Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba zabierze mi ciągnik

SPADEK czy ciotka ma do niego pierwszeństwo

Polecane posty

mój tata zmarł 2 lata temu. Z mamą dziedziczyłyśmy dom pole itp. wszystko na pół z mamą bo jestem jedynaczką. został też dziadek który ma w tej chwili 86 lat i nie długo już pożyje. jest ciągnik który jest na dziadka. mama z tatą na niego robili i to oni go kupili ale w papierach jest na dziadka bo cośtak kiedyś chyba było taniej nie ważne ;/ ważne że jest na dziadka a tak napradę on nie dołożył do niego złotówki po śłubie mamy i taty w tym roku mija 36 lat ciągnik był kupiony 3 lata po ślubie. ciotka od razu jak tata zmarł mówiła że ona będzie miała pierszeństwo do ciągnika. i teraz jestem tego pewna że go wezmie bo po ludziach gada że to ona powinna siedzeć w tym domu co my a nie obce tak samo z polem ale to już inny temat. wcziraj rozmawiałam na temat ciągnika z dziadkiem i mówi że nie ma problemu że go przepisze ale jak mam to zrobić ? napisać po prostu ja xxxx xxx oddaję ciągnik taki i taki wnuczce tej i tej i spisać dowody osobiste ? podpisy... i tyle ?

Gość gość
przerejestrować w urzędzie, gdzie była robiona rejestracja na dziadka

Gość gość
niech sobie weźmie ten ciągnik. 33 letni pojazd to złom na kółkach. wsioki to jednak zawistne mendy

Gość gość
To raczej nie to forum, zadaj pytanie na forum prawnym ;) TESTAMENT SZCZEGÓLNY: testament ustny: powstaje, gdy istnieje obawa rychłej śmierci spadkodawcy aby testament był skuteczny, ostatnia wola spadkodawcy musi być oświadczona w obecności co najmniej 3 świadków oświadczenie spadkodawcy w ciągu roku musi być spisane, a pismo podpisane przez spadkodawcę i dwóch świadków albo przez wszystkich świadków, albo, gdy spisanie nie jest możliwe, w ciągu sześciu miesięcy od śmierci spadkodawcy wola spadkodawcy będzie potwierdzona przed sądem przez trzech, względnie dwóch świadków. PRZEPISY DOTYCZĄCE ŚWIADKÓW TESTAMENTU: Świadkiem przy sporządzaniu testamentu nie może być: osoba bez pełnej zdolności do czynności prawnych; niewidomy, głuchy lub niemy; osoba, która nie może czytać i pisać; osoba, która nie włada językiem, w którym spadkodawca sporządza testament; skazany prawomocnie wyrokiem sądowym za fałszywe zeznania. Świadkiem przy sporządzaniu testamentu nie może być także osoba, dla której w testamencie została przewidziana jakakolwiek korzyść. Nie mogą być również świadkami: małżonek tej osoby, jej krewni lub powinowac****erwszego i drugiego stopnia oraz osoby pozostające z nią w stosunku przysposobienia. W przypadku gdy świadkiem była jedna z osób wymienionych powyżej, nieważne jest tylko postanowienie, które przysparza korzyści tej osobie, jej małżonkowi, krewnym lub powinowatym pierwszego lub drugiego stopnia albo osobie pozostającej z nią w stosunku przysposobienia. Jednakże gdy z treści testamentu lub z okoliczności wynika, że bez nieważnego postanowienia spadkodawca nie sporządziłby testamentu danej treści, nieważny jest cały testament.

Gość gość
Bez testamentu ciągnik zostanie podzielony. Nie piszesz czyim ojcem jest dziadek i czyją siostrą ciotka... Jeśli dziadek był ojcem twojego taty a ciotka jego siostrą i dziadek nie ma innych dzieci to dziedziczyć będzie ciotka i jako, że twój ojciec nie żyje to ty z rodzeństwem jeśli masz.

Gość gość
"dziadek który ma w tej chwili 86 lat i nie długo już pożyje" No ładnie, dziadek jakby to przeczytał to by się załamał....jesteś okropnym człowiekiem ale co się dziwić jak sadzisz się o ciągnik sprzed 30 lat

Gość gość
Nawet jak będzie testament to ciotce jako dziecku należy się zachowek! Musiałby ją wydziedziczyć żeby nic nie dostała.

Gość gość
Taki ciągnik to pod 20 tysięcy (a ponad 10 to na pewno) kosztuje, to się nie dziwcie.

Gość gość
Dlatego sprawę trzeba załatwić póki dziadek żyje. Przecież może dowolnie dysponować swoją własnością i nic nikomu do tego. Niech przepisze ciągnik na wnuczkę i po sprawie.

Gość gość
ps. do powyższego - poproście na świadka osobę urzędową, np. kogoć z urzędu gminy, komisariatu ( osobę zaufania publicznego). I nie ma co czekać ani o działaniach informować ciotkę. ps2: do gość 2014-05-08 10:34:16 33 letni traktor jest na wagę złota, wystarczy popatrzec jakie są ceny starych ciągników, to nie jest bmw, golf, audi czy inny badziew z silnikiem wysokoobrotowym, który po 5 latach urzytkowania nadaje się na złom.

Gość gość
użytkowania ;)

kokładnie taki ciągnik nie jest warty tysiąc złotych tylko 10-15 bo 20 to może nie. Nawet jak będzie testament to ciotce jako dziecku należy się zachowek! Musiałby ją wydziedziczyć żeby nic nie dostała. BZDURA to niby dlaczego tylko ja i mama dziedziczyłyśmy do po tacie ? tak dziadek jest ojcem mojego taty i tej ciotki...

Gość gość
A czy ty masz rodzeństwo?

Gość gość
Dziecko ja jestem mgr prawa, więc wiem co piszę - zachowek należy się dzieciom po rodzicach, nawet przy testamencie, jedyna opcja to wydziedziczenie, ale trzeba podać powody.

nie nie mam rodzeństwa. jeden wujek radził mi żeby napisać umowę kupna sprzedaży czy to jest dobry pomysł ? jak myślicie ?

Gość gość
po tacie dziedziczy jego żona i dziecko/dzieci, podobnie po dziadku - jego żona i dzieci - ewentualnie spadkobiercy tych dzieci, czyli prostym językiem łasa na kasę kombinatorko: po ojcu dziedziczyłaś połowę ty i połowę matka, po dziadku dziedziczy połowę ciotka i połowę miałby ojciec, a że nie żyje, to ty i ciotka po 1/2 połowy czyli po 1/4 ciągnika dostaniecie.

Gość gość
No właśnie, nie masz to kto miał dostać zachowek?! Ciotka po bracie? zachowek należy się DZIECIOM PO RODZICACH. możecie TO JEDYNIE ZAŁATWIĆ "ZA ZYCIA", NP. W FORMIE DAROWIZNY. Przy dziedziczeniu ciotki nie ominiecie.

Gość gość
Sporządzcie z dziadkiem umowę sprzedaży , że niby dziadek sprzedaje mamie za jakieś np.3500 zł.Z tą umową do urzędu skarbowego, tam opłata 70 zł podatku pcc.Potem do wydziału komunikacji ciągnik przerejestrować na mamę i koniec, kropka. Ciotka nic wam nie może zabrać bo ciągnik będzie należał do was.

Gość gość
gościu z 10:50 to kto dotanie pozostałą 1/2 jak autorka i ciotka tylko p o 1/4 :D Dobrze kombinujesz, ale przekombinowałaś.

gość Dziecko ja jestem mgr prawa, więc wiem co piszę - zachowek należy się dzieciom po rodzicach, nawet przy testamencie, jedyna opcja to wydziedziczenie, ale trzeba podać powody. ---------- pierdzielisz :P może nie jasno się wyraziłam . po śmierci taty wszystko (dom pole obore stodołe samochód itp )co było na niego dziedziczyłam ja i mama wszystko 1/2

Gość gość
różnica między dziedziczeniem domu i ciągnika jest taka, że dom dziedziczyłaś po ojcu w linii prostej, a po dziadku nie dziedziczą wnuki a dzieci - czyli najpierw ciotka i ojciec, a ze zmarł to ty dostajesz z matką do podziału druga polowe.

Gość gość
to ty i matka po 1/2 powinno być a nie ciotka, sorry.

Gość gość
W US mają swoje stawki, nie da się tak zaniżyć kwoty.

Gość gość
Bzdura! Matka autorki nic nie dostanie. W przypadku jak ten komu należałby się spadek nie żyje to w jego miejsce wchodzą TYLKO jego dzieci.

Gość ty pazerna babo
poco ciagnik>dostalas wszytsko, dom pole i jeszcze o jakis zlom sie kłócisz. JEstes wredna i pazerna, powinnas dostal kopa w tylek a nie spadek

Gość gość
JAKA MATKA??????? MATKA NIC NIE DOSTAJE. CIOTKA I AUTORKA. LUDZIE! dziadek jest ojcem ciotki i zmarłego ojca autorki, oni by dziedziczyli ale że ojciec nie żyje to w jego miejsce wskakuje autorka.

Gość gość
Dobrze wam wujek radzi, ja to samo radzę to najlepsza i najprostsza metoda rozwiązania tej sprawy.A cena ciągnika może być niższa bo ciągnik jest bardzo stary i na pewno wymaga remontu.

Gość gość
ty pazerna babo poco ciagnik>dostalas wszytsko, dom pole i jeszcze o jakis zlom sie kłócisz. JEstes wredna i pazerna, powinnas dostal kopa w tylek a nie spadek A TY CO? NIEDOPCHNIĘTA FRUSTRATKA CZY FRUSTRAT IMPOTENT?

Gość gość
chyba zabierze mi ciągnik Jaka ty głupia jesteś. Co ty masz słomę w głowie! 3 raz się pytam kto miał dziedziczyć po twoim ojcu jak nie ty (jedyne dziecko) i jego żona? Nie rozumiesz k***a tępaku, że zachowek należy się dzieciom po rodzicach/ Jak ci to jaśniej wyłożyć?

Gość gość
po dziadku dziedziczy syn i córka. syn nie żyje a jego spadkobiercami są wdowa i córka - prawo spadkowe się kłania. ona nie wskakuje na niczyje miejsce - dziedziczy po ojcu, ale nie jest jedyna.