Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwonka B

Pierwszy zasilek L4 od Zuzu jak to jest...

Polecane posty

Gość iwonka B

Jestem obecnie w polowie 8 go miesiaca ciazy od polowy 7 mca jestem na L4.Jakos teraz juz wyplacanie L4 przejmuje za pracodawce ZUS.Powiedzcie czy placi normalnie czy sa jakies opoznienia.w maju dostalam jeszcze kase z zakladu pracy.Moge sie spodziewac ze wyplaca mi np pod koniec czerwca?bo ja nie wiem dokladnie jak to jest.Pytam z czystej ciekawosci bo slyszalam ze dziewczyny pozno dostaja a jak bylo u was z tym pierwszym L4 od zusu?

Gość gość
Po pierwsze, jeżeli zakład ubezpiecza minimum 20 osób to zasiłek chorobowy nadal będziesz dostawać od pracodawcy, a ZUS tylko będzie zwracać. Po drugie, pod ZUS przechodzi się po 33 dniach zwolnienia (bez przerwy, jeżeli miałaś chociaż jeden dzień przerwy, to od nowa liczy się te 33 dni). Po trzecie, ZUS ma chyba dwa tygodnie (nie jestem pewna ale tak mi się wydaje) na wypłacenie zasiłku. I tu dochodzi czas kiedy pieniądze do Ciebie "idą". Z tego, co pamiętam, to pierwszy zasiłek "szedł" długo, kolejne juz przychodziły regularnie. I jakoś ten pierwszy zasiłek był podzielony, miałam L4 wypisane najpierw na dwa tygodnie i później na kolejne dwa wiec dostawałam na początku pieniądze osobno za pierwsze dwa tygodnie a później za kolejne dwa tygodnie. Natomiast kolejne zasilki przychodziły za okrągły miesiąc mimo, że L4 nadal miałam wypisywane na 2-3 tygodnie.

Gość gość
ZUS ma 30 dni na wypłate. proponuje zadzwonic na infolinie i tam udzielą informacji kiedy powinna nastapic wypłata. ja tak robie bo czasami dostaje zasiłek po 5 dniach od daty ZAKONCZENIA zwolnienia a czasami po 20.

Gość Jagodaa86
Ja na L4 dostawalam tego samego dnia co dostalabym pensję.