Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakażenie układu moczowego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam ! Czy są tu mamy , które miały taką sytuację u swojego maluszka ? Potrzebuję porady.

Gość gość
Moja corka miala w wieku 15 miesiecy. 7 dni spedzilismy w szpitalu.

Gość gość
chodzi mi dokładniej o cystografię czy miała wykonywany zabieg?

Gość gość
Nie miała. Powiedzieli w szpitalu (i potem niezależnie potwierdził to inny lekarz), że cystygrafię wykonuje się przy nawracających ZUM. U nas to była sprawa jednorazowa. Zrobili nam usg nerek i dali zalecenie, żeby badać mocz co miesiąc przez następne 3 miesiące.

Gość gość
i już póżnej mocz był ok?

Gość gość
Tak. To było 7 miesięcy temu i odpukać wszystko caly czas OK.

Gość gość
My po jednym ZUM dostaliśmy skierowanie do nefrologa i w badaniu usg nie wyszło żadnych zmian a mimo to dostalismy skierowanie. Ja mam przed tym ogromne opory!!! nie chce podwazac decyzji lekarza, ale z drugiej strony absolutnie nic nie wskazuje na potrzebe wykonania tych nieprzyjemnych badan

Gość bkt
mój tez miał w wieku 3 mc a potem 5.... antybiotyk, potem furagina, usg nerek ale nic poza tym:) więcej nie wróciło:)

Gość gość
Nie wiem co doradzić w takim razie. Opis badania nie wygląda zbyt zachęcająco, ale lekarz pewnie miał jakieś przesłanki, żeby dać skierowanie. Może warto zasięgnąć rady innego nefrologa?

Gość gość
Moja miała często. Robiłyśmy tylko usg, wyszło dobrze więc to badanie nas ominęło. Może idź do innego lekarza, zobacz co powie. A na usg coś źle wyszło że cię wysyła na to badanie? Tylko raz miała zakażenie? Moja miała chyba już z 4. Ostatnio brata córka też miała, dostała leki i tylko badanie moczu co jakiś czas.

Gość gość
2 razy miała zakażenie, badanie usg wyszlo prawidlowe, wiec zdziwilo mnie to skierowanie, ale powiedziala ze po kazdym zum cystografie sie wykonuje.

Gość gość
nie chce narazac dziecka na niepotrzebny bol...

Gość gość
ja bym nie robiła to stanowczo za wcześnie, po jednym zakażeniu i to kiedy usg jest prawidłowe? JEstem w tym temacie obeznana od A do Z bo obie córki mam z wadami ukł.moczowego i przy pierwszej dostaliśmy skierowanie na cystografie dopiero po kilku zakażeniach i to przy złym wyniku z usg. Młodsza córka miała dopiero jedno zakażenie i choć wiemy jaką ma wadę nerek (ma 5 miesięcy)lekarze narazie wstrzymują się z cystografią bo twierdzą że lepiej ją zrobić jak najpóźniej, po co wprowadzać bakterie do cewki dziecku. JEśli zakażenia będę u twojej córki się powtarzały to wtedy warto zrobić to badanie.

Gość gość
sama nie wiem co mam robic, boję się tego badania. Badania moczu wychodzą jak powiedział lekarz prowadzący " nie są złe , ale nie sa też dobre". wynik usg naprawde dobry nerki obie prawidłowej wielkości, ukm kileichy itd nie poszerzone.

Gość gość
up

Gość gość
A po czym poznałyście zakażenie ?

Gość gość
trafiliśmy do szpitala i tam stwierdzono zakażenie e.coli, objawem była tylko gorączka utrzymująca się 4 dni po podaniu antybiotyku dożylnie goraczka juz nie wrocila.