwazalam ze to jezyki przyszlosciowe i ze mi sie przydadza. A tak naprawde zaluje teraz ze nie uczylam sie rosyjskiego, bo w tej chwili bardziej by mi sie przydal ze wzgledu na oferty pracy. Dobrze znac jest kazdy jezyk, nawet arabski. Bo nigdy nie wiesz co ci sie przyda. Jezeli bardziej podoba ci sie czeski to czemu nie sprobowac? Czeskiego nie uczy sie tyle osob co niemieckiego czy angielskiego. Poza tym jest to jezykl slowianski i mozesz go szybciej opanowac. A jak sie troche poduczysz to zawsze mozesz zaczac uczyc sie innego jezyka. Pamietak jak opanowalas juz jeden dobrze to latwiej ci przyjdzie uczenie innych jezykow. Podstawa to angielski, wszystkie inne wedlug zainteresowan i potrzeb. Powodzenia;.)

Gość gość
Angielski już znam bardzo dobrze, chodzi więc o drugi język. W liceum uczyłam się jeszcze rosyjskiego, który co nieco pamiętam, ale są podzielone zdania, czy jest on przyszłościowy. Najbardziej interesuje mnie czeski, jako że mam bzika na punkcie wszystkiego, co dotyczy tego kraju, ale ojciec narzeka, że nie uczę się niemieckiego.

Gość gość
Jeżeli kochasz czeski, to ucz się go. Jeżeli masz możliwość, to może spróbuj nawet studiować bohemistykę. Później mogłabyś być tłumaczem, a może nawet udałoby Ci się zamieszkać w Czechach(a przynajmniej miałabyś kontakt z tym krajem). Nie ma sensu uczyć się niemieckiego, jeżeli go nie lubisz.

Gość gość
Sądzi, że to hańba nie znać tego - uwaga - jakże PRZYSZŁOŚCIOWEGO języka. Już sama nie wiem. Niemiecki ani trochę mnie nie pociąga, już rosyjski byłby chyba lepszą opcją.

Gość gość
Hańba to jest znać język, którym posługiwali się SS. Przypomnij o tym tacie, bo chyba historii nie zna ;) A tak poważnie, to przecież niemiecki nie jest przyszłościowy, bo dużo osób go zna, a teraz liczą się oryginalne języki, nie takie oklepane jak angielski i niemiecki.

Gość gość
Też mi się tak wydaje. Tak się składa, że ja osobiście uwielbiam języki słowiańskie, poza czeskim interesują mnie też języki południowosłowiańskie i mam nadzieję, że kiedyś także je opanuję. Rosyjski też jest okey, zawsze mogłabym go kiedyś podszkolić.

Gość gość
Bez przesady z tymi przyszlosciowymi jezykami. Owszem angielski nalezy znac, bo nawet wiekszosc publikacji naukowych oraz jezyk businessu bazuje na angielskim. Ale wszystkie inne to zalezy od tego co kto potrzebuje. Czasami mozna znalezc lepsza prace znajac chinski czy turecki niz z niemieckim. Ale to wszystko sie okaze jak bedziesz szukala pracy. Duze tez robia zainteresowania. Szybciej uczy sie jezyka ktory sprawia nam przyjemnosc niz z przymusu. A twoj tata pewnie ma na mysli, ze Niemcy to nasi sasiedzi i w Polsce jest pelno niemieckich firm. Sama musisz wiedziec.

Gość gość
Owszem, jest dużo, ale czeskich też jest coraz więcej, zwłaszcza tutaj, na południu kraju.

Gość gość
Przecież Czesi to też nasi sąsiedzi i chyba nie mniej niż Niemcy, a nawet bardziej, bo też Słowianie ;) Jeżeli jest coraz więcej czeskich firm w Polsce, to najlepiej wykorzystać zanim jest mało kandydatów znających czeski. Z niemieckim jest gorzej, bo dużo Polaków go zna.

Gość gość
Otóż to. U mnie na Śląsku czeski może się przydać nie mniej niż niemiecki. Zresztą myślę o tym, by jeszcze w tym roku pojechać na jakiś czas do Pragi i czy innego czeskiego miasta i tam, na miejscu, nieco podszkolić język.

Gość gość
Bardzo dobry pomysł z tym wjazdem do Czech, bo języka najlepiej uczyć się w kraju, w którym ten język występuje :)

Gość gość
Tak też planuję. :) Mam tylko nadzieję, że znajdę tam pracę. :)

Gość gość
A jakie masz wykształcenie? Pytam, bo filologia czeska byłaby w Twoim wypadku idealnym rozwiązaniem i łatwiej znalazłabyś pracę.

Gość gość
Skończyłam na razie licencjat z historii (specjalizacja archiwalna), a obecnie jestem na praktykach dziennikarskich.

Gość gość
A gdzie osoba po takiej filologi znajdzie prace w Czechach? Oprocz jezyka trzeba tez cos umiec. Wiem co pisze, bo skonczylam germanistyke w Niemczech i wcale nie jest tak rozowo jakby sie wydawalo. A z tlumaczen nie mozna wyzyc. Trzeba miec jeszcze jakis fach w reku, albo byc super obrotna. Bo po takiej filologi nie bedziesz pracowala w Czechach w lektoracie czy jako dziennikarz. Mozesz isc do biura, a wtedy musisz wykazac sie tez innymi umiejetnosciami

Gość gość
Nie wiem dokładnie jak z możliwością pracy z Twoim wykształceniem, nie znam dobrze rynku pracy ani sytuacji w Czechach. Może poszukaj jakiegoś forum o tym kraju, tam powinno być więcej informacji od ludzi, którzy znają Czechy :)

Gość gość
Okey, poszukam. Wiem, że może nie być różowo, na początek zadowoliłabym się byle jaką pracą (nawet fizyczną).