Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alina357

Zasiłek i urlop macierzyński.

Polecane posty

Gość Alina357
A powiedzcie mi jeszcze jak wygląda z zatrudnieniem.... jak by udało mi się by mnie zatrudniono to czy po urodzeniu pracodawca nadal mnie opłaca z własnej kieszeni gdy jestem na urlopie macierzyńskim. Powiedziano mi że niby przez cały okres urlopu macierzyńskiego nie państwo a on musi opłacać. I nie wiem czy robi mnie nadzwyczajnie w konia czy mówi serio.

Gość gość
zasiłek macierzyński płaci zus a nie pracodawca

Gość gość
podczas urlopu macierzyńskiego zasiłek wypłaca zus, wiec twoj potencjalny pracodawca nic za ciebie nie płaci. Albo sam jest niedoinformowany albo cie oszukał. Dlatego własnie sa kontrole z zusu zeby takie sytuacje sprawdzac tj. ktos zatrudniony na krotko przed porodem np u rodziny, czy rzeczywiście pracował czy było to fikcyjne zatrudnienie zeby ciagnąc z zusu zasilek

Gość gość
jeżeli zatrudnia powyżej 20 osób w firmie to wypłaca on, a ZUS mu zwraca (chyba, że umowa była by do dnia porodu to od razu ZUS)

Gość gość
Czyli mam rozumieć że pracodawca po porodzie kompletnie nic nie opłaca za mnie przez czas urlopu macierzyńskiego na którym jestem i niczym nie jest obciążony do momentu końca urlopu macierzyńskiego i powrotu do pracy. A zus sam za mnie wszystko reguluje jak i wypłaca macierzyńskie.

Gość Alina357
Pracodawca strasznie się ze mną spierał że przez cały okres mojego urlopu macierzyńskiego będzie musiał mnie opłacać.