Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

osoby z Łodzi i woj. łódzkiego polecicie jakieś dobre regionalne potrawy POMOCY

Polecane posty

Gość gość

A więc, w niedziele czeka mnie pierwszy obiad z rodzicami narzeczonego:) Tzn. jedliśmy już wiele wspólnych obiadów- ale u nich, albo u moich rodziców, a ten robie pierwszy raz sama, we własnym mieszkaniu:) Teściowie pochodzą z okolic łodzi, ale od 30 lat mieszkają w innym rejonie Polski:) . Chciałam troszkę się "podlizać" tym bardziej, ż eteściowie sa na prawdę fajni i może przygotować coś regionalnego? Może być deser, może być zupka, mmoże być danie główne. Czekam na propozycje

Gość Było miło
Mieszkam w Łodzi ale nie słyszałam o regionalnych potrawach.Gości podejmuje się zwykle rosołem, na drugie danie kotlet schabowy, młoda kapusta, podsmażana taką lubią,oraz kompot. Inni zachwycają się znów kopytkami, do tego kotlet mielony, mizeria ze śmietaną.Jestem rodowitą łodzianka i takie potrawy uwielbiam najbardziej.Kurczaki odpadają na pewno!

Gość gość
oj, to nie wiele mi pomaga:)

Gość gość
kaszanka na ciepło z patelni

Gość gość
Kapusta z grochem, zalewajka

Gość gość
śledzie w wodzie z utartym mleczem i do tego ziemniaczki w mundurkach - łódzki, przedwojenny kulinarny szlagier!!!

Gość gość
a ja czytałam gdzieś, że pyzy, takie na parze są z łodzi. może na deser takie pyzy zrobić i podać z domową konfiturą