Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bardzo duże rachunki za wodę

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mieszkamy w bloku. Nasza rodzina liczy 5 osób ( dwoje dorosłych i trójka dzieci w wieku 7 lat, 1,5 roku i 3 miesiące). Od dłuższego czasu dostajemy bardzo wysokie rachunki za rozliczenie wody. Dopłata sięga zawsze ok. 400 zł. Dodam, że wody używamy "normalnie" tzn. raz dziennie pranie, małe dzieciaki kąpiemy w jednej wodzie, starsze dziecko kąpie się co drugi dzień, ja biorę codziennie szybki prysznic a mąż kąpie się w domu tylko w weekendy, bo w tygodniu kąpie się w pracy. Nie wiem skąd tak duże rachunki za wodę. Może ktoś z Was miał podobny problem ? Nie wiem czy nie jesteśmy w jakiś sposób oszukiwani :(

Gość gość
Rodzina 2+2, pralka, zmywarka dziala codziennie placimy 150zl

Gość gość
A macie fakture za wode powinny byc podane ceny metra wody cieplej zimnej ilosc zuzytych metrow cena sciekow itp.

Gość gość
Oczywiście mamy cały cennik jak również regularnie spisuję stan liczników i ... wszystko się zgadza. Tylko trudno mi uwierzyć, że zużywamy aż tyle wody.

Gość gość
Na rozliczeniu zawsze podana jest cena za metr i ile zostało ich zużyte. Spisujcie stan licznika i sprawdzajcie czy się wszystko zgadza.

Gość gość
może gdzieś coś cieknie??

Gość gość
Kiedy były wymieniane liczniki? Powinny być zmieniane raz na 5 lat, ponieważ w mechanizmie osadza się kamień z twardej wody.

Gość gość
Piszcie pismo do spółdzielni/wspólnoty z reklamacja.

Gość gość
to ile m3 zużywacie wody miesięcznie?- może tutaj by dało się coś porównać, a nie kwotowo, bo ceny są różne w różnych rejonach Polski

Gość gość
Dlaczego starsze dziecko kapiesz co drugi dzien? To juz szczyt glupoty!

Gość zappyttamm
08.05.14 gościu,czyli autorko podaj ile Twoja rodzina zużywa m3 wody miesięcznie.

Gość gość
a ile płacicie za m3 wody, za podgrzanie i ścieki? I ile to cię miesięcznie kosztuje? Bo może to, co dla ciebie dużo, wcale dużo nie jest?

Gość gość
no i zniknęła autorka. Powiem tak ja płacę 190zł/miesiąc za 3 osoby zaliczki. Na ogół jest to w sam raz, niedopłaty nigdy nie miałam. Codziennie 2 osoby się kąpią, pralka też codziennie pierze plus zmywanie, wc jak wszędzie

Gość gość
Ja place za wode 2.55a za kan 3zl. .

Gość gość
a za ile metrów miesięcznie płacisz?

Gość gość
Już jestem. Przepraszam, ale musiałam ogarnąć moją Trójeczkę :) Więc tak ... kwartalnie mamy do dyspozycji 28 kubików zimnej wody i 12 ciepłej. Niestety nigdy się w tym nie mieścimy. Dziś spisywałam stan liczników i wyszło że przez 4 miesiące zużyliśmy 47 kubików ogólnie wody. Za podgrzanie muszę dopłacić za 17 kubików. U mnie kubik wody zimnej kosztuje 14,00 zł a za podgrzanie dopłacam dodatkowo 26,64 zł (czyli kubik ciepłej wody kosztuje ponad 40,00 zł).

Gość gość
To sporo,my (2+1) kwartalnie zuzywamy łącznie około 20m3

Gość gość
u mnie w domu tak bylo, okazalo sie,ze licznik popsuty, zglosilismy to, przyjechali, wymienili, musielismy za to zapalcic ale przynajmniej normalne rochunki przychodza a nie wysokie. mysle,ze w tym jet problem.

Gość gość
czyli zużywasz normalnie bo 47 przez 3 daje ci 15,6 metrów, skoro jest was 5 osób to ci na osobę wychodzi 3 metry z kawałkiem, u nas jest 4 osoby i mega oszczędzamy, kąpiemy się rzadko, szybko, jeśli w wannie to jeden po drugim a i tak idzie mi w mcu po 8-9m3, gdyby było nas o 1 osobę więcej na bank miałabym zużycia z 11 kubików a Ty nie oszczędzasz przesadnie czyli w normie płacisz

Gość gość
Nalezy sprawdzić czy nie ma przecieku. W tym celu trzeba zobaczyć czy gdy nie używamy wody licznik chodzi. Jeśli nie chodzi to znaczy, że nie ma wycieku. Drugą sprawą jest zgłoszenie w wodociagach licznika do ekspertyzy. Jeśli licznik okaże się wadliwy to wyjdzie na to, że będzie duża nadpłata. Jeśli okaże się, że jest sprawny to trzeba będzie uiścić trzeba bedzie koszt ekspertyzy w wysokości 300 zł. Obecnie ćwicze sytuację z ekspertyzą licznika i modlę się był wadliwy. Moje rachunki za wodę opiewaja na 1120 zł za kwartał, przy oszczednym używaniu z naszej strony. Pozdrawiam i powodzenia.

Gość gość
Sporo placicie.dla porownania,ja mieszkam w domu,razem7 osob,tesciowie z corka,u gory my czyli dwoch doroslych i dwoje dzieci i razem mamy ok 400zl za 2mce,to najwiecej ile mielismy.placimy po polowie.u mnie codzien zmywarka,pralka codzien,czasem 2wsady dziennie,codzien prysznic,naprawde nie oszczedzamy.zrob jak ktos wyzej pisze,sprawdz czy licznik kreci przy zakreconych kurkach,bo duzo placicie.

Gość gość
Spory rachunek jak na taką rodzinę ;/ nieciekawie. rozwiazaliscie to jakos?

Gość gość
A gdzie opłata za odprowadzanie ścieków. Koszt sody to jedno ale odprowadzanie ścieków to drugie.

Gość gość
A podgrzanie zimnej to 3.

Gość gośćbecia
Mam pytanie czy ktoś miał taką sytuację mam rachunki za wodę ok 32zl miesięcznie licznik radiowy A za miesiąc październik faktura na kwotę 323zl czyli 10 krotnie większa mpwik twierdzi że była u mnie w lokalu awaria ale nie było kolejne rachunki 32zl.Na liczniku wszystko się zgadza czy jest możliwość że na urządzeniu szczytujacym można coś być nie tak skoro taki rachunek.