Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciaza a staz pomocy bardzo wazne

Polecane posty

Gość gość

czesc.od 1 marca jestem na stazu polrocznym z urzedu pracy. teraz jestem w 3 miesiacu ciazy. od poltora miesiaca jestem na zwolnieniu poniewaz ciaza nie zaczela sie zbyt dobrze a i poprzednia poronilam w 5 miesiacu. czy to prawda ze wlasciciele sklepu spozywczego w ktorym jestem na stazu moga mi ten staz skrocic? prosze o odpowiedzi. to bardzo dla mnie wazne

Gość gość
prosze pomozcie

Gość gość
Wszystko powinnas znaleac w umowie ktora podpisalam w UP. Z tego co sie oroentuje to UP wyplaca ci stypendium stazowe i bedzie to robil do konca trwania stazu, bez wzgledu na zus zla

Gość gość
wlasnie zadnej umowy nie dostalam z up. tylko kartke na ktorej mam wpisywac swoje obecnosci. bardzo mi zalezy na tym zeby ten staz sie pociagnal do konca. moze bym miala caly zaliczony i w cv moglabym go wpisac...

Gość gość
na stazu jestes na 6 miesiecy chyba, ze sama z niego zrezygnujesz, ale wtedy za kare wyrejestruja cie z up. zwolnienie lekarskie nie wplywa na wyplate. pracodawca nie ma prawa skrocic ci stazu. moze co najwyzej zrezygnowac z ciebie, jesli np nie przychodzisz do pracy, czy zachowujesz sie niestosownie, ale w twoim przypadku masz zwolnienie lekarskie i pracodawce nie powinno obchodzic na co chorujesz...sama zwolnienia nie wypisalas sobie. z racji tego, ze jestes na zw nie grozi ci odejscie ze stazu. cos ci dolega, to moim zdaniem powinnas byc na zw nawet do konca stazu. nie muslisz tlumaczyc sie, ze ciaza i ze pierwsza poronilas. gorzej moze byc z wydaniem opini czy ze sprawozdaniem z odbycia stazu, bo co tam wpisac? jak pracodawca normalny, to nie bedzie robil ci problemow. i tak liczy sie zaswiadczenie z odbycia stazu do calego stazu pracy i do doswiadczenia zawodowego.

Gość gość
z up musialas dostac tylko liste obecnosci, sprawozdanie z odbycia stazu. sprawozdanie sama piszesz a pracodawca podpisuje ci na koniec stazu. jak dostarczasz zwolnienie to do pracodawcy, a pracodawca ma obowiazek przekazac liste obecnosci i zwolnienia do up. jak idzesz do lekarza to wiadomo, ze lekarz wysyla zwolnienie do zusu, wiec to nie powinno cie juz obchodzic.

Gość gość
dziekuj***ardzo za konkretna odpowiedz:)

Gość gość
umowe podpisujesz w up, a nie z pracodawca. to pracodawca podpisuje umowe z up, a nie z toba, wiec mozliwe ze mozesz nie miec takiej umowy.

Gość gość
no chyba ze dogadalas sie, ze liste obecnosci sama dostarczasz do up..kwestia dogadania, ale z reguly to pracodawca ma taki obowiazek. nie ma za co:)

Gość gość
w up powiedzieli mi ze to ja musze dostarczyc liste zwolnienia i co tam jeszcze trzeba do urzedu. tak naprawde to wlasciciel sklepu nie interesuje sie niczym.no i musze latac kazdego miesiaca do up oddac liste, zwolnienie i jeszcze do pracodawcy zaniesc ksero zwolnienia a i jeszcze po pieczatke i podpis.