Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama Hania

L4 dla ojca po porodzie

Polecane posty

Gość przyszła mama Hania

Dzień dobry! Mam pytanie dotyczące opieki dla ojca po narodzinach dziecka. Żyjemy z partnerem bez ślubu, więc z tego, co mi wiadomo nie może wziąć opieki na mnie, bo w świetle prawa jesteśmy dla siebie obcymi ludźmi. Czy w takim razie może dostać L4 na opiekę nad dzieckiem? Będę po cc, także przyda mi się drobna pomoc w domu po powrocie.

Gość gość
kolejny farncuski piesek na kafe, :-D

Gość przyszła mama Hania
Wybacz, że czekając na cc, nie przeszukuję forum.

Gość gość
może wziąć zasiłek opiekuńczy na dziecko, gdy to jest dziecko do lat 2 to nie ma znaczenia czy w domu jest inny domownik mogący sprawować opiekę. płatne jest 60 dni w roku. lekarz musi mu wypisać zwolnienie. na Ciebie nie może wziąć opieki, bo na konkubiny nie przysługuje. ale nie lepiej żeby wziął urlop ojcowski? Jest on 100% płatny, a zwolnienie 80%.

Gość przyszła mama Hania
u niego w pracy jest problem z jednym dniem urlopu, a gdzie tam dwa tygodnie? :/ a tak miałby L4 i mogliby się pocałować w nos...

Gość gość
no tak, ale nie wiadomo czy lekarz będzie chętny do wypisania. a ten urlop nie jest z łaski lub niełaski pracodawcy - tego urlopu mu nie mogą odmówić. to jak z macierzyńskim - składa pisemny wniosek na 7 dni przed rozpoczęciem i adios! poza tym należą mu się 2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka - też pracodawca nie ma nic do powiedzenia. cytat z forum prawnego Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek ojca. Pracownik powinien go złożyć w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Warto wyraźnie zaznaczyć, że pracodawca nie ma prawa odmówić udzielenia ojcu takiego urlopu, nie ma prawa podawać jakichkolwiek przyczyn jego nieudzielenia. W razie trudności radzę poinformować państwową inspekcję pracy. Czytaj więcej na Infor.pl: http://forum.infor.pl/topic/297654-odmowa-urlopu-ojcowskiego/#ixzz31D4hMaUg

Gość przyszła mama Hania
dodzwoniłam się na infolinię ZUS i już wiem, że spokojnie może wziąć opiekę na Małego. Oprócz tego, z uwagi na to, że oprócz pracy na etacie prowadzi działalność gospodarczą i płaci składkę zdrowotną, to L4 będzie płatne 80% z obu źródeł. Tylko potrzebne będą dwa druki ZLA na oba NIP-y. Dzięki wielkie :)

Gość Lilianeczka ze Śląska
ZUS dla przedsiębiorców opłacających tylko skł. zdrowotną wynosi niecałe 280 zł czyli rozumiem, że z tego dostanie 80%? No to raczej parę złotych :o Mój mąż też pracuje i ma firmę i jestem w ciąży.

Gość przyszła mama Hania
Kochana, ruszę jego księgową dzisiaj wieczorem i dam znać, bo nie pomyślałam, żeby zapytać o to jak się nalicza podstawę.

Gość gość
urlop ojcowski sie nalezy, 2 tygodnie; nie wymaga zgody pracodawcy, wiec tata dziecka moze zlozyc wniosek w dniu porodu, czy w dniu wyjscia ze szpitala (albo wybrac inny termin, ale ma na to czas tylko do roku)

Gość gość
to ja z 14:36, moj facet wlasnie ma urlop ojcowski :) wiec jestem swiezo zorientowana w temacie

Gość gość
Nie Lilianeczka, skaładkę zdrowtną przedsiębiorca opłaca by korzystac ze służby zdrowia. jeśli twoj mąż oplaca składke na ubezpieczenie chorobowe to moze wziac l4 na ciebie płatne 80%, a to ile dostanie jest zależne od podstawą jaką dekalaruje. Jeśli płaci to obowiązkowe 1050 zł (dokladnie nie pamietam jaka to jest kwota) to bedzie to ok 25zł za dzien l4

Gość gość
gość z 14:37 zgadza się należy się 2 tyg urlopu ojcowskiego, ale może chca go wykorzytsać kiedy indziej np na wakacje (bo nietrzeba go wybierac od razu po urodzeniu dziecka) a teraz po prostu opieka :P

Gość gość
80% z najnizszej krajowej a nie ze skladki. Co to za bzdury ktos wypisuje.

Gość gość
14:46 - nie no, spoko, rozumiem :) napisalam o ojcowskim bo moze autorka nawet nie wie, ze ma taka opcje ;)

Gość gość
gość 14:49 zgadza się że składka taka jak najniższa krajowa i składka wynosi wtedy 1050zł, ale nie każdy płaci najniższą składkę ( np. ja) żeby nie dostać potem tych ochłapów z zusu przy ciązy i macierzyńskim. Pewnie nie prowadzić działalności i te zawiłości zusowskie są ci kompletnie obce tak wiec nie wypowiadaj sie...

Autorko, polecam zapoznanie się z art. 182 kp, w którym wprost jest podane, że pracodawca jest zobowiązany uwzględnić wniosek pracownika-ojca o urlop ojcowski (14 dni do ukończenia roku przez dziecko) złożony co najmniej na 7 dni przed planowaną datą rozpoczęcia tego urlopu - pracodawca nie może odmówić udzielenia tego urlopu. A niezależnie od tego co mówi art.182, tak jak już napisały koleżanki - niech ojciec dziecka pójdzie do wybranego pediatry i weźmie l4 na dziecko, wtedy urlop ojcowski będzie mógł wykorzystać kiedy indziej.

Gość przyszła mama Hania
o urlopie ojcowskim wiemy, ale po pierwsze mamy świadomość, że będzie z nim problem, bo jak to u prywaciarza, nie ma nawet obowiązkowego dwutygodniowego urlopu raz w roku. niektórzy pracownicy już 3 lata nie mieli urlopu, ale w papierach oczywiście wszystko się zgadza. a poza tym, będę po cc, więc co to za urlop dla ojca? urlop jest po to, żeby odpoczywać ;) w końcu będzie miał okazję o ile dostanie... u nas w szpitalu przy wypisie pytają czy będzie potrzebne chorobowe dla chłopa, także myślę, że z tym akurat będzie dobrze.

Gość gość
rlop ojcowski nie jest po to by odpoczywac , tak samo urlop macierzynski; nie wiem jaki kretyn wpadl na pomysl by nazwac to urlopem :)) urlop ojcowski jest po to, by pomoc w sprawach zwiazanych z dzieckiem

bo urlop macierzyński, to to samo co praca, tylko szefa trzeba nosić na rękach :-) Zrozumiałam, że nie masz ślubu z ojcem dziecka, więc w szpitalu, pomimo cc, lekarz położnik nie bedzie mógł wypisać opieki na Ciebie. Możecie to rozwiązać w ten sposób, że pójdziecie od razu do wybranego pediatry i partner weźmie opiekę na dziecko.

Gość gość
do gościa powyżej: wg KP urlop to po prostu usprawiedliwiona nieobecność w pracy płatna w zależności od rodzaju urlopu 80% lub 100% dniówki. tobie kojarzy się tylko jak widać z urlopem wypoczynkowym przeznaczonym na wypoczynek

Gość przyszła mama Hania
@Mamawrzesinka2014 na infolinii w Zusie uważają, że mój "konkubent" ;) może wziąć właśnie w szpitalu, ale zobaczymy jak to będzie w praktyce. najpierw niech urodzę ;)

Gość gość
Ale żaden pracodawca nie ma prawa zabrobić wziąć ojcowskiego. Bierze akt urodzenia dziecka i idzie do Niego mówi, że od dnia porodu do 14 dni jest w domu i wychodzi. Dla mojego robili problem bo rodziłam 2 dni, a i tak policzyli od 18 października, a nie było go od 16 w pracy i miał to gdzieś. Swoje prawa by wygrał tak czy siak. Ze względu na to,że miał jeszcze kilka dni urlopu i ojcowski ma prawo wziąć w pierwszym roku życia dziecka.

Gość gość
Wiadomo, że się należy i pracownik ma swoje prawa, ale skoro firma jest dziwna i wolą płacić pracownikowi za niewykorzystany urlop wypoczynkowy niż mu go udzielić to już inna sprawa. prawdopodobnie narzeczony autorki czuje, że taka sytuacja jak opisujesz: wchodzisz, dajesz wniosek i wychodzisz byłaby źle odebrana, a że zależy mu na pracy to nie chce ryzykowac.

Gość gość
pracodawca ma prawo odmowic urlopu wypoczynkowego w sytuacji gdy pracownik jest firmie niezbedny ale nie ma prawa odmowic urlopu ojcowskiego ktory sie pracownikowi nalezy, nie jest do tego wymagana zgoda pracodawcy - zanosi sie wniosek i tyle

Gość przyszła mama Hania
Kochani, sytuacja jest bardziej zawiła niż Wam się wydaje. Nie ma opcji, żeby pójść, dać kwit, wyjść i mieć wyrąbane. Poza tym, jaka praca jest, taka jest, ale wypłata co m-c spływa terminowo i pewne sprawy trzeba przełknąć i obejść inaczej jeśli się da. Przynajmniej nie robi się niepotrzebnego dymu, a zresztą... L4 należy się jak psu micha, tym bardziej, że nigdy nie korzysta.

Gość gość
Dlaczego L4 - ojciec jest przeciez zdrowy, chyba ze oberwal od lekarza kleszczami porodowymi. Ale bez zartow : opieka nad partnerka i dzieckiem to prywatna sprawa - dlatego urlop, moze bezplatny gdy normalnego nie ma albo nie starczy. L4 przeznaczony jest na chorobe wlasna - wszystko inne to oszustwo na koszt innych - np. tych ojcow ktorzy na opieke nad dzieckiem i partnerka biora urlop, planuja wolne za nadgodziny lub rezygnuja z pracy i pieniedzy na jakis czas (urlop bezplatny). Nie czekajcie na pompoc panstwa w kazdej sytuacji - zaplanujcie swoje zycie takze i w tym momencie sami.

Gość gość
oj no wiadomo że się należy i pracodawca nie może odmówić, ale nie dziwię się że ktoś może się obawiać, że przez takie coś może sobie zaszkodzić. Skoro pracodawca nie działa do końca przejrzyście i wygląda na to że jest po porstu typowym polskim przedsiębiorcą cwaniaczkiem to może niewarto ryzykowac, L4 natomiast nie można podważyć, a o prace teraz w niektorych regionach w polsce moze być ciezko

Gość gość
gościu 15:35 a słyszałeś o l4 na chore dziecko gdy rodzic jest zdrowy? tak samo można wziąć opiekę nad żoną np po operacji czy zabiegu i to nie jest żadne oszustwo

Obawiam się, ze osoba na infolinii ZUS nie do końca wypowiedziała się prawidłowo - rodziłam rok temu w maju, od tego czasu przepisy się nie zmieniły i niezaleznie: nasza kadrowa, lekarz położnik w szpitalu oraz wybrana pediatra naszego dziecka była zgodna, że na konkubinę po cc, ojcu dziecka opieka się nie należy i w takiej sytuacji pediatra z rejonu wypisuje na wniosek ojca 14 dni opieki nad dzieckiem. Myślę, że jest to bezpieczniejsza opcja, niż negocjacje w szpitalu z lekarzem, żeby to zwolnienie wypisał, a potem jeszcze miałoby się okazać, że jest problem z wypłatą świadczenia. Jest to w myśl przepisów opieka nad członkiem rodziny - w przeciwnym razie mogłabym wziać sobie teraz opiekę nad sąsiadką, żeby jej zakupy nosić i sprzątać, bo nogę złamała :-) W temacie ojcowskiego - jestem w szoku, że zgadzacie się na takie postępowanie pracodawcy, ponieważ prawo do urlopu jest jednym z podstawowych praw pracowniczych i owszem, jest to rozwiązanie "na ostrzu noża", ale można zrobić tak jak proponuje "gość" i pracodawca nie ma wyjścia musi udzielić urlopu ojcowskiego - zwolnić za to nie może, żaden sąd pracy w Polsce by tego nie uznał, więc pracodawca naraziłby się nie tylko na utratę dobrego imienia, ale również na poważne kary finansowe (odszkodowanie dla pracownika). Sądy są bardzo restrykcyjne w ferowaniu wyroków, gdzie chodzi o dobro maloletnich dzieci.