Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

letrox a wysypka, pokrzywka miał ktoś

Polecane posty

Gość gość

Przy moich wynikach: TSH - 7,56 ( 0,27 - 4,20) FT4 - 18, 54 ( 12,0 - 22,0) Ft3 7,14 ( 3,95 - 6,80) Została postawiona wstępna diagnoza niedoczynność, biorę letrox 50 po pół tabletki od jakiś 3 tygodni. Chyba nie całych. Na badania uzupełniajace ( USG i przeciwciała ) i powtórne ( TSH i ft3 ) mam zgłosić się w sierpniu. Wynika to z mojej sytuacji - miało być wcześniej bo w czerwcu. Wtedy dopiero ma byc postawiona ostateczna diagnoza, ma byc ustalona przyczyna i stała dawka odpowiedniego leku. Na razie biorę letrox rano na czczo i mam delikatną plamke na twarzy w okolicach nosa. Plamka się pojawiła niedawno. W sumie nie widać bardzo wiec nie wiem jak jest duża. Przy zmywaniu makijażu trochę piekło bo smarowałam kremem nivea itp. Wczoraj posmarowałam się kremem nivea i szok ogromna czerowoa plama z jednej strony nosa i drugiej. Piekło jak diabli do samego wieczora choć zaczynało powoli schodzić. Po wstaniu z łóżka dziś znów się nasiliło. Kremu używam od lat i dopiero od kilku dni to coś po nim się nasila. A wczoraj to normalnie już jakaś masakra była. Pzreczytałam ulotkę letroxu dokłądniej i widzę POKRZYWKA. Jestem poza ganicami nie mam możliwość jeszcze szukać tutaj lekarza. Bede wdzięcza na jakieś sugestie. Kosmetyki mam te same od lat, nie było problemów. Miejsce już znane wie kilimat i woda...też jakoś średnio mi pasują. Jedzenie, nawet dużo nie jem bo nie mam apetytu wiec też jakoś nie pasuje. Co o tym myśleć? Za duża dawka, niewłaściwe leczenie? Przerwać? W sumie nie jestem zdiagnozowana, wiec całkiem możliwe.

Gość gość
miał ktos przeraza mnie moja twarz?

Gość gość
a jakie masz objawy niedoczynności i od kiedy je zaobserwowałaś?

Gość gość
w sumie, uczucie zimna kiedy zimno wcale nie było mnie skłoniło do zrobienia badań. Także to był przypadkowy traf. Poza tym może zmęczenie, wypadanie włosów, senność, brak dobrej koncentracji...w sumie poza tym zimnem, któe mnie wkurzyło bo zakrawało na fizyczny ból wręcz przy np 10 stopniach..i tak w sumie od lat, nie zwracałam na to większej uwagi.. Dodam, że specjalnie pominęłam dawkę leku rano po wstaniu z łóżka trdycyjnie z moją buzią ok a potem coraz gorzej, piecze..delikatnie ale jednak . Postaram się póśc chyba dl lekarza niestety nie wiem do jakiego i nie od razu. Znaczy z lekiem i bez jeden pieron.

Gość gość
ale od kiedy te objawy? jak długo? możesz zmienić letrox na euthyrox niemniej jednak przy niedoczynności problemy z cerą, to niestety standard :( gdy zbijesz TSH do właściwych wartości objawy niedoczynności miną łącznie z problemami skórnymi nie radzę odstawiać leku przy takim TSH dawka 25 jest na pewno za niska by przyjmować ją aż 3 miesiące na pewno powinnaś jak najszybciej skontrolować stan tarczycy na usg i zrobić badania na przeciwciałą by wykluczyć chorobę Hashimoto nie rozumiem po co czekać aż 3 miesiące?

Gość gość
Od lat mam objawy. Nie wiem nie zwracałam większej uwagi. Przed wzięciem leku moja cera była IDEALNA. Zresztą wypryski jakoś by mnie nie przeraziły mam czerwone pieczące plamy. Jestem poza granicami kraju na 3 miesiące. Dlatego musze poczekać, wtedy dopiero wrócę do Pl a tutaj jest ciężko w mojej obecnej sytuacji..

Gość gość
A przy hipotetycznym założeniu ze mam hasimoto rozsądnym jest to ze biorę jod ( letrox)?

Gość gość
i jeszcze jeden pomysł - to mogą być początki trądziku różowatego, to jest choroba która bardzo często pojawia się przy niedoczynności tarczycy

Gość gość
ee, z tym trądzikiem to chyba było by trochę przegięcie..idealna cera i akurat teraz pobadaniach i ledwo 3 tygodniach trądzik. Trądzik chyba jednak nie piecze nie nie = czerwona plama. W sumie kosmetyków już nie używam wcale bo i po co a problem dalej jest. Na ulotce letroxu pisze pokrzywka w sumie bardzo podobne - alergi na skłądnik letroxu.

Gość gość
co do wyników wiem ze są dziwne, dlatego przed diagnozą nie dostałam większej dawki. Co do alergii ja nigdy nie miałam na nic...

Gość gość
trądziku różowatego Ci nie życzę, ale może zacząć się właśnie od czerwonych plam koło nosa, potrafi szczypać i piec pokrzywka od leku jest bardzo mało prawdopodobna po 3 tygodniach jego brania

Gość gość
dobijasz mnie..masakra. Choc serio to byłby chyba cud jakby idealna wręcz cera ni stad ni z owąd nagle zaczęła mieć trądzić i to jaki..

Gość gość
a do dermatologa nie możesz się teraz wybrać? nawet prywatnie...

Gość gość
niestety, ale ja zawsze miałam idealna cerę, nawet w okresie dojrzewania, gdy inni borykali się z pryszczami nie miałam dosłownie nic gdy zaszłam w pierwszą ciążę tarczyce zaczęła mi już wtedy prawdopodobnie szwankować i zaczęła psuć się cera po drugiej ciąży miałam już tak zaawansowany trądzik różowaty, że szkoda gadać:O trądzik różowaty bardzo często towarzyszy niedoczynności tarczycy lepiej idź do dermatologa żeby nie rozwinęło się na maxa to na pewno nie od letroxu

Gość gość
tak, moja siostra też miała fantastyczną cerę, zawsze jej zazdrościłam a potem nagle wszystko się popsuło, dermatolog zasugerował jej przebadanie tarczycy i okazało się, że ma niedoczynność dlatego wiem, że te dwie choroby często idą w parze

Gość gość
No ale dopóki badań nie robiłam było świetnie, mimo kiepskich wyników..od pierwszej tableyki letroxu nagle pryszcze a teraz to i to zaledwie po 3 tygodniach jakoś średnio mi to idzie w parze.. moim zdaniem letrox bardzo mi pomóg w tym trądziku, ja się chyba...

Gość gość
A ten trądzik to wam jakoś zszedł, jutro dzwonie do szefa i ide do lekarza pier... a jak nie to wracam do Polski, trudno. Zaczynam załować ze zbadałam te tarczycę, endo mi pwoiedziała że te wyniki moga być takie bo od lat miałam problemy w tym temacie a ja odczuwałam jedynie zimno i senność a teraz, niby zaczęłąm leczenie a juz widzę że wiecej to ma skutków ubocznych.. Czy jak unormuje tarczyce to ten trądzik mi zniknie?

Gość gość
oj tam od razu idą w parze, bez przesady. Jedną z przyczyn może być choroba endokrynologiczna ale raczej po prostu owa choroba nasila, przyśpiesza trądzik który i tak by się miało.

Gość gość
Jakie były poczatki tego waszego trądziku różowatego? Możecie opisać? Obajwy..itp

Gość gość
zaczęło się od tego, że rumieniec się pojawiał, którego wcześniej nigdy nie było po alkoholu na przykład gęba cała czerwona

Gość gość
A jak to wyglądało etapami. Znaczy całay czas miałaś rumieniec, który się pojawił i był a po alkoholu itp robił się intensywniejszy. Czy po prostu wyskakiwał po alkoholu itp.Jak sie rozwiajało, kiedy poszłaś do lekarza, od razu rozpoznał?

Gość gość
witam ja mam tam samo przy letroxie trądzik ( u mnie czoło broda) i plecy tu to masakra jak i przy tabletkach anty...wiec przy hormonach czy to na tarczyce czy anty występuje...( do tego czasu nigdy ale to nigdy niemialam rzednego wyprysku po hormonach wyglada to strasznie...wiec rozumiem