Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ENDOKRYNOLOG GINEKOLOG poszukuje lekarza

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie. Od dłuższego czasu borykam się z problemami chormonalnymi. Poszukuje lekarza endokrynologa ginekologa z NFZ który by mi pomógł. Dziś moja ginekolog powiedziała że podejżewa gruczolaki przysadki mózgowej i że mam iść do takiego specjalisty. Czy ktoś może zna takiego i wie gdzie przyjmuje ( a no tak jestem z Chorzowa więc określmy się do woj. Śląskiego. Bardzo proszę o pomoc

Gość gość
jest tam ktoś????????

Gość gość
radze Ci poszukać prywatnie , ale wcześniej i tak zrób rozeznanie , z endokr. w Polsce jest problem :(

Gość gość
właśnie wiem bardzo ciężko o tego typu specjalizacje szukałam w necie i niewiele znalazłam jutro podzwonię ale szanse są niewielkie bo albo jest to ginekolog albo endo a jedno bez drugiego nic mi nie da MASAKRA

Gość gość
a może ktoś coś wie na temat gruczolaków przysadki ?

Gość gość
musisz zrobic rezonans- bez tego sie nie dowiesz

Gość gość
Co to jest gruczolak przysadki mózgowej? Gruczolak przysadki mózgowej jest niegroźnym i nie dającym przerzutów nowotworem. W zależności od wielkości dzieli się je na makrogruczolaki i mikrogruczolaki. W pierwszym przypadku ich średnica jest większa bądź równa 10 mm, w drugim wariancie jest mniejsza niż 10 mm. Najważniejszym elementem w ocenie guza jest dokładne określenie gruczołu, który zaatakowała choroba oraz typ wydzielanego przez niego hormonu. Ze względu na wydzielaną substancję gruczolaki przysadki mózgowej dzieli się na: - prolaktynowy (zaatakowany gruczoł produkuje prolaktynę - hormon odpowiedzialny m.in. za laktację) - hormon wzrostu - kortykotropinowy (wydziela ACTH, które pobudza korę nadnerczy do produkcji kortyzolu) - tyreotropinowy (wytwarza TSH - hormon regulujący "pracę" oraz funkcje tarczycy) Zdarza się również, że zmiany obejmują gruczoły nieczynne hormonalnie i te występują najczęściej.

Gość gość
bjawy i diagnoza Gruczolak przysadki mózgowej bardzo często nie daje żadnych objawów. Pierwsze dolegliwości, które mogą zwiastować gruczolaka to ucisk w okolicy nerwu wzrokowego, znacznie zmniejszający pole widzenia. Część chorych skarży się również na bóle głowy. Przed postawieniem diagnozy konieczna jest wizyta u endokrynologa . Badanie pozwala potwierdzić lub wykluczyć czy objawy mają związek ze zmianą nowotworową w obrębie jednego z gruczołów. W przypadku problemów ze wzrokiem konieczna jest wizyta u okulisty. Dzięki badaniu dna oka lekarz ma szanse określić przyczynę zmian. Jednak dopiero wizyta u neurologa i badanie tomografem komputerowym jednoznacznie określa przyczynę zmian oraz lokalizację guza.

Gość gość
bardzo dziękuję skierowanie do neuro już mam i jutro ruszam z poszukiwaniami jeśli chodzi o termin a ten endokrynolog to musi być też ginekologiem czy mogę iść do zwykłego mama np chodzi z powodu tarczycy i jest z lekarki bardzo zadowolona?

zaczęłabym od "zwykłego" internisty-endokrynologa

Gość gość
dzięki bardzo pomogliście poczytałam troszkę o gruczolaku i nie taki diabeł straszny jutro z samego rana ruszam z poszukiwaniami. dobrej nocy wam życzę

na śląsku przyjmuje pani. prof. Skrzypulec-Plinta, polecam konsultację w razie niejasności

Gość gość
po pierwsze - w Tychach przyjmuje(ale prywatnie) dr Danuta Rekowska Pieczyrak - szczerze polecam, "dzięki" niej urodziłam zdrowe dziecko majac chora tarczyce. po drugie zajrzyj do słownika ortograficznego-mowie bez zlosliwosci, bo nie mogę patrzeć na "podejŻewa" i "CHormonalnymi"/...

Gość gość
witam jeśli ktoś jeszcze zagląda to znalazłam endo i okazuje się że nie musi to być ginekolog a termin na czerwiec HURA nie muszę czekać do przyszłego roku a co do neurologa to jeszcze poszukuje ciężko z terminami dzięki wszystkim za info