Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alina357

Zasiłek i urlop macierzyński.

Polecane posty

Gość Alina357

Witam. Potrzebuje porady. Zaszłam w ciążę jestem w około 3 miesiącu ciąży. Nigdy nie przepracowałam normalanie na umowę ani jednego dnia. Jedynie co to odbywałam staż. W chwili obecnej również odbywam staż 3 miesięczny który kończy mi się 24 czerwca i wiem że pracodawca mnie nie zatrudni na okres 3 miesięcy jak się zdeklarował na wniosku zgłaszając mnie na staż. Wszyscy bliscy i znajomi mi mówią że po porodzie nie należy mi się zasiłek macierzyński że zostanę bez niczego. A wiadomo za coś żyć trzeba żyć. Mam partnera ale małżeństwem nie jesteśmy alimenty też odpadają. Proszę o poradę.

Gość gość
staż z Urzędu pracy"?

Gość gość
mają rację, nic Ci się nie będzie należało

Gość gość
A ktoś z rodziny/znajomych nie mógłby cie zatrudnić na kilka m-cy potem miałabys zasiłek. Albo załóż działalność, tylko musiałabyś coś rzeczywiście robić żeby wystawiać jakieś rachunki, faktury bo zus podobno sie ostatnio czepia. Możesz np prowadzić sprzedaż na allegro albo sprzatac

Gość gość
zasiłek macierzyński wylicza się na podstawie zarobków z 12 ostatnich miesięcy. jeśli nie pracowałaś, nie odprowadzałaś składek to nie ma z czego ci wypłacać tego świadczenia.

Gość gość
trzeba być zatrudnionym w dniu porodu -podlegać ubezpieczeniu chorobowemu aby należał się zasiłek.

Gość gość
i znajomi mi mówią że po porodzie nie należy mi się zasiłek macierzyński że zostanę bez niczego. A wiadomo za coś żyć trzeba żyć x to po co starałaś się o dziecko w takiej syt???

Gość gość
Chyba logiczne ze to wdapka wiec pytania po co darujcie sobie

Gość gość
a ojciec dziecka nie pracuje?

Gość gość
a załóż własną firmę , Można założyć firmę nawet na miesiąc - dwa miesiące przed porodem, a ZUS będzie musiał przyjąć do wyliczenia zasiłku macierzyńskiego tę kwotę, od której płaciła ona za ten czas składkę chorobową. Warto przypomnieć, że obecnie przedsiębiorca, który zdecyduje się płacić składkę chorobową, może sam ustalić, od jakiej kwoty, czyli podstawy, będzie ją opłacał. Jest tylko jeden warunek - podstawa ta nie może przekroczyć 250 proc. przeciętnego wynagrodzenia z poprzedniego kwartału. Wystarczy więc, że przedsiębiorca będzie płacił składkę chorobową od tej najwyższej podstawy, a od takiej kwoty ZUS musi mu następnie wypłacać zasiłek macierzyński. Innym rozwiązaniem - jeśli ktoś nie chce zakładać własnej działalności gospodarczej - jest współpraca z członkiem rodziny, np. z mężem, przy prowadzeniu jego firmy. W takiej sytuacji prowadzący firmę ubezpiecza tzw. osobę współpracującą i opłaca za nią składkę chorobową - ona również może być wyliczona od najwyższej dozwolonej podstawy. ZUS próbował to podważać, ale w Sądzie Najwyższym przegrywał. W wyroku z 12 kwietnia 2012 r. Sąd Najwyższy orzekł, że kobieta, którą mąż miesiąc przed porodem zgłosił do ZUS jako osobę współpracującą przy prowadzeniu działalności gospodarczej, dostanie zasiłek macierzyński obliczony od maksymalnej zadeklarowanej podstawy.

Gość gość
wtedy otrzymasz z zus ok. 6600 za każdy miesiąc macierzyńskiego.

Gość gość
cd. Z danych ZUS wynika, że z kwartału na kwartał rośnie liczba przedsiębiorców i tzw. osób współpracujących przy prowadzeniu działalności gospodarczej, płacących składkę chorobową od najwyższej podstawy. W ślad za tym ZUS coraz częściej wypłaca zasiłki wyliczone od tej najwyższej podstawy. W I kwartale tego roku na 388 zbadane przypadki, gdy kobiety ubezpieczyły się na ostatnie 120 dni przed porodem, w 309 przypadkach ZUS wypłacił zasiłek macierzyński wyliczony od kwoty wyższej niż 6 tys. zł. W całej sytuacji najbardziej krzywdzący jest fakt, że Polki zakładające fikcyjne firmy szkodzą kobietom, którym rzeczywiście zasiłek się należy. Jak ZUS nas tak my ZUS , korzystaj z luki w prawie. To nie jest zakazane.

Gość gość
gościu powyzej o działalności lub zatrudnieniu pisalam juz kilkadziesiąt minut temu. zgadza się, że można założyć DG, ale trzeba tą działalność faktycznie prowadzić- to nowy wymysł zusu ze w przypadku gdy ktoś prowadzi działalność krótko, czyli istnieje podejrzenie że kobieta założyła działalność fikcyjnie po to by uzyskać w ogóle jakikolwiek zasiełek (nie mowiąc już o podwyzszaniu skladski do tych 250%), wyzywa do okazania księgi przychodów i rozchodow i kopii faktur/ rachunkow za miesiące działalności. teraz nie jest tak łatwo z działalnościa i uzyskaniem zaisłu jak jeszcze jakiś czas temu.

Gość gość
PS za dużo było takich przypadków cwaniakowania, które opisujesz i podnoszenia składek do górnej granicy, więc zus sie za to zabrał. Od stycznia 2015 roku mają wejść przepisy, że żeby uzyskać zasiłek chorobowy/macierzyński wymagane bedzie m.in. 12 m-cy regularnych składek..

Gość gość
c.d. Jeśli by to była twoja pierwsza od 5 lat działalność gospodarcza to masz obniżony zus a chorobowy płacisz od najwyższej podstawy, co w rezultacie do zus za m-c odprowadzasz ok. 1000 zł. przez 2 miesiące a później idziesz na l-4 chorobowe ciążowe i dalej na macierzyński i z ZUS płaci ci za każdy miesiąc ok. 6600 . To ci się naprawdę opłaca , później zamykasz firmę po wyczerpaniu macierzyńskiego albo zawieszasz wybór należy do ciebie. Jestem księgową i wiem jak to działa.

Gość gość
ksiegowa! chyba raczej 3 m-ce, okres wyczekiwania przy działalności to 90 dni

Gość gość
Tak ale dopiero od 2015 a mamy 2014. Poza tym nie jest zakazane żeby ciężarna nie mogła założyć firmy a sprzedaż przez internet też jest działalnością przez 2 miesiące masz wystawiony towar przez allegro jako sklep i już, co cóż nie każdemu z działalnością się udaje, w sądzie sprawa wygrana bo co nie zakazane to dozwolone.

Gość gość
i podpowiedz księgowa co autorka tematu ma zrobić jak zus zakwestionuje prowadzenie działalności przez autorke i poprosi o okazanie dowodu prowadzenia działalności gosp w postaci ksiegi przychodów i rozchodów, bo widac z taka sytuacja sie jeszcze chyba nie spotkałas...

Gość gość
sorki 3 miesiące.

Gość gość
Księgowa czytaj ze zroumieniem! Juz teraz (2014 roku) zus kontroluje takie przypadki i należy udokumentować prowadzenie działalności, po 2015 bedzie jeszcze gorzej

Gość gość
oczywiście że zakłada księgi , robi remament początkowy może wykazuje jeśli jej się uda coś sprzedać jakieś dochody, w końcu przez 3 miesiące coś musi robić ale w sumie i tak będzie jej się to opłacać.

Gość gość
taka jestes dobra i sprytna ksiegowa i wiesz co mówisz, a tu wprowadzasz ludzi w bład pisząc 2 m-ce hehehe to by było za piekne

Gość gość
* remanent miało być

Gość gość
dobra doradźcie jej w takim razie lepiej

Gość gość
ZUS już dawno sprawdza zasiłki L-4 a jak były tak są lewe zwolnienia i zasiłki ludzie dostają.

Gość gość
do gościa powyżej: wiadomo, ze każde zwolnienie może zostać sprawdzone przez zus, ale co to ma do tematu

Gość gość
no i co tam jej doradzicie nie widzę pomysłów. Tylko byście krytykowali i zacierali ręce żeby się dziewczynie noga powinęła jak dobrze pokombinuje to na swoje wyjdzie, jak ktoś się za to zabiera od d**y strony to ie dziwota że zaraz go ZUS wysiuda

Gość gość
księgowa dobrze radzisz autorce, już wcześniej w tym temacie pisałam, ze dobry pomsyl jest z DG, ale przede wszystkim trzeba uważać bo zus w pierwszej kolejności kontroluje osoby, które krótko prowadzą działalność, podwyższają składkę do najwyższej kwoty, więc istnieje podjerzenie że to fikcyjna działalność. najlepiej prowadzić działalność usługową np. doradztwo, sprzatanie, mycie okien itp, trzeba prowadzić normalną ksiegowosc, wystawiac faktury czy rachunki za wykonane usługi i regularnie placic dobrowlna składke chorobowa (90 dni okres wyczekiwania przy l4)

Gość gość
gość 19:35 a co niby jej zle doradzamy? pomysł z działalnościa jest jak najbardziej dobry tylko trzeba miec dobre zrodlo informacji jak sie za to zabrac żeby nie bylo pomyłek w stylu ze wystacza 2 m-ce co nie jest prawda

Gość gość
toż kuźwa jak się za to zacznie zabierać niech wtedy zasięgnie konkretnych informacji a nie na kafeterii, bo to wiadomo że trzeba trzy razy sprawdzić w końcu każdy tu pisze anonimowo. Tu tylko można jej podpowiedzieć a reszta na jej głowie, jak będzie sprytna to sobie poradzi. Ale trzeba to robić z głową.