Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest na forum jakieś prawnik?

Polecane posty

Gość gość

witam mam 1 zapytanie natury prawnej , proszę o odpowiedź czy jest tu jakiś prawnik?

Gość gość
tak

Gość gość
zadaj pytanie to może ktoś Ci odpowie

Gość Mecenas Piotr Korzecki
Słucham!

Gość gość
czy przy sprzedaży mieszkania muszę mieć ważny, niezastrzeżony dowód. Chodzi o to, że będę wymeldowana z mieszkania ( innego niż to co sprzedaję) będę bez meldunku stałego. więc dowó mi chyba zastrzegą? czy u notariusza sprawdzą czy DO jest zastrzeżony? dodam że paszportu nie mam

Gość gość
nie wiem co to zastrzeżony dowód, prawdę mówiąc, nie było tego ani na studiach, ani w normalnym życiu o czymś takim nie słyszałem.

Gość gosc123444
Nie ma czegoś takiego ,jak dowód zastrzeżony.Masz obowiązek ten dowód wymienić na nowy i tyle,bo dotychczasowy straci ważność .Można wyrobić dowód bez meldunku.

Obowiązek meldunkowy to jakiś komunistyczny relikt,. już go chyba nie ma lub nie będzie w najbliższej przyszłości.

Gość gość
Obowiązek meldunkowy jest. Do 2015 roku bodajże.

Gość gość
dowód można zastrzeż np. jak się go zgubi. Jeśli ja będę wymeldowana z mieszkania to US chyba zastrzeże dowód? W bazie dokumentów zastrzeżonych można sprawdzić czy dokument jest zastrzeżony . chodzi mi o to czy u natariusza się takie coś spraawdza. dowod ma date ważności jeszcze kilka lat. Tylko nie będę zgodne dane, nie będę zameldowana na adresie z DO

Gość gosc123444
Dowodu nie można zastrzec.On będzie po prostu unieważniony przez urząd wydający.

Gość gość
Mieszkanie będzie sprzedawane akurat jak nie będę miała jeszcze nowego dowodu. Mam ten stary z data ważności, ale nie zgadza się adres zameldowania, będę wymeldowana z tego adresu. czy u notariusza jakos to sprawdzą?

Gość gość
Co ty p********z? Nawaliłaś się?

Gość gość
ha ha ha gość z 19:27 the best :-)

Gość gość
szkoda , nikt nie jest wstanie mi odpowiedzieć na to pytanie "Mieszkanie będzie sprzedawane akurat jak nie będę miała jeszcze nowego dowodu. Mam ten stary z data ważności, ale nie zgadza się adres zameldowania, będę wymeldowana z tego adresu. czy u notariusza jakoś to sprawdzą?"

Gość gosc123444
Nie ma centralnego rejestru unieważnionych i ważnych dowodów osobistych i notariusz tego nie sprawdzi.Jak się przyznasz,że masz nieważny dowód,to on wtedy to może zweryfikować,ale to raczej na Tobie ciąży obowiązek przedłożenia dowodu osobistego z aktualnymi danymi.

Gość gość
byłam cały czas zameldowana u rodziców, gdzie od dawna nie mieszakm, w mieszkaniu które kupiła, a teraz sprzedaje, nie byłam zameldowana teraz rodzice mnie wymeldowują a ja jestemw trakcie sprzedaży kupionego przeze mnie mieszkania tyle.

Gość gość
ok, a dowód osobisty nowy bez meldunku mogę wyrobić prawda?

Gość gosc123444
jasne,że możesz.

Gość gość
super dzięki za info tak zrobię :-)

Gość gość
można wyrobić dowód bez żadnego adresu na nim z tyłu?

Gość gość
Rodzice sprzedawali dom korzystając z dowodów osobistych wyrabianych w trakcie zameldowania także. Dopiero po przeprowadzce (zakupie nowego domku) przemeldowali sie i wyrobili nowe dowody. Chyba robisz problem tam, gdzie go nie ma...