Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla mamusia

ciąża a umowa na zastepstwo zasiłek z zusu

Polecane posty

Gość przyszla mamusia

Witam,od marca 2013 do czerwca 2013 oraz od wrzesnia 2013 do czerwca 2014 pracuje na umowe zastepstwo w szkole podstawowej jako nauczyciel(kontraktowy) umowa wygasa mi 27 czerwca,okazalo się ze jestem w 8tygodniu ciąży...w dniu wygasniecia umowy bedzie to 15 tydzień czyli skończony 3 miesiąc...i mam pytanie czy w związku z tym przysługuje mi zasiłek chorobowy z zusu do dnia porodu?i kiedy powinnam isc na zwolenie L4 zebym dostała dany zasiłek?czy moge isc np w 12 tygodniu?czy lepiej później? bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.

Gość vvvv2014
bedziesz miala zasilek do dnia porodu

Gość gość
na zastępstwie nie mają obowiązku przedłużyć Ci umowy do dnia porodu tyle tylko wiem, bo się starałam do zusu a tam też sa zastępstwa...

Gość vvvv2014
licze sie z tym ze nie przedluza mi umowy ale co z l4 z zusu?? moge na nie isc i bede dostawac kase??

Gość gość
Samoistne rozwiązanie umowy na zastępstwo nie oznacza pozbawienia zastępcy prawa do świadczeń chorobowych Pracownica została zatrudniona na zastępstwo do czasu powrotu pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim. W dniu 3 września pracownica przedłożyła zwolnienie lekarskie z kodem B (9 tydzień ciąży). W dniu 8 października br. zastępowany pracownik wrócił do pracy i otrzymał wypowiedzenie umowy o pracę. Pracownica nadal przebywa na zwolnieniu lekarskim. Czy ma ona prawo do świadczeń z ubezpieczenia chorobowego? Jeżeli tak, to czy będzie miała również prawo do zasiłku macierzyńskiego? Z opisu wynika, że pracownica została zatrudniona na podstawie umowy o pracę na zastępstwo, a więc na czas określony. Oznacza to, że jej umowa uległa samoistnie rozwiązaniu z upływem czasu na jaki została zawarta (8 października, czyli z dniem powrotu zastępowanego pracownika do pracy). Jeżeli pracownica zachorowała będąc jeszcze w stosunku pracy (3 września), mając ubezpieczenie chorobowe, to po ustaniu tytułu do ubezpieczeń (po rozwiązaniu umowy o pracę na zastępstwo) ma ona prawo do zasiłku chorobowego wypłacanego przez ZUS. Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy przedłużenia umowy na czas określony do daty porodu nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. Jeśli więc pracownik zastępowany powrócił do pracy, to umowa zastępcy z tym dniem ulega rozwiązaniu. WARTO WIEDZIEĆ WIĘCEJ Pracownik, który zachorował w okresie ubezpieczenia chorobowego, ma prawo do zasiłku chorobowego po ustaniu tytułu do tego ubezpieczenia (ustaniu stosunku pracy). Płatnikiem świadczenia chorobowego jest ZUS. Zatem, za okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy przypadające też po rozwiązaniu umowy na zastępstwo, zapłaci ZUS. Natomiast po urodzeniu dziecka była pracownica nie będzie uprawniona do urlopu macierzyńskiego jeżeli nie będzie pozostawała w stosunku pracy. Urlop macierzyński jest bowiem nierozerwalnie związany z trwaniem stosunku pracy. Zasiłek macierzyński zaś przysługuje osobie ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego urodziła dziecko. Kobieta nie otrzyma więc zasiłku macierzyńskiego, jeżeli nie będzie pozostawała w ubezpieczeniu chorobowym w dniu porodu.

Gość gość
tez tak właśnie mi się wydaje, chorobowe do porodu a potem nic

Gość vvvv2014
czyli zasilek chorobowy z zusu powinien mi sie nalezec do dnia porodu...a potem juz nic...a orientujecie sie ile ten zasilek wynosi? w szkole dostaje na reke 1700 zł

Gość gość
chorobowe w ciąży jest przecież płatne 100 %

Gość vvvv2014
ahaaa 100%..myslalam ze mniej,50 % albo 80%

Gość gość
Umowa na zastępstwo to umowa na czas określony. Uważam, że należy Ci się przedłużenie umowy i potem macierzynski. Idź do inspekcji pracy, dowiesz się na 100%

Gość gość
Umowa na zastepstqo to nie jest umowa na czas okreslony. Nie podlega przedluzemiu w przypadku ciazy. Tak samo jak umowa na okres probny, nie dluzsza niz jeden miesiac. Tak wiec chorobowe bedziesz dostawac normalnie a potem niestety zasilku macierzynskiego z zus juz nie