Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie rozliczyłam PITU za 2012

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam problem. Otóż czytając wczoraj artykuł o rozliczeniach uświadomiłam sobie, że nie rozliczyłam jednego PIT-u za 2012 rok. Chodzi o pracę, którą wykonywałam zaledwie trzy dni (zarobiłam wtedy 80 zł brutto). Byłam wtedy młodą osobą i myślałam, że taka suma jest wolna od podatku. Teraz jednak okazało, że nie i przyznam, że jestem załamana. Czytałam, że mogę jeszcze naprawić swój błąd poprzez złożeniu zaległego PIT-u i dołączyć tzw. czynny żal, co też zamierzam niezwłocznie uczynić, pytanie tylko jak mam wiedzieć, czy US nie podjął już jakichś kroków, aby mnie ukarać? Do tej pory nie dostałam żadnego pisma stamtąd. A jeśli podjął, czy kara za nierozliczenie się z wyżej wymienionej sumy może być duża? Proszę o konkretne odpowiedzi, zastraszaczom dziękuję.

Gość gość
Hm, nikt nie miał takiej sytuacji?

Gość gość
Ach, liczyłam na pomoc :( Dodam też, że to pierwszy raz w moim życiu, kiedy tak się zdarzyło, zawsze się rozliczałam.

Gość gość
Cicho siedź i będzie wszystko dobrze, US nad tym nie panuje. Jak dasz po czasie to Ci dowalą karę. :P

Gość gość
Właśnie czytałam, że lepiej się przyznać i uregulować podatek z odsetkami i przeprosić US za zaistniałą sytuację. Nie chcę kombinować i liczyć, że mnie nie znajdą...

Gość gość
Proszę o wypowiedzi.

Gość gość
zrób tak jak piszesz, bo jak to olejesz to sie moze okazac za kilka lat ze dowala Ci wysoka kare

Gość gość
mojemu kumplowi ostatnio wygrzebali sprawe sprzed 13 lat i buli teraz kare z odsetkami, takze im szybciej załatwisz ta sprawe tym lepiej dla Ciebie

Gość gość
Oczywiście, że zapłacę, gdy się tylko zorientowałam, powzięłam taki zamiar. Pytanie tylko, czy jeśli sama zgłoszę się do US, uregulują zaległy podatek i przeproszę za zaistniałą sytuację jest szansa, że nie dostanę tej kary za wykroczenie? Jak wiedzieć, czy US już nie zaczął badać sprawy?

Gość gość
a jakie zostały ślady tej pracy 3-dniowej z 2012r., że US może Cię sćigać. Skąd US może wiedzieć, że taki obowiązek podatkowy (z pracy 3-dniowej:)) powstał?

Gość gość
Wiesz co, tak się składa, że jednak dostałam PIT stamtąd... Mało, bo mało, ale okazuje się, że z każdego zarobku trzeba się rozliczać z US - teraz już to wiem. :( Dodam, że pracowałam w 2012 roku także w dwóch innych miejscach, ale zarobki były o wiele wyższe i dlatego też z nich się już rozliczyłam.

Gość gość
Jestem przybita, naprawdę nie było to celowe z mojej strony, po prostu nie znam się na tych rozliczeniach, i tyle. :( Wszystkie inne PIT-y mam złożone, ba, zabierałam się za to zawsze w lutym i już w marcu był zwrot.

Gość gość
Jeśli ktoś miał podobnie, proszę pisać i powiedzieć, jak rozwiązać ten problem tak, aby nie zapłacić tej kary narzuconej przez US ( podatek z odsetkami jestem w stanie uiścić już teraz).

Gość gość
Idź do US i zapytaj jak możesz to załatwić.Na pewno zrobisz korektę pit-u za 2012.Zrobisz dopłatę plus odsetki ustawowe.Nie będzie to duża kwota , może coś około 50 zł.

Gość gość
A jak nie chcesz iść do US i idż do biura rachunkowego , powiedz o co chodzi.Niech ci zrobią korektę pita za 2012 rok.Zapłacisz podatek z odsetkami [ nie jakiś duży ] , napisz wyjaśnienie do us , w którym napiszesz dlaczego tak się stało , oraz zapewnienie , że na przyszłość już więcej tego błędu nie popełnisz itp. wyślij to wszystko listem poleconym.Powinno być dobrze , bez żadnej kary. Nie martw się będzie dobrze, pominięta kwota nie była duża więc odsetki i podatek też nie wielki.