Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martyna1982gggg

Dziewczyny, napiszcie co mogę zaserwować na przyjęciu komunijnym w domu, proszę

Polecane posty

Gość Martyna1982gggg

Wyprawiam w domu, jeśli pogoda dopisze to najlepiej na tarasie. Co do menu to głowie mam czarną dziurę :O

Gość Martyna1982gggg
pliiissss

Gość ja tez mam ten problem
to piszcie

Gość gość
Zależy ile chcesz na to wydać . Ja robiłam w domu chrzest i roczek starszego syna i stwierdziłam że nigdy więcej takich imprez w domu. Podałam tak :

Gość gość
I danie:-Rosół z makaronem marchewką i świeżą pietruszką II DANIEZiemniaki i kluski śląskie do wyboru rolada wieprzowa schab z pieczarkami i de volaille zestaw surówek

Gość gość
III Danie frytki i faszerowane pałki z kurczaka oraz faszerowane pieczone pieczarki

Gość gość
po kościele dałam obiad :rosół +3 rodz.mięs do tego kluchy ślaskie i kapucha potem deser ( 4 rodz ciast +kawa) potem były nieszpory w kosciele a po była lekka kolacja ( zimna płyta + krokiety z barszczem ) i do widzenia , kolezanka była moją kucharką a komunia na 16 osób ;) było OK

Gość gość
Muszę pisać po zdaniu bo wyskakuje mi spam

Gość Martyna1982gggg
ja ostatnio robiłam właśnie w knajpie i byłam średnio zadowolona, sporo tego zrobiłaś, chyba po nocach co ? ale bardzo fajne pomysły

Gość gość
Na czwarte danie Bogracz

Gość gość
dobra sałatka ziemniaczana i makaronowa. Na obiad to coś a la fast food - hot dogi, hamburgery. Do picia dr. pepper na przykład, no ogólnie kuchnia a la mac.

Gość gość
Miałam kogoś do pomocy . Chrzest córki był już w lokalu i byliśmy bardzo zadowoleni :) przede wszystkim weszłam i wyszłam jak gość a nie w fartuszku. Za rok czeka mnie komunia syna i też robię w lokalu

Gość Martyna1982gggg
też nieżle, krokiety i barszcz chyba też zrobię na kolację

Gość gość
No i był tort lody i zimna płyta na zasadzie mięs pieczonych korniszonów itp

Na ile osób ? Nie wiem czy chcesz standardowo zacząć jak wszędzie czy inaczej ;) Zawsze możesz na obiad podać bardzo standardowo ROSÓŁ a na 2 roladę z kurczaka młode ziemniaczki i sórówka Sałatki to np z tortelini i np z ananasem(to są takie 2 sałatki które robi się szybko i są pyszne) Polecam jajeczka faszerowane pieczarkami ;) Jesli przewidujesz nie tylko obiad komunijny , to możesz wieczorem podać gołąbki .Aczkolwiek dla mnie na większe imprezy fajnym wyjsciem są krokiety -robie je kilka dni wcześniej i mrożę a w dniu imprezy smazenie ;) Tak wiem mało nowocześnie ;) i pewnie zaraz zostanę nazwana WSIOKIEM

Gość gość
u nas było bez dań wymyślnych i było tak chłodnik, wpasował się w ten dzień idealnie bo był prawdziwy upał tego dnia ,gościom bardzo smakował byli zadowoleni że nie tradycyjny rosół ,potem była pieczona kaczka podawana z ziemniakami i do wyboru z kluskami śląskimi 2 surówkami ,buraczki na ciepło i zimno ,czerwona kapusta wszystko zrobione w domu .Ciasta były kupne ,tort tak samo ale znajomy cukiernik nam robił .I to wszystko.

Bogracz-pyszna sprawa albo strogonow ewentualnie paprykarz. Fajne są polędwiczki z pieczarkami w ciescie francuskim. Myślę że co do "zimnej płyty "nie potrzebujesz info bardziej się zastanawiasz nad gorącymi posiłkami? czy zależy ci na menu całego przyjęcia? Ja nie podałam info o kilku daniach gorących po prostu wiem ze co kraj to obyczaj byłam na jednej Komuni gdzie był obiad,tort i kawa sałatki i do domu . Bo komunia była w sobotę o 15.Za to w niedzielę wieczorem był zorganizowany gril i alko którego w dniu komuni absolutnie nie było . Pierwszy dzień był taki wyjątkowy dla dziecka a 2 dla rodziców;) U nas w diecezji w tym roku nie ma komunii to ci nic nie podpowiem z tego roku natomiast za rok będę na 5 to będę mieć porównanie.

Gość Martyna1982gggg
Dzięki wszystki za inspiracje, po przeczytaniu tak sobie wymyśliłam -rosół, makaron zrobię kilka dni wcześniej i ususze -młode ziemniaki -zamówie z naszej ulubionej restauracji pierogi, mają dobre domowe, to będzie alternatywa do ziemniaków w drugim daniu -ćwikła-też zrobię wcześniej -sałata grecka -bitki wołowe, z tego zrobię sporo sosu -kotlety z indyka -pałki z kurczaka pieczone, wiadomo, że to lubią wszystkie dzieciaki -na kolację krokiety z barszczem -tort zamówiony już, lody, 2 ciasta

Gość Martyna1982gggg
ten bogracz to też fajny pomysł, robię przyjęcie na 15 dorosłych i 6 dzieci

Gość Martyna1982gggg
jak myślicie, nie za wieśniacko, nie mam za dużo czasu na wymyślne dania, bo mam jeszcze 2 małych dzieci, w tym jedno na cycu :O

Gość gość
spoko :)

Gość gość
za wieśniacko, musi być bardziej w typie przyjęcia grill, hotdogi, hamburgery, kurczak nuggetsy/skrzydełka z ostrym sosem.

Gość gość
hehe kiedyś byłam na takim przyjęciu komunijnym, mojego kuzyna żona tak się popisała

Gość gość
dołączam się do pytania

Gość gość
Trochę mało będziesz miała tego. Za maly wybór. Dorzuć coś jeszcze, może ktoś będzie mógł Ci pomóc w kuchni i przy dzieciach. Bitki to trochę nie pasują na komunie. sorry, ale ja tak myślę.

Gość gość
jakie mało ???? co mają goście nażreć się na tydzień ??? typowo wieśniackie podejście :P autorko dobrze wymyśliłaś, jak dla mnie to i tak dużo.

Gość gość
A ja proponuje kupic calego indyka i go uupiec.malo pracy jest przy nim bo wystarczy natrzec przyprawami. Efektownie wyglada na stole i raczej kazdy zje indyka. Jedyny minus to dlugi czas pieczenia.

Gość gość
jak bitki nie pasuja na komunie co ty bredzisz wołowina jest bardziej wykwintnym miesem niz jakis kurczak

Gość Martyna1982gggg
Indyka nie mogę upiec, bo mam nowy piekarnik, dosłownie od paru dni i jeszcze go nie wyczułam, to byłoby zbyt stresujące. Chciałam właśnie zrobić pieczeń, ale zrezygnowałam przez piekarnik. Bitki nie pasuja ? niby czemu ?

Gość gość
no bitki to takie domowe danie, jak gołąbki, mielony. I pewnie podasz te bitki z ziemniakami albo kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem na przyjęciu ? :)