Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Formalności po urodzeniu dziecka

Polecane posty

Gość gość

Może ktoś pomoże mi ogarnąć temat z urzędami i NFZami ;) Jak to jest po kolei? Co dostajemy ze szpitala, a o co musimy zadbać sami? Chodzi mi o zgłoszenie dziecka do przychodni, jakiś plan szczepień, wybór lekarza pediatry, wizyta położnej? Przyznam, że sama nie korzystam z usług NFZ, tylko leczę się prywatnie. Nie pamiętam nawet jak się nazywa lekarz, którego kiedyś "Wybierałam", moja przychodnia dawna znajduje się poza miejscem, gdzie teraz mieszkam. Czy po pojawieniu się dziecka wszystko pójdzie z "urzędu", czy sama muszę je gdzieś zapisać/wybrać? Jak trafi do mnie położna środowiskowa, skoro adres ostatnio aktualizowany przeze mnie gdziekolwiek w systemie NFZ jest nieaktualny (nie korzystam już długo z NFZ). Jakieś to skomplikowane.

Gość gość
Po urodzeniu dziecka zglaszasz w przychni że chcesa wizyte poloznej w domu. Na wizycie polozna zaklada dziecku karte i wszystko co objaśnia.

Gość gość
A jeśli nie zgłoszę? Trochę to dziwne, bo w ten sposób wiele dzieci nie byłoby "zgłoszonych" nigdzie, szczepionych i kontrolowanych na czas. Przecież jest wielu rodziców, którzy nie myślą o takich sprawach, zapomną, specjalnie nie chcą. Nie idzie nic za urodzeniem z urzędu?

Gość gość
mi szpital zgłaszał dziecko do przychodi, musiałam tylko w szpitalu podać przychodnię do której dziecko chcę zapisać, resztę formalnośći załatwiał szpital