Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

O jaką wysokośc alimentów mogę się ubiegac? PROSZĘ O POMOC

Polecane posty

Gość gość

Skończyłam 18 lat. Wybieram się na studia. Moja mama nie pracuje. Tata zarabia około 13.000-15.000 zł na miesiąc. Rodzice nie mają żadnych kredytów ani zobowiązań finansowych. Prócz domu, w którym mieszkamy mają jeszcze dwupokojowe mieszkanie i dom letniskowy. Na jaką wysokośc alimentów mam szansę? Jak w ogóle wytoczyc im proces o alimenty? Do tej pory płacili mi za prywatną szkołę 1 tysiąc złotych co miesiąc, za korepetycje, zajęcia, dawali pieniądze na życie. Obecnie jestem z nimi pokłócona i nie zamierzam ustąpic.

Gość gość
pisz 5 tys mysle ze 3-4 powinnas dostac

Gość gość
Szukam przykładowych pozwów ale wszystkie polegają na uzyskaniu alimentów dla niepełnoletniego dziecka. Nie będę miała się z czego utrzymywac jeśli podejmę dzienne studia. Jak skutecznie wyegzekwowac od nich alimenty? Czy mogą zasłonic się tym, że mają jeszcze dwie młodsze córki?

Gość gość
To nie jest prowokacja! Moi rodzice do tej pory dawali mi więcej niż daje swoim dzieciom przeciętny rodzic. Niestety jesteśmy teraz pokłóceni. Ojciec stwierdził, że nie opłaci mi mieszkania i czesnego n studia i że mam się wyprowadzic z domu jeśli ich nie przeproszę. NIe zamierzam tego zrobic. Nie dam im tej satysfakcji a ich zasranym obowiązkiem jest mnie utrzymywac podczas trwania mojej edkukacji. Nie mam nawet gdzie zamieszkac. Znalazłam przykładowy pozew ale nie wiem jak go zmodyfikowac na moje potrzeby. Myślę nad wybraniem się do prawnika i zaczerpnięciem darmowej porady. W moim mieście są takie dyżury. Chciałam tylko teoretycznie zastanowic się czy ktoś z Was miał podobną sytuację jak ja i ile mogę od nich dostac? Myślę, że 2,5 tysiąca by mi wystarczyło. Mam szanse czy nie?

Gość gość
Tylko licz się z tym, że jak wytoczyła im sprawę o alimenty to już będzie wojna między wami i całkowite zerwanie kontaktów. Więc nie zdziw się jak Cię wydziedziczą i w spadku kiedyś ani grosza nie otrzymasz.

Jestem prawnikiem i mogłabym ci pomóc, niestety nie lubię roszczeniowych i przygłupich pind :(.

Gość gość
Masz

Gość gość
Liczę się z tym ale skoro oni są w stanie mnie szantażowac pieniędzmi to niech sobie nie myślą, że tak łatwo ustąpię. Zamierzam iśc do tego darmwoego prawnika i zasiegnąc porady. W tym przykładowym pozwie jest napisane że należy dodac załącznik o dochodach rodziców. Jeśli mama nie pracuje to mam zwyczajnie napisac - nie pracuje? A jeśli mój ojciec jest menagerem to jak mam udowodonic jego zarobki? Wiem ile zarabia i bez zadnych dodatkow jest to 12.000 na miesiąc plus ma jeszcze różne dodatki i 13tkę. Ale jak to profesjonalnie napisac? Mam jeszcze dwie młodsze siostry, które też chodzą do prywatnych szkół.

Gość gość
up