Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sprzedaż internetowa, kontrola skarbowa, co mi grozi?

Polecane posty

Gość gość

W zeszłym roku przez 4 miesiące prowadziłam regularną sprzedaż internetową, bez zarejestrowanej działalności, nie mając zielonego pojęcia, że coś mi za to grozi. Od roku mam już zarejestrowaną firmę i normalnie odprowadzam podatek. Teraz urząd skarbowy przeprowadza mi kontrolę za tamten okres nielegalnego handlu. Co mogą mi za to zrobić? Czy będę musiała teraz zapłacić ten podatek? Ile on wgl wynosi? Dla mnie to czarna magia i jestem przerażona.

Gość gość
23% od wartości Ci policzą jak nie masz żadnych faktur, karę nałożą za niepłacenie podatków.

Gość gość
mi też to się przydarzyło, przyszli do domu.

Gość gość
23% wynosi podatek VAT, który musiałabym zapłacić gdybym w tym czasie zarobiła ponad 150tys, a oczywiście tyle nie zarobiłam. 19% to ten podatek dochodowy i domyślam się, że to będę musiała zapłacić, bo chcą wykaz wszystkich transakcji przeprowadzonych na allegro.

Gość gość
do gościa z 20:38 no i jak się zakończyła ta sprawa? Karę też jakąś dostałaś?

Gość gość
no co ty 150tys.? w miesiącu musisz mieć obroty mniejsze niż kilkaset złotych żeby nie być płatnikiem VAT. Tak więc Ci odciągnął, a że pewnie nie masz faktur na sprzedane przedmioty to wezmą ten VAT od ich wartości czyli sumę tego co sprzedałaś przez 4 miesiące i od tego wezmą 23%. U mnie tak zrobili. Do tego karę za niezarejstrowanie działalności, brak kasy fiskalnej i uchylanie się od płacenia podatków. U mnie to było 6 tyś. zł. a miałem obrót prawie 100 tys.

Gość gość
Jeszcze konto bankowe Ci sprawdzą, żeby wiedzieć jakie to sumy były. Troche długo trwa bo allegro się nie spieszy z przekazywaniem danych, u mnie to jakoś 2 miesiące trzeba było czekać, aż allegro do US przekaże historię konta.

Gość gość
mój obrót dopóki firma nie była zarejestrowana to około 20 do 30 tys... Więc moze nie będzie aż tak tragicznie.. historię konta też mam im dostarczyć, z tym bedzie gorzej, bo nie wszystko co sprzedawałam szło przez allegro...

Gość gość
u mnie to była kara 6tys. zł i podatku do zapłacenia było 25tys. około od sumy obrotów lekko ponad 100tyś. Po dochodowy za ten czas, po zaległy ZUS, czy składki zdrowotne już nie się nie upominali. Do dziś nie spłaciłem tego. Od 2011r. to już się zrobiło prawie 50 tys. A długi u US się nie przedawniają NIGDY! Jedyne wyjście uciec za granicę.

Gość gość
sumy obrotów podajecie, a jaki mieliscie zysk z tych obrotów na mc?

Gość gość
a jak Ci udowodnię zysk jak faktur nie mam?

Gość gość
ja nie rozumiem jak można być tak głupim, zarabiać kosmiczną kasę (100tys), a nie założyć firmy, bo jeszcze rozumiem kogoś kto dorobi sobie jakieś grosze typu 1000zł, ale 100tys i firmy nie założyć? chciwość ludzka nie zna granic.