Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślubujemy dwudziestego

Ślub we wrześniu PRZYGOTOWANIA pomocy

Polecane posty

ślubujemy dwudziestego Cześć dziewczyny, Nasz ślub odbędzie się 20 września 2014, do tej pory mamy załatwione : - sala - dekoracja sali i oświetlenie dekoracyjne sali - kucharka i klnerzy - zespół - fotograf -kamerzysta - samochód - zaproszenia - suknia zamówiona - kosmetyczka zamówiona Rzeczy których jeszcze nie mamy : - zlecenia na ciasta i tort weselny - dodatków do mojej sukienki, typu: buty itp. - garnituru dla męża - winietek i menu (ale to dopiero po potwierdzeniu przybycia gości) - pudełeczka na koperty.. Tak się zastanawiam czego jeszcze nie załatwiłam, możecie rzucić okiem i doradzić ? Co jeszcze? No i powiedzcie jak to jest z tym tortem, ile wcześniej trzeba go zamówić? Wiem, wiem że zaraz powiecie, że to nie ma nic wspólnego z tym działem, ale jako kobiety po urządzeniu wesela bardziej doświadczone- może mi coś podpowiecie :)

Gość gość
Nie pomoge Ci. Ja bralam tylko slub cwyilny bo slub koscielny to dla mnie zbedna szopka :P

Gość gość
Fryzjera masz?

Gość gość
Idz na forum o slubach. Tam co druga ma juz zalanowany slub 10 lat naprzod wiec z pewnoscia ci pomoga:P

Gość gość
Alkohol.'zreszta wejdz na slubne tam dziewczyny bardziej w temaciep

pisałam tam na forum, ale dziewczyny mają bardzo długi zapłon.. :D oo fryzjera jeszcze nie mam!

Gość gość
Ciasta i tort trzeba rezerwowac duzo wcześniej, my w Warszawie rezerwowalismy 3miesace przez planowanym weselem. A jesli chodzi o tansport gosci z wesela myslalas o tym? Moze warto by bylo zarezerwowac jakiegos busa lub autokar aby goscie mieli mozliwosc powrotu z imprezy?. Taka drobnostka jeszcze sprawdzilas czy na sali jest klimatyzacja? To bardzo ważne. My bralismy slub w czerwcu pogoda byla srednia, a w dzien slubu 25stopni i klima byla potrzebna. A jesli chodzi o kwiaty myslalas o wiazance dla swiadkowej? I kwiatku takim do garnituru dla swiadka i mlodego? ( zapomnialam jak to sie nazywa). Jak cos jeszcze mi wpadnie do glowy to napisze.

tak wiem właśnie, że te ciasta i torty nas będą prześladować przez najbliższe tygodnie, ale naprawdę ciężko coś wybrać, bez zobaczenia, spróbowania... a każda firma ma wyznaczone konkretne dni na degustacje, najczęściej 1-2 razy na miesiąc- przynajmniej jak ja patrzyłam. Jeżeli chodzi o transport to nie rezerwujemy niczego, ponieważ większość gości mieszka na miejscu, a Ci przyjezdni najdalej mają 40km do Nas, z tym że są to pojedyncze osoby i wysyłać busa, żeby odwiózł 3 osoby do domu to ma średni sens.. tym bardziej, że kiedy byliśmy u tej samej rodziny na weselu, to oni naszej rodzinie też transportu nie załatwiali, po prostu narzeczony nie pił i prowadził samochód. Tak jeżeli chodzi o kwiaty to już są liczone w cenę dekoratorki, która urządza całą salę i zakupuje kwiaty. Nie będę miała świadkowej na ślubie, bo my już mamy ślub cywilny :) będą druhny, którym kwiaty już załatwiłam z tą samą Panią :)

Gość gość
nasz ślub został zorganizowany w 3miesiące .Ze wszystkim zdązyliśmy i mieliśmy wszystko tak jak chcieliśmy !! Nie zwróciłam uwage czy fotografa macie?

tak fotografa mamy :) a swoją drogą długo zastanawiałam się nad kamerzystą, co sądzicie o tej opcji - potrzebna czy nie? (zaliczka jeszcze nie wpłacona)

Gość gość
a dlaczego ten teamat założyłaś na forum ciąża , poród macierzyństwo ... ?

Gość gość
A ok fotograf jest . A wina?Może warto rozejrzeć się teraz ;) My mieliśmy Wódkę standardowo a do tego tydzień przed weselem kupiliśmy (na 140 osób) ok 40-50 różnych win ,likierów whisky itd i zrobilismy taki Barek na jednej sali każdy podchodził i sobie brał na co miał ochotę,dużo osób sobie chwaliło ten pomysł szczególnie Panie. No chyba że bedziecie miec takie coś już w cenie lokalu - bo w wielu lokalach już tak robią

Gość gość
Wpadka

Gość gośćop
Jeżeli chodzi o kamerzystę to ja miałam. Jednak z perspektywy czasu to nie jestem do końca przekonana czy był potrzebny. Owszem na początku na okrągło płyty oglądaliśmy (my i rodzina) a teraz po 10 latach od ślubu szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie te płyty są . Do zdjęć wracam często natomiast do płyt wcale.

Gość gość
Kamera niby juz nie jest tak popularna na weselach -ale teraz dośc często widze na internecie "teledyski przedslubne" i takie tam pierdoły ladnie to czasami wyglada ale i koszt -u nas kamerzysta za 3 h filmu powiedział 3.500 tysia i ok pol roku czekanie na film . Zrezygnowaliśmy z niego i znaleźlismy pana który 1600 sobie zazyczył bez jakiś teledysków i innych cyrków do tego miał ze soba fotografa - 2 tyg po weselu dostaliśmy 800 zdjęc na płytce i tzw wersje testową filmu , i nie jest źle . A w tym tyg dostaniemy album ze zdjęciami z sesji film i coś tam jeszcze Album osobno platny .Ja nie byłam zdecydowana na kamerę ale teraz jak sobie ogladnełam ten film to mnie cieszy że mamy taka pamiątkę

no właśnie wiem, że tych 3 godzinnych filmów się po prostu nie ogląda nawet 1 raz w całości... w związku z tym, zamówiłam trochę droższego kamerzystę, który zrobi nam film w formie 30minutowego teledysku. Myślę, że to będzie praktyczniejsze a wszystkie najpiękniejsze chwile zostaną uwiecznione.

Gość gość
może jednak pójdziesz sobie na forum ślubne?

Gość gość
Jeśli chodzi o kamerzystę to trzeba znaleźć takiego, który zrobi fajny film a nie dwupłytowe "arcydzieło" i ludzie którzy będą go ogladać bedą umierać z nudów. Ja miałam super film 42 minutową kompilację całego dnia z podkładem muzycznym i 4 minutowy teledysk z wesela. Wszystkim się bardzo podobał, bo większość gości czegoś takiego wcześniej nie widziała tylko kilkugodzinne przynudzacze przy muzyce typu ave maria. Torty i ciasta załatwiałam m-c wcześniej, ale specjalnie jechaliśmy do małej mieściny po to, bo miały być swojskie. A skąd jestes ? moze coś doradze na swoim weselu zapomniałam kupić opakowania na ciasta dla gości żeby pakować i dawać na odchodne.

Gość gość
Hej Ja brałam ślub 2 tyg temu . Powiedz gdzie Ty robisz to wesele dziewczyno że wszystko na Twojej głowie. Ja miałam sale gdzie nic mnie nie obchodziło oprócz alkoholu i całe wesele z poprawinami na 70 osób kosztowało mnie 22 tysiące . Nie biegałam za niczym .

jesteśmy z pod Krakowa :) no właśnie też myślałam o tych opakowaniach na ciasta, ale koszta wychodzą już dużo, dużo większe - tak żeby każdemu włożyć chociaż 3 rodzaje ciasta po małych kawałeczkach. No, ale z drugiej strony to w sumie tradycja...

Gość gość
Ktoś tam napisał "WPADKA"Pewnie z myślą o tym że zorganizowaliśmy wesele tak szybko ;)Otóż nie po prostu moj mi się oświadczył w Boże Narodzenie i powiedział ze wezmiemy ślub w najbliższym wolnym terminie .I wesele byłoby szybciej ale na Suknie musiałam czekac coś koło 3 -4 tyg ;) Udało nam się zorganizować wszystko na 1 Marca ;)

Gość gość
Wybacz ale paczka Ciasta dla gościa to 12 zł bez przesady

no właśnie my wymarzyliśmy sobie typowe wiejskie wesele na wsi z produktami ekologicznymi i naturalnymi :) Szukałam konkretnej sali, która będzie chciała wprowadzić swoje produkty i kucharkę, ale nie udało się- bo każdy ma już swoje produkty i kuchnię narzuconą, a nam się to bardzo nie podobało. Sama pochodzę ze wsi, cała rodzina męża jest z miasta i wszyscy przyznają, że nigdy nie byli na typowym wiejskim weselu, dlatego nasza wizja tym bardziej im się spodobała :) Mieliśmy fundusze na dworek, ale po co kiedy to nie jest naszym marzeniem ? W konsekwencji udało nam się wynająć fajną, dużą remizę, gdzie wprowadzam od a do z całą swoją dekorację, łącznie z obiciami ścian... no masakrycznie dużo roboty, a oszczędność żadna tak naprawdę. No, ale czego się nie robi dla spełnienia marzeń w tak piękny dzień :)

Gość gość
Ja też jestem z Krakowa braliśmy ślub nie daleko Krak a ciasta i Tort mieliśmy z Baranówki ;) Mimo że słyszeliśmy już różne opinie wczesniej na ten temat to po spróbowaniu zostaliśmy przy Baranówce i wszystkim smakowało . Nie mysieliśmy sie martwic o opakowania na ciasta dla gosci wszystko ładnie popakowane

10:28 - masz rację, dla jednego gościa to nie drogo, ale my mamy 180osób zaproszonych, tak więc z tych 12 zł robi się 1000zł...

gość 10:29 - a ile zapłaciliście za ciasta i na ile osób?

Gość gość
Ogólnie tort +ciasto na stół na 1 osobę do tego w cenie paczka dla goscia całość 17 zł.

wyszło 17zł na osobę? czyli u mnie wyszłoby 3060zł... ;/

Gość prawieKrakuska
Hej to ja pisałam o Baranówce

Gość gość
No ale ciasta na odchodne mozna policzyć że paczka na parę/rodzinę. Przecież nikt nie daje kazdej osobie po paczce tylko na pare